0   

Blaž Ogorevc @balž 22. Avg 2005, 10:38

No, od 13. avgusta velja naslednje in kakšen portalni pravnik bi bil, če vas ne bi obvestil.

Sicer je res, da je zadeva bolj aktualna pri velikih aparatih, ampak glede na to da mali hitreje smrt storijo in ga laži vržeš v smeti, tud ni za zanemarit.

Namreč, od 13. avgusta se uporabljajo določbe pravilnika o ravnanju z odpadno električno in elektronsko opremo.

NA kratko.
Vmrje ti elektro mašina in je ne smeš vreči stran, ampak jo moraš nesti prodajalcu in se je on znebi na primeren način al pa ločeni zbirati. Ker kot vemo, so čipi, procesorji, baterije, kabli... polni svinjarije, ki jo slej kot prej pol nazaj požeremo, če jo v smeti vržemo.

Seveda je zadeva bolj obvezujoča za prodajalce zadev, ki jo morajo vzeti in imajo s tem stroške. No po ocenah komisije, naj se zadeve ne bi podražile za več kot 1 - 3 %, odvisno od trga. Kar upravičuje ekološko korist.

No kakorkoli že, neke razlike so tudi med gospodinjskimi aparati in ostalo robo (rač. digitalci ipd) - bistveno, ne morš prpelat šporheta na mobitel ker si kupu slušalke, jasno. smile

Tako da fantje in dekleta, pazljivo z vso elektroniko in naj živi ekologija.

Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

Heretic @Heretic 22. Avg 2005, 10:39

čez sedem let vse prav pride, kar bo crknilo bo šlo na podstrešje bigrazz
 0   

Jaka @Guda 22. Avg 2005, 11:08

Kaj pa če nimaš (več) računa?
Ali bom moral posladi fleš nazaj v ZDA, če sem ga naročil tam?

Če sem kupil second hand, vrnem prodajalcu, ta vrne svojemu, ta svojemu, ..., ..., ..., ta proizvajalcu, ta razstavi in po delih vrne dobaviteljem, ..., ..., na koncu pa rudarji zakoplejo nazaj, kjer so pred leti ven skopali.

Ekologija --> vse lepo in prav, ampak to je nekaj takega, kot sortiranje smeti po vrstah (kovina, steklo, ...), potem pa ti znajo pobirati z enim tovornjakom vse hkrati :?: :!:
Bo kmalu potrebno imeti v šoli obvezen predmet - ravnanje z odpadki in reciklaža bigrazz bigrazz bigrazz , kar bi mogoče ne bi bilo slabo.
 0   

Blaž Ogorevc @balž 22. Avg 2005, 12:03

za take primere predvidevam, da so kje posebna zbirališča. In da se bo ločevalo. Itak bodo pa lažje kontrolirali firme kot pa tebe. Kaj pa ti bodo, prišli čez 5 let domov in rekli, zdaj pa ti je canon 350d ze ziher crknu, ki si ga kupu - pokaži. In če ga nimaš, kazen.
V italji baje tak majo za firme - prikaže v bilanci amortizacijo računalniške opreme, in če nima zraven potrdila, da se je je znebil na primeren način - nadrlja.

Glede ločevanja se pa itak ve, da so na začetku vse skup pobiral, ker dokler ni blo obsega in se ljudje niso navadl, so bli stroški preveliki.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

iztok @izo 22. Avg 2005, 12:07

mene pa zanima, kje bodo to reciklirali pr nas. naši uradniki znajo na papir spravit čuda, v prakso pa bolj malo..
bi rad vedu, kolko smetišč je res pravilno opremaljeno za recilkažo elektronike ipd.
 0   

Blaž Ogorevc @balž 22. Avg 2005, 12:17

ma to ni na smetiščih - to so koncesije za predelavo odpadkov. Samo itak da še ni dovolj kapacitet.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

iztok @izo 22. Avg 2005, 12:27

ja, point vsega je v tem, da se stvar nekje predela oz. ustrezno uniči ali pač? :mrgreen:
ta zadnji cikel me najbolj skrbi..
 0   

Jaka @Guda 22. Avg 2005, 15:26

balž je napisal/a:
za take primere predvidevam, da so kje posebna zbirališča. In da se bo ločevalo. Itak bodo pa lažje kontrolirali firme kot pa tebe. ...
... V italji baje tak majo za firme - prikaže v bilanci amortizacijo računalniške opreme, in če nima zraven potrdila, da se je je znebil na primeren način - nadrlja.


Jaz sem v prejšnjem postu razmišljal predvsem o tem, ali bodo hotele trgovine vzeti stvar, ki si jo kupil drugje. Npr. ali je slovenski uvoznik (ali prodajalna) za Sigmo dolžan sprejeti Sigmin fleš, ki sem ga naročil iz ZDA?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati