0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 6. Sep 2005, 10:11

Predlagam, da se kot neobdelana fotka (torej s križcem) šteje res samo tista, ki je bila le pomanjšana, ker če je dodanega še kaj drugega je stvar meni osebno brezveze... Sam dam kljukico, pa tudi, če samo pomanjšam in izostrim fotko. Vem, da so o tem že bile debate, pa vendar bi se morali nekako dogovorit, ker opažam vse sorte obdelano, pa s križcem... Kaj menite?

P.S: Pomanjšana fotka je nuja, ostalo pač ne in to se mi zdi zadosten kriterij...
 0   

Matevž @jarc1 6. Sep 2005, 10:32

se strinjam, prav tako bi kot neobdelano štel vsako fotografijo z dodanim okvirjem
 0   

Roman @Filth 6. Sep 2005, 10:33

tako je, obdelana fotka naj bi bila samo in le tista, ki je po pomanjšanju na kakršenkoli način še dodatno spremenjena....... okvir pa ne pripomore k sami kvaliteti slike, tako da je okvir dopusten
 0   

Sandi @Sandi 6. Sep 2005, 10:41

No, meni je bolj nuja ,da se na sliki, ki jo pogledam, moje oči z zadovoljstvom napasejo in si rečejo: to je to. Pa me tisti križci in krožci spodaj prav malo brigajo.

Pa saj je bilo že stokrat povedano. Treba je samo v menuje aparatov pogledat ...vse tiste nastavitve .... zame primarne fotke ni, vse so tako ali tako obdelane, razvite ...

Škljoc !
 0   

chips @chips 6. Sep 2005, 11:10

Se strinjam s Sandijem...
Je res potrebno tooooliko debate okoli obdelanih in neobdelanih fotk? Temu itak ni konca, ne kraja...
Komu mar, ce je nekdo dodal nekaj kontrasta? Komu mar, ce je sharpal fotko? Komu mar, ce je dodal nekaj cyan barve, da iznici rdeco?

Lepo vas prosim, ne nakladajte dosti okoli tega. Ce fotka ni vidno umetna, me prav malo briga, kaj je z njo nekdo pocel. Tisti, ki pa fotke ne obelujete in se s tem se hvalite na vse pretege, mislite, do boste dobili posebno nagrado za to?

Dajte raje primit aparate v roke in skljocat, da boste lahko pokazali kak izdelek na nekem nivoju, namesto da filozofirate in moralizirate.
 0   

tinekr @tinekr 6. Sep 2005, 11:13

Bravo, chipsy :aplavz: :aplavz:
 0   

Gumby @Gumby 6. Sep 2005, 12:21

Yes, chips (in tinekr)... Naj se (verjetno ze nickolikic) ponovim eno res dobro
3Delavnisko postavko:

...Te so lahko obdelane v programu za obdelavo rasterskih slik, a le pod pogojem, da obdelava ne postane dominantna, s čimer bi se delo uvrstilo v 2D računalniško generirane projekte (2D RGP)...
 0   

Jaka @Guda 6. Sep 2005, 12:38

Se strinjam, da je najvažnejši vtis in kvaliteta fotke!

Vendar če se že daje oznako, ali je predelana ali ne, je prav, da obstajajo neka pravila galerije, ki določajo, kaj se šteje za DA in kaj za NE, sicer je bolje, da tega sploh ni.

Jaz bi poleg pomanjšanja dodal še izrez (crop).
 0   

Miran @Miran 6. Sep 2005, 12:51

Ja glede tega kaj spada pod obdelano in neobdelano fotko nekih pravil ni. Za fotografije narejene z digitalnimi fotoaparati,se za moje pojme zdi nuja tudi korekcija barv (sicer ne zdaj tista, ki je pretirana) ampak neka normala.

Sicer pa, jaz bi to opcijo ali je obdelana ali ne odstranil.
 0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 6. Sep 2005, 12:54

Gre se za nek princip, potem, naj se pa vse to odstrani, vse te kljukice, če je važen le pogled, kaj zdej, kwa enmu ni jasn, pol se lahk portal še poenostavi, pa se vse zbriše, če nihče ne gleda. Sej jest se pridružujem vašim mnenjem, samo če ne služi namenu, pol je brezveze, če pa služi, je prav, da so kriteriji, ki pa jih nekateri itak ne bodo upošteval...je pa fino, če jih večina...

Pa ne mi morit z filozofiranjem in takimi , pa povem komu, kaj na drug način, ker si zgleda prizadevate za to...Ker obstaja v forumu prostor za predloge in komentarje, sem se hotel človeško pogovorit in predlagat...
 0   

chips @chips 6. Sep 2005, 13:00

uzp6: vse lepo in prav, ampak je ze toliko tem odprtih, da bi bilo fajn, ce bi pogledal malce nazaj po forumu... Neprestano razglabljanje o eni in isti problematiki (ce to sploh je), je zelo mucno...
 0   

plizzzzzz @plizzzzzz 6. Sep 2005, 20:49

tkole de nebi zdej tople vode izumljal na vecini fotoportalov velja tole vzeto s photopikaneta:

unmanipulated image oz. nepredelana fotka je:

* The image should be the result of a single exposure (shutter release) by the camera. Therefore, stitched panoramic images, multiple exposures, or composites of more than one image are all manipulated images for our purposes here.
* Contrast adjustments and color balance adjustments may be made in enlargement and printing, scanning software, image editing software, etc, as may selective darkening or lightening of areas of the photograph (dodging and burning). But these should not be so extreme as to render the image an inaccurate or unrealistic representation of what the photographer saw. (It is not intended that this be interpreted in some psychological way -- for example that Van Gogh's colors were in some subjective sense what he "saw".) Features may not be so darkened or lightened or changed in color that the effect is the same as if they were removed by a cloning tool. All images on photo.net are digital files, and most of these go through post-exposure color space conversions. We don't state what transformations are allowed, but the emphasis should be on realism and the result should be as true to the original as practical, or at least should not be any more unrealistic than the effects produced by selecting normally available films.
* Sharpening tools are OK.
* Cloning/airbrushing tools may only be used to remove miniscule processing artifacts, such as produced by dust, not to add features that were not captured by the camera or to move or remove unwanted features that were captured.
* No use of blurring tools is allowed.
* No use of perspective correction tools is allowed. Any perspective correction must be done pre-exposure through camera movements or PC lenses.
* Cropping is OK.
* Images created by processing film through non-standard chemistry such as "cross processing" are manipulated images.
* Pre-exposure manipulations such as staging scenes before the camera are OK, but should be disclosed in the Technical Details if the "unmanipulated" box is checked, and the caption should not lead the viewer to any false conclusions, such as implying that an animal is in the wild, when it was actually photographed in a zoo.
* colorizing a black and white image is not allowed.
* desaturating a color image to make it black and white is OK, provided the desaturation is complete and not selective.

...vse ostalo je predelano.

lp plizzzzzzzzzz
 0   

Sandi @Sandi 6. Sep 2005, 21:16

Ah, bolj kot so zakoni na dolgo pisani, bolj se da z njimi manipulirat in razlagat si jih po svoje, tako da tudi tukaj vleče prepih skozi. bigrazz

Škljoc !
 0   

bockorek @bockorek 6. Sep 2005, 21:36

Če bi se recimo korekcija barv štela med predelave, bi se pri klasiki štelo tudi za predelavo to, če si izbral film z bolj poudarjenimi barvami ali uporabil kakšen kreativen filter.
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 7. Sep 2005, 06:23

Citat: No, meni je bolj nuja ,da se na sliki, ki jo pogledam, moje oči z zadovoljstvom napasejo in si rečejo: to je to. Pa me tisti križci in krožci spodaj prav malo brigajo.

Citat: Sicer pa, jaz bi to opcijo ali je obdelana ali ne odstranil.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati