0   

Jero @Jero 11. Okt 2005, 13:30

Ukradli so mi fotoaparat. Analogni zrcalnorefleksni.

Pred tem, sem si za vsako fotografijo vzel veliko časa. Film ni zastonj. Kjulb temu je bilo na vsakem filmu zalo malo slik, ki so mi bile zares všeč. Velikorkat nobena.

Pred kratkim sem kupil digitalni fotoaparat. Velikokrat se zalotim, da poslikam cel kup slik istega motiva. Seveda v krajšem času in z manj uspeha kot prej.

Trenutno sem v fazi miselnega preskoka na prejšnje, analogno obdobje. Poizkušam se maksimalno kontrolirati. Včeraj sem na primer ponovno odšel na barje. Hodil sem skoraj štiri ure. Slikal sem dvakrat, morda trikrat vendar takoj zbrisal. Ko sem na koncu pri avtu še zadnjič usmeril fotoaparat proti sončnemu zahodu, slikal, pogledal sliko in zbrisal, se je na ekranu prikazalo: 'Folder contains no images'... Po štirih urah! Zelo ponosen sam nase! smile Končno spet!

Zanima me, kako se tega problema lotevate ostali. Se je vaš način slikanja na prehodu iz analognega v digitalno obdobje spremenil?

Najlepša hvala vsem.
 0   

tinekr @tinekr 11. Okt 2005, 13:40

Ne vidim smisla v tem. Sama imam filozofijo- life is too short- fotkaj, ko te prime in to do onemoglosti. Hec. Tak bom rekla- skoraj 5 let-25000 posnetkov. Po moje to ni nobeno pretiravanje.
Skorajda nobene fotke ne brišem kar na lcd-ju, ker so male fotkice dostkrat varljive, pa tudi smisla ne vidim v brisanju. Na slabih posnetkih se učiš.
Imam pa dokaj zapolnjeno diskovje- 1x120 giga in 1x80 giga, vendar bo lažje, ko bom imela svoj comp. nice
 0   

Grega Rožac @gregaR 11. Okt 2005, 13:55

Kvantiteta sinonim za kvaliteto NI...
 0   

chips @chips 11. Okt 2005, 13:57

Podoben sistem imam kot Jero. Stara sola je stara sola... Drzi me sistem klasike in se vedno 2x premislim, preden sprozim.
 0   

iztok @izo 11. Okt 2005, 14:05

ja, ok. sej je fajn, da si malce izbirčen, samo vsako fotko pa ja ni treba zbrisat, hehe. digital pa ima res to prednost, da lahko več fotkaš, ni pa nujna, da samo zaradi tega,če hočeš umirjeno fotkati, še vedno lahko. tako, kot si prej. fotk na kartici res nima smisla brisat, dokler jih ne orenk pregledaš doma na compu. tam pa le nardi selekcijo, vsaj jst tako delam, ker je itak skoraj polovico fotk takih, da se motiv ponavlja ali pa niso čisto tehnično uspele.
iz kartice brišem samo v primeru, če jo nafilam in nimam rezerve, da si nardim prostora še za kakšen škljoc.
definitivno fotkam z digitalcem več kot na film, vendar če ne bi bil film tolk dražji, bi jih tudi tolk nardil, po mojem. čisto enostavna filozofija. ko pa imam cajt in pravo tematiko, si pa vzamam cajt za fotko, pa ni važno al mam digitalca al pa film, fotič je samo orodje za nardit fotko, nič drugega. vse ostalo mora nardit avtor.
 0   

Jaka @Guda 11. Okt 2005, 14:10

Jaz tudi filme mrcvarim smile in porabim veliko filma cry sleep, sem pa velik samokritik, zato mi jih veliko ni všeč. Če mi je ena slika na 2-3 filme tako všeč, da jo dam na steno, je to velik uspeh.
 0   

Jero @Jero 11. Okt 2005, 14:21

guda. Sej to sploh ni slabo! Jest imam na steni samo eno. Pa še to sem naredil s trotlzihr Canon A80. smile

izo. ne ne... sej ne izbrišem vsake. Izbrišem tiste, ki so že na lcdju neostre (če je pričakovano, da so ostre), tiste, ki kompozicijsko ne štimajo in tiste, ki pač niso to kar naj bi bile. Na žalost, je pri meni takih slik veliko.
 0   

tinekr @tinekr 11. Okt 2005, 14:56

Gregar, a je tebi kdo kaj prosil, da rečeš.
Zagovarjam to, da se fotka čimveč, pa to premišljeno seveda. Kdor pa misli, da je digital vse bad in samo škljocanje, pa naj raje ostane v svojem analognem svetu. Sama sem samokritična, saj objavim zlo malo fotk glede na produkcijo.
 0   

Jaka @Guda 11. Okt 2005, 14:56

@Jero: če je ena na 2-3 filme je res velik uspeh, samo ponavadi ni tako, sem preveč izbirčen sleep sleep sleep
Bolje bi bilo napisati, če ti je tako všeč, da bi jo trpel na steni smile, ker da bi menjal vsak teden fotke na steni smile --> znorim že zaradi čiščenja stekla sleep
 0   

Jero @Jero 11. Okt 2005, 15:02

Joj Tina kaj te pa matra? Drugač sem pa jest Grega prosil in se mu zahvaljujem za odgovor. Pa tebi Tina tudi... imaš morda slab dan? smile
 0   

Blaž Ogorevc @balž 11. Okt 2005, 15:29

hja, res všeč ja tako gibljiv pojem, da poka. Če ti je merilo, "da bi jo dal na steno" pa smo spet tam - vsak drugač.
Če lahko rečeš za fotko, da pa ničesar, popolnoma ničesar ne bi spremenil si pa al car al pa nimaš pojma laugh

Ne fotkam veliko. Včasih je kak film, kjer sem pričakoval, da bo kej ok, precej neuporabno - dokler veš zakaj, si na dobri poti. Včasih pa jih je kar nekaj, ki se jih ne bi sramoval objavit na portalu - ne bodo zdej uhuhu, ampak tak, da se mi glih ne smejite - indian2

Odvisno tud, kaj si fotkal in kaj si pričakoval - recimo da se zdaj odzovem na razpis za parkirišča in imam dobor idejo in pofotkam 5 fimov in razvijem, in na koncu nitzi ne pošljem ker ni ratalo, pol itak da nisem zadovoljen, če pa greš na dopust in narediš soliden albumček iz tega in je kakšna še za na steno, si pa že lahko kontent.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

tomaž @mju 11. Okt 2005, 16:18

gregaR je napisal/a:
Kvantiteta sinonim za kvaliteto NI...


Bravo, točno tako in ugotavljam, da to ni le pri fotografiranju, temveč skoraj ves čas v življenju... thumbsup

off topic:

še živet me učite biggrin
 0   

tomaž @mju 11. Okt 2005, 16:24

tinekr je napisal/a:
Gregar, a je tebi kdo kaj prosil, da rečeš.


2. Portal Slo-Foto.net je javen, kar pomeni, da bo vse, kar napišete, takoj postalo dostopno javnosti...

Torej, če član izrazi utemeljeno mnenje, ima vso pravico, da komentira tvoje "poste", ali se motim?
 0   

tinekr @tinekr 11. Okt 2005, 16:31

Mju, zato imam tudi jaz pravico komentirati njegov post in tvoj. Njegov post ni argumentiran, ampak je samo izluščil to, da dosti fotkam, kar sploh ni pomembno.Ni samo fora v kvantiteti, ampak vsak dela na svoj način. Zame pomeni več fotk , več izkušenj, kar je pozitivno mar ne?
 0   

tomaž @mju 11. Okt 2005, 16:43

tinekr je napisal/a:
Mju, zato imam tudi jaz pravico komentirati njegov post in tvoj. Njegov post ni argumentiran, ampak je samo izluščil to, da dosti fotkam, kar sploh ni pomembno.Ni samo fora v kvantiteti, ampak vsak dela na svoj način. Zame pomeni več fotk , več izkušenj, kar je pozitivno mar ne?


Seveda imaš pravico ugovarjati/odgovarjati, nimaš pa pravice žaljivo spraševati ena bedna, off topic vprašanja, zaradi katerih se smeti 1/4 vseh tem na forumu in fotografij v galeriji....

Moja "filozofija" (do filozofije je še daleč baby ) je drugačna od tvoje, morda je pozitivna, morda ne, s tem se zdaj ne bom ukvarjal grin

Pa sploh, bolj ko berem tole temo... A je Gregor sploh tebe kaj omenjal?? dead Lahko je bil to le njegova pritrditev na prvi post, ali pa samo predajanje modrosti, nam, še neizučenim otrokom.... Veš, ne vrti se svet okrog tebe/mene to sem se že naučil, pa ti?? grin

Zdaj pa pod to temo dovolj smetenja, jaz ne bom več odgovarjal, lahko pa mi kaj prijetnega na ZS napišeš grin
 0   

tinekr @tinekr 11. Okt 2005, 17:07

Ali imate že v osnovni šoli filozofijo? zanimivo: /
Če včasih kaj zblefiraš, še ne pomeni, da kaj veš. heart
 0   

Grega Rožac @gregaR 12. Okt 2005, 07:54

Uf, sem mislil, da je SLO-FOTO forum javen in so komentarji članov zaželjeni. Nažalost vidim, da je tukaj klima zelo čudna in nekateri člani rajši zdravijo svoje frustracije, kot pa konstruktivno sodelujejo v debati...
Moj post je bil samo odgovor na Jerovo vprašanje, očitno pa tale tinekr misli da je huda carica...
Se umikam iz debate, ker res nima smisla.

Dobro fotkajte:)
 0   

Gregor Gomboc @George 12. Okt 2005, 09:03

Jaz osebno naredim vedno po dve ali tri varijante istega motiva - sploh če ni časa za "tehten" razmislek. Ena ležeča, ena pokončna, ena kompozicijsko "alternativna".
Doma nato selekcioniram in vidim kaj deluje in kaj ne.
 0   

Blaž Ogorevc @balž 12. Okt 2005, 09:11

se pa zgodi tud, da naredim isti motiv v sedmih verzijah - pa nič iz tega - očitno si takrat mislim, pje sicer ni popolno, ampak bom poskušal in bo že kaj ratalo - c,c,c ne gre to tak. Včasih pa naredim eno - si rečem eh 1,5 blende podosvetlim pa bo, pa bomo vidl, pa mi je pol všeč glih taka kot je.
Počasi se bom nauču kej.

Kot se reče v ??? krajih: Počas se žaba kole.

beatnik
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

Iztok Ameršek @Marchello 20. Okt 2005, 14:13

Živjo vsem Slo-fotovcem,

To da fotograf z dosti izkušnjami naredi manj posnetkov je na nek način čisto razumljivo. Navsezadnje mu je več ali manj jasno kaj hoče in ima fotko že vizualizirano in tako ne rabi poškljocat 1000 posnetkov, da dobi ven enega uporabnega. Prednost digitalne tehnike in na nek način s tem povezano več fotkanja, vidim predvsem pri začetnikih saj lahko poslikamo veliko fotk na enem motivu in se na napakah učimo, iščemo pravo perspektivo, globinsko ostrino, osvetlitev....Vse to so po mojem menju stvari, pri katerih rabiš kilometrino in tako pač količina na nek način, z zadostno mero samokritičnosti, dviguje tudi nivo kvalitete.

LP ,Iztok


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati