0   

miha @mih 4. Jun 2005, 17:49

Pozdravljeni!

Pred kakšnima dvema tednoma sem kupil zgoraj omenjen fotoaparat s KIT objektivom.

In sicer, slike se mi zdijo rahlo "soft". Le v primeru, da uporabim funkcjijo sharpening (vsaj normal), se mi zdijo takšne kot je treba.

Zato me zanimajo izkušnje lastnikov D70; ali pri fotografiranju uporabljajo to funkcijo ali pa je kaj narobe z mojim objektivom oz. fotoaparatom.

Pravtako me zanima ali se pri večjih povečavah kaj pozna zgoraj omenjena funkcija.

Imam sicer 1GB veliko CF kartico in praviloma slikam z RAW formatom tako, da sharpening lahko dodam naknadno, težave se pa bodo pojavile, ko bom moral uporabljati JPG format (zaradi velikosti) in naknadno ne bo možno tako enostavno popraviti sharpening-a. Namreč, če bi s stopnjo sharpening-a (pri JPG) pretiraval, slike več ne bi bile tako všečne.

LP Miha
 0   

Matej Herbst @matto 4. Jun 2005, 17:50

Miha, preden začnemo si fotkal kdaj na DSLR, prej ali pa na SLR na film?

Videz fotke, je od digi kompakta ali pa DSL-ra velika.
 0   

miha @mih 4. Jun 2005, 18:06

Matto,

da, že prej sem kar nekaj časa slikal z SLR-om (Z DSLR-om pa še nisem). Zavedam se tudi razlik med DSLR-om in kompaktom.
Prav tako se tudi dobro zavedam pomena globinske ostrine, ki je pri DSLR-ih manjša, kar mi tudi zelo ustreza.
Problem se pojavi pri ostrini objektov, ki sem jih izostril in pri izključenem sharpeningu; niso tako ostre kot sem pricakoval.

Na 35mm SLR sem slikal z delno primerljimim 35mm objektivom(Canon 24-85) s katerim sem na diasih dosegel, kar precej veliko ostrino izostrenega objekta.
 0   

misfits @misfits 4. Jun 2005, 18:10

A misliš objektiv 18-70. Men se zdi izredno oster, tudi ko sem slikal v jpg sem imel vedno ostrino na normal. Digitalne fotke je včasih dobro malo ostriti.
Aja, sharpening imej na normal, ne na soft, razen, če hočeš mehkobo.
 0   

miha @mih 4. Jun 2005, 18:17

Misfits,

v primeru, da dam na Normal moram povedati, da mi mi zdijo kar ostre. Zanimalo me je le, če je to nekaj normalnega v DSLR svetu v katerega sem prestopil iz 35mm SLR-a.

LP Miha

PS.Mislil sem objektiv 18-70.
 0   

misfits @misfits 4. Jun 2005, 18:23

To je normalno. Ja saj, normal pove, da so slike normalno ostre biggrin , če hočeš kak portret in mehkobo daš na soft. Soft ni namenjen običajnemu slikanju, normalno, da so potem slike mehke.
 0   

miha @mih 4. Jun 2005, 18:32

Hvala za odgovor Misfits,

to me je tudi v bistvu zanimalo.

Potem se mi pa zdi, da je Auto-sharpening bolj slaba izbira.

LP Mihail
 0   

Matej Herbst @matto 4. Jun 2005, 18:45

Objektiv 18-70 je kot raketa, dela fotke taprave.

Jaz imam sharpnes na normal vedno in potem dodam sharp v Ps-su če objavljam na netu, če si razvijam fotke pa ne tikam.

Imajo pa DSLR-ri večjo globinsko ostrino kot pa SLR-ri, to pa zaradi velikosti senzorja.
 0   

miha @mih 4. Jun 2005, 19:05

Hvala matto,
do zdaj sem tudi jaz zelo zadovoljen s tem objektivom. Upam, da bo tudi kakovost slike kot sem pričakoval (to bom šele videl po nekaj foto-shootingih).

Tehnično je povsem nadomestil 24-85mm iz 35mm SLR-sveta. Odvečni so mi le tisti 3mm(oz. 2mm) za doseganje enakega vidnega kota, kot ga dosega 24mm objektiv v 35mm svetu.

LP Mihail
 0   

miha @mih 4. Jun 2005, 19:12

Matto in Mistif,

zanime me še nekaj:
Ali se v praksi tehnično in kakovostno zelo pozna razlika med firmware-om 1.* in 2.*?

LP Mihil
 0   

Matej Herbst @matto 4. Jun 2005, 20:23

Jaz je nisem opazil, pa sem dosti razvijal z starim in novim.

Je pa dosti boljši AF, ne vem na starem je vsake tolko šel sam out of focus, pa si ostril prav, zdaj z novim pa sem poslikal pa ni več problemov.
 0   

miha @mih 4. Jun 2005, 20:55

Hvala za odgovor,

Lp Miha
 0   

PIPI @PIPI 4. Jun 2005, 21:59

Da ne odpiram nove teme, bi tudi jaz nekaj vprašal o 18-70 objektivu.
Imam ga šele kratek čas in me zanima, če je normalno, da se iztegljivi del objektiva premika kar za nekaj mm? "Zračnost" je ista, če je objektiv nastavljen na največjo ali pa na najmanjšo goriščnico.
 0   

Sandi @Sandi 4. Jun 2005, 23:33

Za moje pojme ni noben luft v redu, medtem ko je af zaklenjen. Pa med tem premikanjem ti verjetno tudi ostrina peša, če je tako potem ti priporočam kak servis.
Škljoc !
 0   

miha @mih 5. Jun 2005, 09:08

PIP,
jaz tudi moram priznati, da ima moj objektiv tudi malo "lufta" ampak ne naprej in nazaj, amapk le gor-dol in levo-desno. Je pa to sam za maenkost.
Sklepam pa, da je to splošna lastnost neprfesionalnih objektivov.

LP Mihail
 0   

Matej Herbst @matto 5. Jun 2005, 09:32

Ja objektiv 18-70 ima dobro elektroniko in leče, pomankljivost je pa, da spada v amaterski razred in je ohišje ceneno, je pa objektiv kot objektiv vreden svojega denarja.

Luft, malo lufta ima tudi moj, to je pač pri vseh "chip" objektivih, na profi pa je čisto druga pesem.
 0   

PIPI @PIPI 5. Jun 2005, 10:21

@mih: Saj tudi meni malce lufta gor in dol. Za ven pa not je uredu:)
 0   

miha @mih 5. Jun 2005, 10:35

@PIP,
lahko tudi povem, da sem pri analogni fotografiji uporabljal Canon 24-85mm, ki spada v približno enak kakovostni razred kot Nikkor 18-70mm, in je imel tudi malo lufta, kljub temu pa sem bil z njim zelo zadovoljen.
Zato mislim, da je to, kar je povedal @matto dejstvo.
Zame je le pomembno, da bom s slikami zadovoljen, nevem kašne robustnosti pa za mojo uporabo tako ali tako ne potrebujem.

LP Mihail
 0   

Matej Herbst @matto 5. Jun 2005, 10:49

Je pa D70 zelo odprto področje, moraš ga spoznati in razmišljati, kaj delaš.

Kakšna krivulja je tudi dobrodošla, tukaj sem sam zelo izboljšal kontraste in tonske vrednosti pri fotografijah, tako da so zdaj na papirju - kar je tudi cilj zelo dobre tudi ČB. Iz Raw-a pač potegneš več je pa tudi Jpeg z pravo krivuljo zelo dober.

Ostrina kot si napisal " kao soft", meni osebno te zalepljene ostrine niso všeč in sam fotkam z digitalcem in delam slike, da so bolj podebne fotkam na film. Bolj realnega izgleda. So pa fotke vsekakor ostre, kar Nikon ni imel nikoli problemov, ampak izgled fotke je drugačen, ne vem kako bi se izrazil ni tako "ostro zalepljena" .
 0   

PIPI @PIPI 5. Jun 2005, 11:25

@mih; saj tudi jaz ne rabim ne vem kakšne robustnosti, saj robo presneto dobro čuvam. Ker pa sem čisto, čisto frišen v digitalni fotografiji in imam Nikona šele slab mesec, me je vseeno zanimalo ali je tisti luftič samo pri mojem objektivu ali ga ima še kdo. Drugače pa sem z objektivom in fotoaparatom zelo zelo zadovoljen prav tako tudi s fotkami. Me pa čaka še veeliko dela, da bom lahko izkoristil ve možnosti, ki mi jih fotoaparat ponuja.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati