0   

hobitek @hobitek 5. Okt 2005, 19:15

hitro, katera osnovna navodila za dobro fotko vam takoj padejo na pamet..grem na pot...in rabim osnove..ali pa morda kak nasvet več..kak posnet dobro fotografijo..ne v več stavkih..prvo kar vam pade na pamet..česa naj se držim...npr.: kompozicij: 3x3........ne slikaj proti svetlobi (no to vsaj vem..)sam tko na hito..kaj vam pade hitro na pamet...bojo slike žvali..pa narave.
havala se še slišmo... thumbsup
 0   

David Vatovec @davidv7 5. Okt 2005, 19:19

Poglej v sebe in nato kar vidiš preslikaj na zunanji svet!

To je edino pravilo!

indian
 0   

tinekr @tinekr 5. Okt 2005, 19:21

Hey, kdaj odhajaš?? Jaz ti svetujem, da naredi čimveč fotk= vsaj 10 giga, po feeligu, ne omejuj se s pravili in predlagam ti, da se pol za tedn dni zapreš v eno sobo, da to zarhiviraš in sfotošopaš najboljše fotke.
Fotkaj tako kot dihaš, sproščeno, lahkotno . Uživaj.
 0   

hobitek @hobitek 5. Okt 2005, 19:24

pišuka..nisem sproščena že odkar vem da grem...od takrat fotkam..se učim...sam še zmer ne vem osnov..tkoda...čim več krajših nasvetov...vem, da ne morm slikat temnega slona...uzadi pa belo oz. svetlo...ker pol bo slon črn ozadje pa svetlo...to sem mislila..kak te stvari naštudirat..pa kompozicija...pa tko naprej...gremo...gremo z nasveti... thumbsup res sem nervozna..in sploh ne sproščena.. cry
 0   

hobitek @hobitek 5. Okt 2005, 19:24

aja odhajam v pondelk... thumbsup
 0   

tinekr @tinekr 5. Okt 2005, 19:28

Vso srečo. Pozdravi Afriko in njene lepote tudi v mojem imenu.
heart
 0   

hobitek @hobitek 5. Okt 2005, 19:32

yes of course... thumbsup
 0   

Matej Herbst @matto 5. Okt 2005, 19:38

Fotkaj to kar vidiš-čutiš in prikažeš drugim svoj pogled na svet.

najlažje tudi z aparatom za enkratno uporabo gre.
 0   

hobitek @hobitek 5. Okt 2005, 19:44

pa sem probala že prej s slabšim aparatom..pa sem dobla..prežganine...tko k sem prejle rekla...črn slon in bleščeča voda...oz. ozadje...take stavri hočm dele odpravt..zato sem mislila, bolj na tehnične napotke.....take hitre... thumbsup osnovno pravilo kompozicije?? yes
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 5. Okt 2005, 20:48

za zadnji problem moraš met bracketing in countinuous shoting in potem še PS, drgač to ne gre, al pa da si kupš tak filter da filtrira samo zgornjo polovico objektiva ---> to zgleda nekak tko da daš na objektiv en nastavek v katerga gre pol kvadratast filter ki ga lahko premikaš gor in dol.

sem že videl stvar in vivo pa tud na internetu sam zdej ne najdem.

Pa ne mislit da ti bo polarizacijski filter ta problem rešil, ga ne.
 0   

Blaž Ogorevc @balž 5. Okt 2005, 20:59

na hitro - pa nisem digitalec - fotkaj raje pol stopnje presvetlo kot pol pretemno - potemniš lažje, kot pa detajle iz teme vlečeš.
pa nujno se nauči uporabljat funkcijo za zaklepanje merjenja svetlobe.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

iztok @izo 5. Okt 2005, 21:39

hmm, balž, to se pa ne strinjam ravno s tabo. če del fotke skuriš, za vedno izgubiš informacijo, pa nj bo digital pa film fotka. iz belega kosa fotka ne dobiš ničesar, tudi če potemniš fotko. iz temnih delov pa je še vedno možno dobit informacijo oz. detajle ven. iz fima sicer malce težje, saj rabiš dober skener in veliko šuma v sencah, vendar vsaj imaš detajle notr.
strinjam pa se glede merjenja svetlobe, to se je dobro naučt, kako sploh funkcionira in kako deluje na svojem fotiču. to je za kvaliteto fotke dosti bolj pomebno kot neki detajlčki. npr. če fotkaš temen predmet, bo fotič podaljšal cajt oz. bolj odprl zaslonko (odvisno od progrma fotkanja), tako da bo predmet praviln osvetljen, ozadje, sigurno pa nebo bo pa skurjeno in obratno itd. če nočeš prežganin, pač izmeriš na najbolj svetli točke slike, zakleneš ssvetlobo in nardiš posnetek.
 0   

hobitek @hobitek 6. Okt 2005, 06:26

merjenje svetlobe..hm..a je to to k najprej slikam bel papir....pa pol nastavim WB?? bigeek
 0   

dušan @alle 6. Okt 2005, 07:46

WB in merjenje svetlobe ni isto.WB nastaviš za določen način slikanja.
za zunaj ponavadi uporabljam auto WB,za znotraj,kjer so luči,na luč,če slikaš brez fleša. svetlobo pa pomeriš za vsak posnetek posebej. ponavadi so trije načini merjenja svetlobe,odvisno od fotoaparata (povprečno,delno,točkovno). že nekaj časa se ukvarjam s problemom kako narediti posnetek,kadar je razlika med svetlim in temnim delom zelo velika,ko tudi tisto,da vzameš povprečno vrednost ne pomaga več. edini način je slikati v načinu bracketing in v PSu sestaviti od preosvetlene temnejši del,od podosvetljene pa svetlejši del.treba je paziti,da si pri slikanju pri miru ali uporabiš stojalo.ko sem slikal iz ladje sta bila posnetka že toliko premaknjena,dani šlo. so pa še fitri,ki jih je omenil že predhodnik. na internetu sem jih našel kot LEE filtri. obstajajo samo kot ND,ali z raznimi barvnimi učinki,ki delujejo na polovici slike ali kakor nataviš. dal bi še link pa ga ne znam prilepiti.
veliko uspeha in lep pozdrav
 0   

Gasper @gash 6. Okt 2005, 07:59

Ali pa fotkaš tiste kritične motive v RAW (10 fotk v raw ti ne bo prezasedlo kartice) pa potem sestaviš svetel in temen del. sunny
 0   

hobitek @hobitek 6. Okt 2005, 08:51

to je tud varianta ja RAW...huh..veliko dela me še čaka bigeek ...ali bo že nekako... cowboy
 0   

Jaka @Guda 6. Okt 2005, 09:14

- bracketing je zakon - enaka kompozicija z različnimi
nastavitvami, če imaš digital te fotka ali dve več itak nič ne stane
- nujno imej filter (UV) na objektivu, ker je ogromno praha in imaš hitro umazane leče
- meni je v Afriki (kot tudi drugje) zelo prav prišel polarizator
- prav pride tudi sončna zaslonka
 0   

Blaž Ogorevc @balž 6. Okt 2005, 09:20

ja alle - samo nd imajo omejeno uporabo - kdaj pa imaš raven horizont - če maš pa žirafo zravne, bo pa zgornja polovica temna. Ne gre. Za to sta več načinov - v digitalu, lahko lepiš skupaj ali pa krivulje kontrastov popravljaš, na analognem pa uporabiš - če znaš in če se da - push ali pull, ali predosvetlitev ali filtre. V vsakem primeru pa moraš znat merit svetlobo.

Kar pomeni - najprej moraš vedet kje približno je srednja sivina (zmeriš nastavitve na zeleni travi, modrem nebu, mogoče kakšne slonu - suhem - moker bo pretemen, ali pa si nabaviš grey card) - no in tam ti recimo nameri 1/250 pri f8.
Kamorkoli boš merila ti bo aparat nastavil tako, da bi bil ta objekt na fotki srednje sive barve - kar pomeni, če meriš v svetlejše nebo, ti ga bo zmeril na sivo, zaprl blendo in bodo zato ostale stvari, kar je od neba recimo temnejše za dve stopnji - pretmeni, nebo pa sivo. Če seveda to hočeš, je kul.
Če meriš na temno stvar, je ravno obratno. Namesto, da bi bla temna, je siva, ostalo pa vse svetlo. Seveda to velja če lahko meriš samo na eno stvar in ne na celotno sceno.

No pri enem povprečnem posnetku - recimo sončen jasen dan v savani, pa da ne blešči od čez oblake in da trava ni presvetla ti bo avtomatika kar dobro zmerla.

A sem zaenkrat dovolj jasen.

(kar se tiče pa WB - beline, glede na svetlobno temperaturo - tisto lahko v skrajnem primeru potem popraviš, če nimaš časa menjavat - če pa greš na safari in je oblačno in difuzna svetloba in boš imela večino časa take pogoje, pa le nastavi na oblakec)
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

Blaž Ogorevc @balž 6. Okt 2005, 09:43

No in če sem rekel, da je prej, ko si merila na travo aparat na avtomatiki nastavil 1/250 in f8.
Stvar je v tem, da scena ki bi jo ti slikala je sestavljena iz naslednjega:

V ospredju je recimo nekaj krpic zelene trave, večina tal je recimo suha in svetla, potem je v zlatem rezu eno drevo pod katerim se pase en povodnji konj, zgoraj pa je oblačno nebo.

Če nameriš in fotkaš, in aparat meri svetlobo na celotni površini (večina pa je svetlejša od srednje sive) ti bo poskusil celo fotko narediti na eno uravnoteženo srednje sivo - kar pomeni, da boš dobila srednje sivo suho travo in nebo (ki bi morala biti svetlejša) in pa pretemno zeleno travo, da pa ne govorim o tisti 2 tonski živali, ki je v senci - če boš dobila obris si lahko srečna.

Zato pa narediš tako:
ali meriš na zeleno travo in zakleneš nastavitve, dvigneš aparat in škljocneš - zelena trava je zelena, ostala je svetlejša, žval je temnejša, ampak vidna - ja je pač v senci, nebo pa tudi ok, pač je svetlo, ampak če je res blo. - če te moti v ps popraviš kontraste.

Če pa se odločiš, da pa hočeš konja bolj vidnega, pa meriš na njega (če ti aparat meri na dovolj majhnem kotu) in bo on srednje siv - to je sivina, kjer so detajli najbolj vidni - in bo ostalo temu primerno svetlejše - morda prestvetlo, ampak ti si hotela detajle na žvali dobro vidne - in pol ostalo popraviš kolikor se da.

Če pa nimaš prilike in časa merit in raztmišljat (terja veliko prakse da bi hitro obvladala situacije) pa pač od oka popraviš ekspozicijo - kot vsi pravijo - na snegu moraš za 1,5 - 2 stopnje odpreti zaslonko (podaljšati čas) - na peščeni plaži in da se valovi penijo enako 1,5 in tako naprej.

Poišči si sivinsko lestvico in delaj na tem -

tule je:

http://www.cicada.com/pub/photo/zs/tables/31.html

Še kaj ni jasno.


Ok, kar je bold sem popravil - hvala daylight - lapsus asparagus. nice
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

iztok @izo 6. Okt 2005, 10:06

blaž, fotič meri na osnovi 18%sive (oz črnega na beli, če si predstavljaš raster), če se prav spomnem). no, sej v bistvu si kr prav vse napisal, samo tole zna biti malce konfuzno za prvo branje.
o merjenju si je fajn najt en dober, simpl članek, ponazorjen z risbami ipd, da hitro pogruntaš, v čem je štos. ko maš vsaj osnove pod kapo, greš pogledat za svoj fotič, kako deluje na njem, da se spoznaš zadevo in potem vse skupaj prabš v praksi, ki da največ izkušenj in znanja.
veliko je odvisno, tudi od načina merjenje, ker ponavadi fotiči ponujajo vsaj dva ali več načinov. pravo je ponavadi neko splošno merjenje po celi sliki (ali pa vsaj večji del) in potem fotič izračuna cajt ali blendo (ali oboje ne čisti avtomatiki) tako, da predpostavi, da je povprečje svtlih in temnih delov fotke enako tistim 18%, kot sem napisal. to je za neko splošno fotkanje ponavadi ok, če nimaš nekih zelo temnih ali zelo svetlih predmetov na fotki. za take primere se pa ponavadi uporabi kompenziranje ( da recimo iz treh razlčno osvetljenih fotk sestaviš eno, kjer so vsi predmeti pravilno osvetljeni) ali pa če se greš malce bolj kreativno fotografijo, kjer bo recimo v temi osvetljen le en del predmeta, vendar si zavestno pričakoval tak rezultat. v takih primerih se pa uporabi bolj merjenje v eno točki (to je recimos spot merjenje, kjer fotič meri svetlobo na samo recimo 4% površina fotke ali celo manj, ponavadi v obliki krogca na centru sklike, lahko pa tudi drugače).
možnosti je velikol treba samo vedet, kdaj in kako kakšne merjenje uporabit in kako vplivajo svetli ali temni toni predmetov na merjenje. pač po logiki temni predmeti rabijo daljši cajt ali bolj odprto blendo/iso in obratno na svetlih, ker ti reflektirajo več svetlobe. ma sej je logično, pač ponoči rabiš daljši cajt, podnevi pa manj, kajne.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati