0   

matej brezovšek @brincelj 23. Avg 2005, 00:15

Tegale nisem zasledil na forumu:

Če kupiš rabljen fotkič (npr. Nikon D1H, ki je verjetno še vedno nov v prodaji)...

1.) Na kaj se po logiki naše carine plača 20%... na ceno novega ali na tisto ceno, za katero ga kupiš in

2.) Kako dokažeš za koliko si ga kupil (prodajalec ti da noter v paket sprintan oglas?, ali kaj podobnega???)

...da ne bom dolgovezil.

Lp
 0   

rado @rado 23. Avg 2005, 06:53

Dokaz je lahko edino račun , ki mora bit od uradne ustanove, se pravi od trgovine .


Če bi šlo to z sprintanim oglasom, bi bilo pa res lepo Rofl Rofl Rofl
 0   

Matej @OKO 23. Avg 2005, 06:57

1.)če kupiš novega plačaš carino novega, novi so iz trgovin mislim da biggrin .

2.) za koliko hm. ce je nov je noter račun. če je pa rabljen je pa to odvisno od prodajalca, lahko napise "racun" in se spodaj podpiše.....potem pa ti plačaš carino na to ceno....

tako je nekako po logiki, kako so pa ekonomisti to uredili pa nimam pojma.
[b:a0bce5c5bb]kali juga[/b:a0bce5c5bb]
 0   

Jaka @Guda 23. Avg 2005, 07:29

1. Stvari z eBay-a in vse izven EU: (PAZI! carina in DDV)
ceno aparata + poštnina + zavarovanje (vse kar plačaš prodajalcu
x carina (za objektive in leče je 6.7%, za analogne 4.5% za digitalce vprašaj na carini)
x DDV (20% - na ocarinjeno pošiljko)

2. Američani praviloma priložijo račun (če kupuješ od firme, je to pravilo), ker mislim, da dobijo povrjen davek v ZDA, če izvozijo robo, vendar o kakšni nižji ceni še nisem slišal sad sad sad Carina ima pooblasila in dolžnost, da pošilko pregleda in ocarini. Če jim račun ne bo všeč / ni priložen, dobiš domov obvestilo, da dostaviš račun --> ko sem kupoval filter iz Hong Konga jim ni bil dovolj print iz PayPal-a ampak je potrebno poslati tudi številko aukcije na eBay-u, oziroma ti ocarinijo na podlagi novega pri nas ali tujini. Če nimaš original računa (kar se redno zgodi s pošilkami preko interneta), mora imeti carina neko vrednost, na podlagi katerega lahko carini.

Btw. ne računaj, da so z lune padli in da če boš napisal za D2X, da si plačal samo 400 $, da ti bodo verjeli, če pa boš pri 10.000 $ zmanjšal na 9.000 $, je pa to že realno - samo še prepričati jih je potrebno :wink: :wink: :wink:
 0   

matej brezovšek @brincelj 23. Avg 2005, 09:42

O, ne! Kupil bi D1H/X. Saj ne da bi rad okol prinesel carino (a-la Gift, fake Račun, etc), samo zanima me kaj obdavčijo... Po moje bi blo fer (če že "američan" dobi nazaj davek), da dobi procente od tiste cene za katero mi je prodal dotičen artikel...

Samo, imajo pa lepo pošlihtano, da ob izvozu dobijo nazaj davek!

Lp
 0   

daylight @daylight 23. Avg 2005, 09:58

sicer se jih ne da lih tooolk oslepart na carini, sam se jih da pa kar dosti. biggrin
sam vedet moreš kje je meja, da ne bo zgledlo smešno. Sej vsakmu fotografu se bo zdelo smešno če bo mel D2X na računu pol nižjo ceno ali pa še manj, sam cariniki niso vsi fotografi tako da.. smile Poskrbi da bo račun ki ti ga napiše zgledu čimbolj originalen, je pa loh čist larifari račun.. nebojo šli preverjat če ta firma v USA res obstaja. pa goodluck smile
 0   

Dragan @lippi 23. Avg 2005, 10:56

rado je napisal/a:
Dokaz je lahko edino račun , ki mora bit od uradne ustanove, se pravi od trgovine .


Če bi šlo to z sprintanim oglasom, bi bilo pa res lepo Rofl Rofl Rofl


Če kupuješ rabljeno dobesedno sprintaš tisti bid list iz eBaya kjer piše da si ti kupec in ga pošlješ carini in na račun te cene ti zaračunajo. Je pa verjetno res, da če bo cena hudo smešna, se bodo sigurno poglobili.
http://www.draganzlatanovic.com/
http://draganzlatanovic.com/blog
[b:067885716f]Imagination is more important than knowledge...[/b:067885716f]
 0   

Jaka @Guda 23. Avg 2005, 13:43

brincelj je napisal/a:
O, ne! Kupil bi D1H/X. Saj ne da bi rad okol prinesel carino (a-la Gift, fake Račun, etc), samo zanima me kaj obdavčijo... Po moje bi blo fer (če že "američan" dobi nazaj davek), da dobi procente od tiste cene za katero mi je prodal dotičen artikel...
Samo, imajo pa lepo pošlihtano, da ob izvozu dobijo nazaj davek!


Saj dobijo tudi naše firme "nazaj" davek, oziroma bolj natančno ga pri izvozu (iz EU) ne obračunajo. To je to, za kar smo hodili v Avstrijo po Mehrwertsteuer ali v Italijo po IVO (upam, da sem prav napisal smile).

Sicer pa če boš kupil iz ZDA, bo račun skoraj zagotovo zraven. Če pa že misliš narediti "nižjo" ceno --> pazi, da ne boš kvasil kakšnih neumnosti, ker mislim, da te lahko celo predlagajo k sodniku zaradi suma goljufije - skratka, če boš poslal kakšno stvar, na kateri bo napisana št. avkcije na eBay-u, moraš vedeti, da gredo lahko pogledat to avkcijo, kjer so lahko popolnoma drugačne številke, kot si jim jih poslal ti.

Obdavči pa se VSE, kar si plačal prodajalcu.
 0   

matej brezovšek @brincelj 23. Avg 2005, 14:01

Aha... potem se mi ni treba bati, da bojo šli davek obračunati glede nove cene...

O.K., hvala!
 0   

Heki @Heki 23. Avg 2005, 16:01

jah lahk se ti to tud zgodi. je kolega kupil pelenga in ni bil dost tist print od ebaya .... jim je mogu poslat ceno za novi objektiv ... je iskal po netu, ko budala, da je našel zmerno nizko ceno ...
 0   

matej brezovšek @brincelj 23. Avg 2005, 16:15

No, sej ravno tegale se bojim... Ni glih loterija kupit kakega zelo lepo ohranjenega; potem ti pa težijo in obračunajo po novi ceni!!!!!
 0   

Shogun @Shogun 4. Apr 2006, 07:07

...pa še nekaj moraš vedeti, pošiljke iz ZDA po mojih izkušnjah potujejo vsaj 2 meseca in več, samo ne me vprašati zakaj...
...my carma is to be a Shogun...
 0   

primoz75 @primoz75 4. Apr 2006, 07:16

Shogun je napisal/a:
...pa še nekaj moraš vedeti, pošiljke iz ZDA po mojih izkušnjah potujejo vsaj 2 meseca in več, samo ne me vprašati zakaj...


pol imaš slabe izkušnje. do mene je zadnji paket iz ZDA potoval 7 dni. In to mimo naše carine (pa najbrž tudi njihove)
 0   

Shogun @Shogun 4. Apr 2006, 07:23

Daj razloži tole prosim, kako mimo carine? Vem, da so paketi kar nekaj časa na njihovi carini (do 2 meseca).
...my carma is to be a Shogun...
 0   

tjaz ocepek @tjaz 4. Apr 2006, 07:45

Moja izkušnja..začelo se je z nepremišljenim nakupom preko ebaya nakar sem opazil, da pošiljajo iz amerike.. (8mm peleng). Prodajalcu sem nakazal denar preko paypala. Artikel je bil poslan preko fedex v petek, dobil pa sem ga v ponedeljek (glede na internet tracking 3 dni?!).. Na paketu je bilo napisano da vsebuje rabljen objektiv v vrednosti 25$-tako da mi ga niti niso carinili. Skratka moja izkušnja je 100% pozitivna, verjamem pa, da to ni redna praksa.
 0   

primoz75 @primoz75 4. Apr 2006, 08:13

Shogun je napisal/a:
Daj razloži tole prosim, kako mimo carine? Vem, da so paketi kar nekaj časa na njihovi carini (do 2 meseca).


ja, mimo, carina je paket najbrž sam preletela. nisem pa še slišal da bi na USA strani paketi 2 meseca???
 0   

Jaka @Guda 4. Apr 2006, 08:17

tjaz je napisal/a:
Moja izkušnja..

Tole je pa zelo zanimivo, ker jaz tudi razmišljam o tem objektivu, bi lahko še napisal pri katerem prodajalcu si nabavil in si mu ti dal navodila, kaj naj napiše na paket, ali je bilo to "avtomatično"?
 0   

Shogun @Shogun 4. Apr 2006, 08:18

Prek e-baya sem kupil rabljen GPS, ker paketa ni bilo, prodajalca pa poznam, sem ga kontaktiral, sledilo je obširno iskanje in paket se je našel na njihovi carini.
...my carma is to be a Shogun...
 0   

gogo @gogo 4. Apr 2006, 08:19

Kupil sem par stvari iz Amerike in Azije, pri nekaterih manjših vrednostih oz. paketih (odbojnik za 12 $, filter) sploh niso carinili - so pa odprli paket in pogledali, pri večjih pa, kjer ni bilo priloženega računa, so zahtevali e-bay aukcijsko številko in PayPal potrdilo o plačilu (Nikon 16/2,8AF objektiv je bil 250$, meh PB4 - kot nov v embalaži je bil 180$ - to je bilo najdražje izven EU). Do sedaj nisem poskušal z znižanimi računu in tudi izkušnje s carino so zaenkrat dobre.
 0   

tjaz ocepek @tjaz 4. Apr 2006, 08:28

Kupil sem pri kievcamera (verjetno najbol popularen prodajalec teh objektivov). Nisem mu dal nobenih navodil, ker nisem imel pojma kako stvar poteka.. Je pa res, da sem objektiv naročil v začetku počitnic in sumim da ga zaradi dopustov in posledično zmanjšanja števila carinikov niso odprli (moja teorija smile ). Motilo pa me je edino to, da ni prišel z original nastavkom za canon, ampak z m42 in konverterjem za eos (sumim da razdalja od senzorja ni čisto pravilna, vendar to pri 8mm ni tak problem).
Upam da sem kaj pomagal!
t


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati