0   

Miha Vrhovnik @krho 10. Sep 2005, 20:36

Ker sem imel učenja že čez glavo, poleg tega pa sem bil še vse dopoldne čude volje sem se odločil, da grem tja, kamor že nekaj časa hodim. V Pekel. 8O
Sedaj si najbrž že vsi mislite, da se mi je totalno zmešalo no naj vas potolažim Pekel je ime soteski ~ 3km iz Borovnice.
Do tja pridete iz Ljubljane tako, da v Brezovici zavijete levo proti Podpeči (8km), v Podpeči pa potem pot nadaljujete levo proti Borovnici (6km). V Borovnici se bodo pojavili prve table proti Peklu.

Ko se boste peljali skozi Borovnico, boste na levi strani kmalu ugledali visok stolp. Gre za ostanek železniškega viadukta. (sem popravil, ker so me opozorili na napako)


Sama cesta do Borovnice ja kar v redu sicer večino časa malce ožja ampak gre, ne vem pa kaj za vraga je s vozniki iz tistega konca. Po cesti divjajo, kot, da so oni edini udeleženci sleep

V Peklu je vsega skupaj 5 "večjih" slapov, s tem da sta prva dva "zelo" dostopna za ostale se je pa treba malce potruditi.
OPOZORILO: !!!
- gojzarji so del obvezne opreme, saj je pot večinoma spolzka
- če imate vrtoglavico, vam priporočam, da oditete le do DRUGEGA slapu.
- če že ne upoštevate mojega drugega nasveta pojdite nazaj po isti poti po kareti ste prišli gor

Kmalu bi se zgodilo, da bi moj izlet padel v vodo, saj je v Peklu, rahlo rosilo.
No rosenje je kmalu ponehalo, tako da sem imel za samo slikanje zelo dobre pogoje, saj se oblaki sploh niso skadili. Markirana dolžina poti je do petega slapu in nazaj je dobri dve uri. Pot do drugega slapu je zelo lepa naprej pa je kar precej stopnic, klinov in nekaj malega plezanja (zajla in klini so v pomioč). Najbolj težavno se mi je zdelo priti do četrtega slapu, saj sta tam samo vsekani dve stopnici v debelo deblo, ki pa je bilo od dežja vse spolzko. Od petega slapu greste lahko nazaj po isti poti, kjer ste prišli, lahko pa greste čez potok in po drugi strani nazaj. Sam sicer nimam vrtoglavice ampak ko sem šel nazaj po drugi strani mi je pot (švical sem), kar fino curljal iz čela.
No sedaj pa h slikam.

Prvi slap višina 4m.


Drugi slap 16m?


Moja malenkost na stopnicah od drugegega do tretjega slapu.


Tretji slap višina 18m?


Stopnice na katere naletite takoj, ko se malce vzpnete na pot proti četrtemu slapu. (Slikano z vrha stopnic)


Četrti slap 18m.


Ko sem zajahal padlo deblo na poti do petega slapu mi je v oči takoj padla spodnji štricelj od veje.


Peti slap 20m.


Peti slap se proti dnu razcepi na veliko manjših slapov. Samo na petem slapu bi lahko naredil 20+ različnih fotografij, če bi s seboj imel še škornje, in se mi ne bi zdelo škoda postavljati stativ v ~30cm vode.
 0   

primoz75 @primoz75 10. Sep 2005, 20:50

zanimive fotke...une stopnice bi blo bolje ko bi ostril na prvo in bi bilo ozadje bolj 'megleno' in bi bila pot dol kao negotova...

btw: a ni un steber kos viadukta južne železnice?

smile
 0   

Heretic @Heretic 10. Sep 2005, 21:01

dobra reportaža, glede slik mi je pa najbolj nora tista, na kateri je četrti slap: 18m...
pa primož je prav povedal glede stopnic grin
 0   

Matev @Matev 10. Sep 2005, 21:16

steber je del viadukta (in ne akvadukta) po katerem je tekla svojčas železnica
tu rimljani niso imeli nič zraven

tu:
http://www.borovnica.si/

Železniški viadukt na progi Ljubljana - Trst, slovesno odprt leta 1857. Dolg je bil 511 metrov in 28 metrov visok. Od 24 stebrov je ohranjen samo eden. Most je bil podrt med drugo svetovno vojno. Danes je okrog viadukta novo jedro kraja Borovnica s pošto, največjo trgovino, zdravstvenim domom, malo naprej banko. Blizu je tudi "nova" železniška postaja.

aja - čist ko bajdevej
pri tretjem slapu je lep prizor če pogledaš stran od slapa - vidiš gamsa na pečini, seveda umetnega
tu:
https://www.slo-foto.net/galerija_slika-5137.html
smile
 0   

Miha Vrhovnik @krho 10. Sep 2005, 21:28

Glede viadukta :oops: Sem najprej slike naredil, se spravil nazaj v avto in ko sem ga šel obrnit, sem videl tablo. Nisem se pa še 1x ustavljal da bi šel bolj podrobno pogledat kaj piše.
 0   

Jaka @Guda 12. Sep 2005, 08:31

Zanimive fotke, dobra reportaža, bom vzel na znanje in šel kdaj na izlet (seveda s foto opremo smile)

Nisem pa nikjer na fotkah videl težkega dela?
Jih nisi prilepil?

Pohvalno
 0   

Miha Vrhovnik @krho 12. Sep 2005, 08:45

Ko sem šel nazaj, sem pospravil fotoaparat in stativ v ruzak. Pri hoji navzgro sem ga pospravil le 1x pri tistih dolgih stopnicah (so v reportaži), ki se dvigajo pod kotom ~75%+ ter ga potem nisem vzel ven do 4tega slapu. Stativ sem pa pri poti navzgor vedno imel v rakah, saj je s podiranjem in postavljanjem malce preveč dela. Sem imel preveč za opravit sam s seboj. Da bi imel okoli vratu obešen še fotoaparat. No recimo, da se pri plezanju po klinih ne sezide. Bi rabil 3 roke s 2ma se oprijemlješ klinov in skal s tretjo paziš, da fotoaparat ne useka po skalah... Tako, da s težkega dela poti nimam nobene slike. :oops:

P.S Kot sem zgoraj omenil markirano je dobri 2h jaz sem porabil 3,5h za vso pot.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati