0   

miha @mih 29. Avg 2005, 09:59

Pozdravljeni!

Zanima me kateri program je najučinkovitejši za leplejnje slik v panoramo.

LP Mihail.
 0   

Heretic @Heretic 29. Avg 2005, 10:03

use SEARCH!

drugače pa uporabljam panorama factory, ki mi gre zadnje čase nekoliko na živce...ne lepi pravilno... :roll:
 0   

Goran @darkdragon 29. Avg 2005, 10:14

jst pa uporabljam realviz sticher. sam ni brezplačen.
Nobody Is Perfect, But I Am Pretty Fucking Close ! Don´t Hate Me Because Of That !
 0   

iztok @izo 29. Avg 2005, 11:32

zelo dober in zastonj programček (oz.sklop) je panorama tools. sicer se ga je treba navadit in naučit, po tem so pa rezultati odlični. tukaj ni dosti avtomatike, fotke zelo natančno sestavimo ročno ipd (prek namenskih orodij jasno), tako da vse štima kasneje
http://www.path.unimelb.edu.au/~dersch/
forum
http://ptfaq.org/fom-serve/cache/1.html
 0   

daylight @daylight 29. Avg 2005, 13:10

jst bi reku da je naboljsi photoshop ali katerikoli program za obdelavo.

Ker so rocno zložene panorame dosti boljse kot avtomatske. Je pa pogoj da je že posneta 100% pravilno. Pri snemanju panoram je nabolj pomembno kako je na zacetku nastavljena ko jo ftokas.. potem pa sam v lajerje in gre lepo eno na drugo.

Mam ene par strani teorije o fotkanju panoram biggrin
 0   

iztok @izo 29. Avg 2005, 13:31

daylight, panotools je plug-in za fotošop, ima še veliko bombončkov. v njem kot sem že rekel, ročno zlagaš fotke v panoramo, vendar z preciznimi orodj (posebno točke ipd), ia panorame lahko nardiš navadno plosko panoramo, cilindrično, sferično, virtualno itd.
če praviš, da poznaš delo z panoramami je skoraj čudno, da ne poznaš teh programčkov, vsak, ki se resno ukvarja s te, uporablja to, oz. nekaj podobnega.
 0   

daylight @daylight 29. Avg 2005, 13:53

sej se ne ukvarjam dosti s panoramami, ker me niti pretirano ne zanimajo. smile napisal sem samo da imam kar nekaj zapiskov in snovi od tega ker sem jih mogel parkrat delat za solo. Drugace pa se da sestavit popolno panoramo, brez kakrsnihkoli plug-inov. Lajers pa gremo smile Kar se tice sfericnih pa nevem ker jih nisem delal.. sem samo obične ploskovite.
 0   

iztok @izo 29. Avg 2005, 14:01

probaj pt assembler napram leplenju lejerjev, sej dela na enaki osnovi, vendar je pt še malce bolj dodelan in bolj precizno poteka vse. se pa treba malce naučit zadeve, na začetku je dost nerodno, vendar ko enkrat obvladaš, ni boljšega :wink:
 0   

iztok @izo 29. Avg 2005, 14:05

http://www.tawbaware.com/ptasmblr.htm
 0   

daylight @daylight 29. Avg 2005, 14:11

ouki douki.. bom proval ce bom se kej kvačkal skupi smile

drugače pa prof. BItenc zahteva pure hardcore v photshopu Rofl
 0   

miha @mih 30. Avg 2005, 08:02

Hvala za odgovore,

LP Mihail
 0   

steppenwolf @steppenwolf 7. Sep 2005, 10:52

Solidno se obnese Panorama Maker od ArcSoft. Jaz sem ga dobil na cd-ju od enega hp kompakta in se mi obnese zelo dobro. Dela pa vse po "lastni pameti". No lahko se tudi ročno ukvarjaš z zadevo, vendar je meni za sedaj dal zelo dobre rezultate v avtomatskem načinu.

LP
 0   

dean kosmač @mulc 8. Sep 2005, 06:51

PS je še zmer najhujši zame sicer pa rajše delam to ročno kot pa prepuščam avtomatiki ker se mi zdi lepše pa nevem zakaj, lahko pa bi kdo naprimer dodal kak vodič kako se dobro slika panorame...
 0   

steppenwolf @steppenwolf 8. Sep 2005, 08:52

Jah kolikor vem je glavna finta pri slikanju panoram, da moraš fotoaparat obračati okrog goriščne točke (upam, da sem to prav napisal), ker drugače pride do popačenj in neujemanj na slikah. Zato se za panorame uporablja namenske glave za stative, ki imajo sanke po katerih lahko premikaš aparat naprej in nazaj. Druga stvar je, da zagotoviš primerno prekrivanje med zaporednimi slikami. Pa ponavadi se uporablja pokončni format slik. Ali pa si kupiš kakšnega kompakta in ti v načinu panorama kaže delce prejšnje slike in samo najdeš prekrivne točke in slikaš. Enostavnol in uporabno.

LP
 0   

iztok @izo 8. Sep 2005, 09:23

pa še eno pravilo, obvezno izklopit avto wb in pa nastavit na zaklenjene vrednosti cajta in zaslonke. tako bodo fotko vse enako osvetljene in imeli enak barvni ton. v drugem primeru bo problem, ker je preveč različno osvetljenih fotk in se zelo pozna, sploh na prehodih,kjer je nebo različno obarvano.
pa svelobo izmerite na različnih mestih (najbolj merit na nebo, da bo pravilno osvetljeno, pokrajino lahko že malce posvetlite kasneje) in potem vzet neko povprečno vrednost.
 0   

dean kosmač @mulc 8. Sep 2005, 13:50

zadnji čas da si kak dober stativ kupim, sam se tud pojavla problem če ma fotoaparat funkcijo da sam nardi panoramsko sliko koliko hitro ga moraš obračati da use skupaj lepo "spaca" do zdej sm moral navadno slikati in obračati slike pa to ker je s tem čisto zmazana slika postala je pa tudi problem ker niso enake fotografije nažalost zarad svetlobe..
 0   

steppenwolf @steppenwolf 8. Sep 2005, 14:17

Ja za to avtomatiko je verjetno odvisno kateri fotoaparat imaš. Moj HP deluje po tem principu, da slikaš, potem ti pokaže par delcev s prejšnje slike na zaslonu, da zlahka doštukaš in tako brez težav slikaš panoramo. Canon ma pa res tak sistem (vsaj kolikor sem jaz gledal), da v bistvu dela hitre zaporedne posnetke.

LP
 0   

dean kosmač @mulc 8. Sep 2005, 14:30

jap čudn je to smile
 0   

Janez Vrhovec @Crnobeli 22. Feb 2014, 15:18

Moj Nikon kompakt ima avtomatski program za panoramsko in poslika panoramo, ko vrtim na stativu. Nekaj sem se že naučul- ne smem zumirati! Potem sem pa poskusil s samohvaljenim Photo_Stitcher ali pd., pa ni naredil nič.m Njihova navodila so zelo pomanjkljiva. Ampak, če izdelujejo aparate s tako opcijo, gotovo obstaja delujoči program. Lahko kdo svetuje?
 0   

Jože Štih @JozeS 26. Feb 2014, 12:36

Zastonj lahko probaš s Huginom (http://hugin.sourceforge.net/). Meni povsem zadostuje.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati