0   

Jaka @Guda 4. Sep 2005, 14:55

S prijateljem (tudi fanom filma - diasov in Čcool sva si opremila temnico in bova začela razvijati

Imava pa problem, ker je minilo že kar nekaj let od kar se je kdo od naju ukvarjal s tem. Potreboval bi kakšen nasvet o kemikalijah predvsem:
KJE jih kupujete?
KATERE priporočate za razvijanje filma?
KATERE priporočate za razvijanje slik?
(za razvijalec in fiksir)

KATERI papir uporabljate?
Spomnim se, da smo včasih kupovali od Fotokemike, zdaj pa sploh ne vem, če firma še obstaja. (če ima kdo i-net link, ga naj pripne)
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 4. Sep 2005, 19:07

Vprašaj v Kranju v Cumulusu za kemikalije in za nasvet.
http://www.cumulus.si

http://www.phototechmag.com
http://www.jandcphoto.com
 0   

rado @rado 4. Sep 2005, 22:34

http://trgovina.meditrade.si/shop/page/group/id/6/

Tukaj je ena z kodakovim programom

http://eurofoto.si/

Tukaj pa najdeš Agfo in Ilforda vendar lahko izdelke in cene dobiš samo pod veleprodajo tako , da je treba na te cene še dodat DDV + ? je pa ogromno stvari na ceniku filmi, kemija , pribor , papir ..... če so na zalogi pa je vprašanje .
 0   

Borut Hočevar @bot-sub 4. Sep 2005, 23:30

Jaz jamljem vse od KODAK-a pri meditradeu. Naročam kar prek spleta in v glavnem je vse na zalogi. Pošljejo po pošti naslednji dan in v glavnem sem zelo zadovoljen z njimi. Zaenkrat nimam niti najmanjše pripombe...
----------------------------------------------
Gnoj je zlato in zlato je gnoj ... Kdor nima duše,ne potrebuje zlata, kdor ima dušo ne potrebuje gnoja.
 0   

Andrej @fotokaj 5. Sep 2005, 10:50

Jaz vse ČB robo še vedno kupujem od Fotokemike - Efke. Filme v piksnah po 30.5m (KB 25, KB50, KB100 in KB400), papir (emaks, efkebrom...) razvijalec (najraje FR-16), fiksir mam pa najraje Agfin Agefix.
To je dejansko zelo solidna roba. In tudi najbolj poceni, čeprav ne več tako kot včasih. Trije, štirje sedemo v avto in se s kunami peljemo čez mejo v Samobor ( FOTOKEMIKA, dioničko društvo za proizvodnju i promet fotomaterijala i opreme, 10430 Samobor, Nikole Šubića Zrinskog 14 ), pridemo dol, nas peljejo u skladište, naberemo robo (majo tud Addox filme, če ti Efke ne diši; in praktično vse kar rabiš za ČB fotografijo, razen temnične opreme), gremo v pisarne do 'financ ministra', mu razložimo da nam za porez (PDV - DDV) dol visi in da naj njim tudi in tako dobimo poceni robo brez 22% davka.
Par cen: razvijalec FR-LAXO 30kn, razvijalec FR-16 60kn; filmi (doza 30.5m za 17-18 kaset X 36 posnetkov): KB50 97kn, KB100 97kn, KB400 10kn; papir EFKE VARI PEM glossy 18X24 100kom 170kn, EFKE KG matt 13X18 100kom 90kn, EFKE PE glossy 13X18 100kom 90kn... To so cene, po katerih sem jaz plačeval robo, torej brez davka!
Fabrka/firma svoje spletne strani nima, imajo pa večino podatkov trgovci, zastopniki ki njihovo robo spravljajo na trg:

http://www.fotoimpex.de/Filme/efke/efke.html

http://www.jandcphotography.com/

Pa treba bo pohitet. Pred parimi meseci, ko sem bil sam nazadnje dol, se je po 'hodnikih govorilo' da je zemljišče s fabrško infrastrukturo vred kupil nek tuji investitor in da firma 'neče do nove...' Torej, kdor ima namen dol kaj kupovat, naj to stori najbolje pred koncem novembra, vsekakor pa čimprej!!!
 0   

Olaf @Olaf 5. Sep 2005, 11:52

Fotokaj - a imajo tam tudi že pakirane filme (po 36 posnetkov)? Mogoče veš kakšne so cene?

LP
 0   

Jaka @Guda 6. Sep 2005, 08:02

Hvala vsem za odgovore - sem včeraj nabavil kemijo v štacuni v stari Ljubljani.

Bom pa zagotovo šel tudi v Fotokemiko, pa še iz NM je zelo blizu.

Rabim še pravo žarnico za osvetljevalec, pa je niso včeraj nikjer imeli sad
 0   

Andrej @fotokaj 6. Sep 2005, 13:08

Majo tud 'pakirane' filme, jasno. Efke in Addox, ti slednji naj bi bili identični Ilfordovim pan filmom. Filme vzameš posamezno ali pakirane po 10 kom. Za ceno pa ne vem, vedno kupujem role. Ti jih še nisi probal? Daj, ni tako BZ kot je slišat!
 0   

Blaž Ogorevc @balž 6. Sep 2005, 13:11

a pol si jih pa sam narolaš po želji na rolce - to pa ni slabo recimo če človeka zanima pushanje in pullanje na leica formatu.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

Jaka @Guda 6. Sep 2005, 15:02

@fotokaj:
Koliko moraš nabaviti, da ti prizna kakšen popust in da se lahko zdilaš, da dobiš brez DDV-ja?

Če imaš kje kakšen zemljevid, kako najti firmo, bi bilo tudi fino.
 0   

Olaf @Olaf 6. Sep 2005, 17:00

Guda je napisal/a:
....
Rabim še pravo žarnico za osvetljevalec, pa je niso včeraj nikjer imeli sad


Če imaš ČB povečevalnik, lahko uporabiš navadno žarnico. Sam uporabljam tisto z mlečnim steklom ("soft light").

Fotokaj:
Ne, Efke še vedno nisem uporabljal. Nekako mi je Samobor vedno predaleč... Ampak zdaj sem se odločil in v oktobru 100% grem! Gre kdo z mano?
Kako pa se kaj obnesejo Efke 400 iso filmi? Vzel bi 50, 100 in 400. O prvih dveh sem našel nekaj mnenj na netu, o zadnjem popolnoma nič...

Hvala in LP
 0   

Andrej @fotokaj 6. Sep 2005, 18:59

Ja, o zadnjem filmu na netu ni ničesar, to vem, ja. Ne vem zakaj; lahko bi rekel da je 'nov' a kako, če je firma čist v riti?! Ne vem, tud nima veze; razvijalni cajti so itak na notranji strani škatlice, kaj drugega te pa dokler filma dejansko ne sprobaš in ne narediš par povečav, itak naj ne bi zanimalo.
To so filmi, delani kot pred 40, 50-imi leti; brez nekih zaščitnih, kontrastnih in ne vem kakšnih 'layerjev' še. Filmska EMULZIJA v pravem pomenu besede. In če je ISO 400 je ISO 400 - no bullshit. Zrna mene osebno zlepa ne 'zmotijo' kmalu, lahko bi rekel da so vsi filmi fino-zrnati. Pa sam tudi menim da so to eni bolj kontrastnih, vsekakor bolj kot Ilfordovi pan filmi. Tako da neke bogatije v tonskem razponu ne gre iskat. Jaz pač palim na višji kontrast, to mi je zakon.
 0   

Jaka @Guda 6. Sep 2005, 19:25

Olaf je napisal/a:
Če imaš ČB povečevalnik, lahko uporabiš navadno žarnico. Sam uporabljam tisto z mlečnim steklom ("soft light").

Jaz sem hotel tudi navadno montirat, pa so "modreci" v fotolabu rekli, da ni dobra, ker ima napis npr. "Philips 100W", kar se naj bi poznalo na slikah --> je to res, ali je to bolj ljudska vraža :?: :?: :?:
 0   

Olaf @Olaf 6. Sep 2005, 20:29

Ockay....

Žarnica je dokaj velika, napis je dokaj majhen in svetel. Preden svetloba pride do negativa, gre ali preko leče ali pa preko motnega stekla (odvisno kakšen povečevalnik imaš). Sam nimam ogromno izkušenj v temnici, pa do sedaj še nisem videl "Osram" na fotki :lol:
Lahko pa daš kak kos mlečnega stekla takoj pod žarnico. Tako boš še najbolj ziher...

Sem pa ravno kupil varčno žarnico v beli bučki, ki nima napisa na vrhu. Zdaj ko imam navadno žarnico, se mi povečevalnik greje. Z varčno se mi ne bo. Upam da ne vpliva na papir.... Sporočim....

LP
 0   

Jaka @Guda 7. Sep 2005, 07:22

Kako pa vpliva pri varčni žarnici to, da potrebuje kar nekaj časa, da se prižge, bo treba čase osvetljevanja povečati, ali kaj podobnega?
 0   

Blaž Ogorevc @balž 7. Sep 2005, 07:27

hm, jaz p bom mogoče šel s tabo - javi se ko se boš pripravljal.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

Jaka @Guda 7. Sep 2005, 08:01

Predenj boš šel na pot sporoči, pa se mogoče pridružim - oktober je še daaaaaleeeč smile
 0   

Blaž Ogorevc @balž 7. Sep 2005, 08:17

ja res , z neonsko boš pa težko delal, če se nekaj časa greje in spreminja svojo svetilnost.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

Olaf @Olaf 7. Sep 2005, 08:31

Kar se žarnice tiče - bomo vidli. Ta moja se prižge v trenutku in kolikor sem videl nič ne spreminja svetilnosti. Bo treba probat!

Zdele v septembru imam še neke izpite, ki se mi bodo verjetno zavlekli do konca meseca. Sporočim ko bom zmagal 8) , potem pa akcija!

LP
 0   

rado @rado 7. Sep 2005, 08:35

Varčna žarnica verjetno ne bo najboljša izbira , saj so osvtljevanje potrebni enakomerni časi , ki so sploh pri manjših formatih kratki in mora bit svetloba enakomerna , da boš dobil enake rezultate.
Kot ti je nekdo že opisal uporabi kos mlečnega stekla, saj imajo vsi povečevalniki prostor za to - v bistvu bi ga moral sam povečevalnik že tako imet zraven, napis se verjeto brez tega stekla ne bo videl se pa lahko vidijo posledice prahu in kakšnih prask , ki bodo na tem steklu.
Povečevalnik ima običajno pod žarnico dve leči , ki se imenujeta kondenzatorja in poskrbita za to, da se svetloba enakomerno razprši, ker pa dasta trdo zelo kontrastno svetlobo se za njima doda še to steklo , ki svetlobo zmehča .
Uporabiš lahko tudi navadno žarnico, čeprav se dobijo tudi namenske, ki že v osnovi bolj enakomerno razpršijo svetlobo, če ima tvoj povečevalnik vse navedene dele bo dal z navadno čisto dober rezultat.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati