0   

Luka Cerjak @pokec 16. Avg 2005, 16:25

no, vem da znate, a pa je kdo pripravljen men to tud pokazat? zadeva je taka: ata je mel zenita-e, z njim poslikal pol sveta, umrl, js pa zdej gledam tega fotiča in se sprašujem kako se ga uporablja. star je vsaj 20 let, zato niti ne vem kakšen film gre vanj. iščem kakega prijaznega ljubitelja fotografije, ki bi mi mal razložil/a delovanje tega aparata preko tega foruma, mejlov, telefona, z veseljem tudi v živo. star sem 18 let, sem iz velenja, nisem nevemkak strokovnjak v fotografiranju, mam pa neki osnovnega znanja - beri: znam slikat s svojim A80, tud če je "nastavljen na M" smile
v glavnem: če se še dajo dobit filmi za takega zenita, bi vas prosil za pomoč
lp,
luka
 0   

iztok @izo 16. Avg 2005, 17:13

seveda se dobijo filmi, sej je isti standard za 50 al pa 5 let star fotič, kar je res fajn, tako da lahko uporabljaš tudi starejše zadeve.
tukaj imaš priročnik za zenit e, pas si to najprej preberi (če ti angleščina ni tuja, jasno), še bolje pa ,da si sprintaš in si izrežeš v mapico, da maš tako vedno, ko rabiš.

če imaš zraven aparata še objektiv helios 55, lahko rečem, da bodo fotke zelo fajn, sploh za portrete, ga tudi sam uporabljam na canonu prek adapterja. ta zenit ima najbrž že merjenje svetlobe (zato tudi e v imenu, elctronic al kaj takšnega), zato najbrž lahko nastaviš tako, da fotič sam določa kakšen bo cajt glede na to, kakšno zaslonko nastaviš na objektivu. to je vse, daš na avtomatiko (vprašanje pa je, kako natanno dela vse skupaj, pa če se še dobi baterije ipd), nastaviš željeno zaslonko, izostriš in samo prtiskaš, kolk te je volja :wink:
http://www.aisling.net/photog/ze1.htm
 0   

judez @judez 16. Avg 2005, 17:36

Tud sam imam takega zenita. Res je, da ima že merjenje svetlobe, vendar pa nima nobene avtomatike in ne potrebuje nobenih baterij. Predvidevam, da ti merjenje svetlobe dela največ problemov, tako da ga bom probal enostavno razložit.

Merjenje svetlobe poteka preko fotocelice, ki je na sprednji strani fotoaparata nad objektivom. Na vrhu fotoaparata imaš podolgovat prozoren pas, v katerem je palčka, ki se premika glede na količino svetlobe. Potem pa imaš notri tudi malo debelejšo palčko z luknico na koncu, ki jo premikaš sam s pomočjo vrtečega obroča na levi strani.
Z notranjim obročem nastaviš, kako občutljiv film imaš v fotoaparatu in sicer tako, da se črtica na obroču ujema z iso, ki je napisan v okenčku ob črtici. Na tem obroču imaš napisane tudi različne vrednosti zaslonke. Na zunanjem obroču pa imaš napisane različne čase. Zunanji obroč obračaš toliko časa, da sta obe palčki poravnani, nato pa odčitaš možne kombinacije zaslonke in časa, ter jih nastaviš.

Spodaj je slika, ki prikazuje približno kako ceja stvar zgleda. Upam da sem ti kaj pomagal.

 0   

Jan @Main_Event 17. Avg 2005, 09:23

za tega zenita in tudi za druge imaš na tejle strani lepo razložena navodila za uporabo, ki pa so v angleščini.

http://cameras.alfredklomp.com/zenite/manual/index.htm
http://zenit.istra.ru/mans/zenit-e/zenit-e-eng.html

upam da sem ti pomagal!! biggrin :wink:
 0   

Luka Cerjak @pokec 20. Avg 2005, 16:43

jajaja
nism vedu da so e-navodila za take aparate tut na netu
super, hvala vsem!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati