0   

iztok @izo 12. Okt 2005, 21:00

no, od danes imam dodatno dve bateriji. hvala, Apolixis, še enkrat.ž
zanima me, al je pr teh akumolatorčkih za foriče enako kot pr mobitečkih, ko ti zmeraj posebej naročijo, da se naj prvi baterija fila 12 ur ipd. meni to nima smisla, samo pač tako povsod slišiš. a je torej z temi baterijami za fotiče enako, se pravi naj bo prvo filanje daljše?
napolnila semi je sicer čist normalno in zdej lučka sveti, da je polna..
 0   

Pele @Pele 12. Okt 2005, 21:03

Izo ni potrebno.
 0   

Gregor1 @Gregor1 12. Okt 2005, 21:03

Ko sem nabavil nov fotič, ni nikjer pisalo(kot pri mobitelih), da je treba filat 16 ur.Ko se je napolnila, sem naredu skor 600 fotk z baterijo za Eos 350D. grin
 0   

iztok @izo 12. Okt 2005, 21:03

aja, še to, v priročniku (300d) piše da naj se baterija (bp511) fila približno 90 minut in pa da nja se baterijafile še približna eno uro po tem, ko začen lučka konstantno svetiti. to je vse, kar se tiče baterije, nikjer ni omenjeno prvo filanje.
 0   

Gregor1 @Gregor1 12. Okt 2005, 21:06

Ja pr men tut nikjer ne piše o prvem filanju. Mam pa še dve neoriginalni bateriji, in z njima pofotkam pol manj kot z originalno...original je pač original... thumbsup
 0   

plizzzzzz @plizzzzzz 12. Okt 2005, 21:11

po moje gre pri mobitelih za splosno navodilo (ziherasko) za vse telefone, saj vecina novejsih telefonov sama neha s polnjenjem ze po par urah ko je accu poln. Tko da pol nima veze ce ga mas se dvanajst ur prikloplenga ugasnenga. Isto velja za boljse polnilce ki se tud sam izkljucijo, npr moj panasonic po cca 2 urah.

predvsem je bilo to pomembno pri NiCd ki so mele spominski efekt, novejse NiMh in Li-Ion pa mislim daniso obcutljive na to.
 0   

milosh @milosh 12. Okt 2005, 21:22

izo kupu sm iste baterije, prvic sm jih raj mal dl filu, za vsak slucaj. zdej mam neoriginali bateriji v gripu in originalno kot rezervo, kr dost sm fotku v zadnjem casu in sm sele 4krat filu baterije, men obe skupi drzita dlje kot vsaka posamezno
 0   

iztok @izo 12. Okt 2005, 21:24

jst nimam gripa, rabim pa pač rezervo včasih. po moči naj bi ta neoriginal bila močnejša, kolk škljocov zdrži, a je slab al boljš kot original?
 0   

milosh @milosh 12. Okt 2005, 21:56

pomoje dost isto, itak bi mogu to z dolocenimi instrumenti mert, ker skljoci so dost razlicni,...
jst sm zadovoljen, drzi dost dolgo, ce je pa manj kot original je pa men to neopazno zaenkrat
 0   

Gregor Baric @baro 13. Okt 2005, 07:47

Eh ...

Te cence, ces da je treba telefon, aparat, itd filat prvic 16 ur so se iz starih casov (beri <1999). Ravno v zvezi s tem ogromno pise na www.batteryuniversity.com. Na kratko: novejse baterije tipa li-ion se naj ne bi polnile dlje kot to indicira polnilec, ravno obratno, dlje kot pustite baterijo na polnilcu bolj ji skodite (zaradi gretja celic in oksidacije). To velja tako za prvo kot x polnjenje. Prav tako so "spominske" celice ustvarjene ze v tovarni s kemicnimi postopki in se ne obnavljajo s polnjenjem tako kot pri npr. ni-cad, ni-mh (starejsa tehnologija). Li-ion ske baterije imajo progresivno krivuljo vzdrzljivosti kar pomeni, da bodo npr. 300 polnjenj drzale isto dolgo kot nove (ne glede na to, a ste jih dopolnjevali ali praznili-polnili), potem pa ce cez nekaj polnjenj unicene. Se vec pa pise na omenjeni strani ....

Povzetek: Ne nasedajte prodajalkam v trgovinah (hehe do raziskovanja o baterijah me je pripravilo ravno napacno pisanje v eni izmed E-fotografij-prvo polnjenje 350D) in polnite tudi po tem ko indikator za polnjenje ugasne (takrat se v 99,9 % primerih polnjenje neha, zaradi napetosti pa se vseeno greje), ker boste s tem samo skodovali li-ion bateriji.
 0   

tinekr @tinekr 13. Okt 2005, 07:52

To pa prvič slišim. Saj je res, da sem ženska in mi bo zaradi tega oproščeno, vendar res prvič slišim, da škodiš bateriji, če polniš dalj časa. Kaaaaj? Kaj zdaj jaz to prav razumem?
O baterijah še lahko pove kaj Gumby, ki je tudi enkrat napisal članek o baterijah na slo foto , pa mislim, da kar ve dosti o tej tematiki.
 0   

Gregor Baric @baro 13. Okt 2005, 08:06

Evo, argumenti:
Citiram iz www.batteryuniversity.com:
"Lithium-ion is a very clean system and does not need priming as nickel-based batteries do. The 1st charge is no different to the 5th or the 50th charge. Stickers instructing to charge the battery for 8 hours or more for the first time may be a leftover from the nickel battery days. "

O skodljivosti predolgega polnjenja:
" What happens if a battery is inadvertently overcharged? lithium-ion is designed to operate safely within their normal operating voltage but become unstable if charged to higher voltages. When charging above 4.30V, the cell causes plating of metallic lithium on the anode; the cathode material becomes an oxidizing agent, loses stability and releases oxygen. Overcharging causes the cell to heat up. If left unattended, the cell could vent with flame."

Se vec o tem sem prebral na eni drugi strani, pa se ne spomnim na kateri, kjer so bili tudi primeri oz. testi.
 0   

plizzzzzz @plizzzzzz 13. Okt 2005, 21:30

aajjjeej ....
baro kot si napisal je res. edino kar se tice predolgega polnjenja v sitiranem angleskem odstavku pise da skoduje ce jo polnis z napetostjo visjo od 4.3V . takrat skoduje, n epise nic o predolgem polnjenju.

Tudi tista o lucki je mal bosa. Ko lucka ugasne se polnjenje neha, kar pomeni da tudi baterija ni vec pod napetostjo.

skratka ce mas pravi polnilec (naprimer original, Li-ion ponavadi majo tud polniolec zraven ) ni frke, bo ze sam napolnil in se potem ugasnil, ti pa lah medtem mirno spis :zzzzzzzzz
 0   

Miha Vrhovnik @krho 13. Okt 2005, 22:53

Piše piše. V navodilih za 350D explicitno piše, da naj baterija na polnilncu ne bo dalj kot (mislim da)24h


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati