0   

Turob @Borut 12. Dec 2003, 19:24

Sprašujem vas za nasvet:kako se najbolje izognem tehnično ali s triki rdečim očem pri fotografiranju v srednje zatemnjenih prostorih,saj sama nastavitev na aparatih in bliskavicah kakšenkrat ne pomaga?
 0   

kurtyslo @kurtyslo 14. Dec 2003, 10:33

Rdece oci se pojavijo zaradi uporabe bliskavice, ki je v isti osi z objektivom. Predvidevam, da uporabljas bliskavico vgrajeno v fotic.
Tehnična rešitev je dodatna bliskavica ce ji imas kam nataknit (nisi napisal za kateri fotic gre). Sam uporabljam dodatno bliskavico in rdecih oci ni nikoli. Je pa to drazja resitev.
Ce pa nimas moznosti uporabiti dodatno bliskavico ostane Photoshop - cenejse samo je veliko dela....
 0   

Turob @Borut 14. Dec 2003, 14:02

Uf pardon,vporabljam D10 in odločil sm se za nakup boljše bliskavice canon 550EX....unomat pa bom kar bratu šenkal!!! :?
 0   

KBorut @KBorut 15. Dec 2003, 00:14

Mislim da ima >kurtyslo< popolnoma prav ...

Lahko pa poizkusiš tale trik:
Če imaš zadosti močno bliskavico (oz. je objekt dovolj blizu) lahko uporabiš kakšen difuzni filter zanjo ali pa preprost bel list papirja (ne predebel), ki ga postaviš pred bliskavico tako da dobiš bolj blago razpršeno svetlobo - je pa vprašanje, kaj hočeš slikati, ker na ta način izgubiš precej jakosti svetlobe bliskavice.

CYA!
:roll:
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 15. Dec 2003, 10:33

Sam men se to zdi malce čudno, jaz pri mojim fotiču, ko imam vklopljeno funkcijo proti rdečim očem, se nikoli to ne zgodi. Kje je pol sploh razlog, da pride do tega?
 0   

kurtyslo @kurtyslo 15. Dec 2003, 11:55

Torej do pojava rdecih oci pride ko se svetloba bliskavice odbije od zadnjega dela ocesa. V slabih svetlobnih pogojih ima clovesko oko razsirjeno zenico, da sprejme vec svetlobe. Anti-red eye funkcija na fotoaparatu deluje tako, da bliskavica sprozi nekaj kratkih predbliskov.
Posledica je, da se ocesna zenica zapre in do pojava rdecih oci ne pride.
Vendar pri hitrih dinamicnih posnetkih ta tehnika velikokrat odpove.
Veliko je odvisno od fotoaparata in motiva.
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 15. Dec 2003, 12:58

Hvala za razlago. Sem ravno gledal fotografije iz morja in videl, da se je nekje tudi pri meni to zgodilo. Še posebaj pri skupinskih fotografijah. Vsi imamo normalne oči, samo prijateljica pa rdeče. Samo je zanimivo, ker smo vsi stali kot lipivi bogovi in ni bilo večjega premikanja.
 0   

kurtyslo @kurtyslo 15. Dec 2003, 14:03

Povsem razumljivo. Recimo slikas 5 ljudi v skupini in vsi gledajo v tebe(gasilska fotka). Ko fokusiras imas fotic usmerjen v enega od njih (pogled osebe je v osi s tvojim objektivom) Ker so ostali na sliki levo in desno od osi objektiva pri njih ne pride do direktnega odboja svetlobe nazaj v objektiv zato nimajo rdecih oci. Jih pa ima oseba na katero si fokusiral in je gledala direktno v fotic. Za podrobnosi poglej kaksno knjigo o fiziki - optiki v poglavjih lom in odboj svetlobe.
 0   

andrejb @andrejb 22. Dec 2003, 16:51

se ena stvar, tudi zunanji flash ti ne zagotavlja, da ne bos nikoli imel rdecih oci. jaz imam 420 ex in sem zadnjih na eni fotki opazil, da je imela ena oseba rdece oci. je pa res, da je gledala za nekje 45 stopinj vstran od mene. je pa res, da se mi je to zgodilo samo enkrat.

LP,
Andrej


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati