0   

Matej Herbst @matto 20. Okt 2005, 16:40

Vem, da smo že imeli podobno temo odprto ampak je ta namenjena arhiviranju v prihodnosti.

Ko sem danes bral po forumu in videl da ima tinekr 25000 fotk shranjenih na računalniku me je kar zazeblo. 25000 fotk ?!?!?!? na compu kje ima kopije kako jih najde? sortira? confused he he kao ti jih je uspelo tolko naredit en bom komentiral-bomo pustili za drugo temo

No jaz nisem nič spremljal zdaj o teh stvareh. Kaj bo v bodoče in kako se zdaj nekje po enem letu vi lotevate tega problema. Mene je pred 14dnevi ko sem obnovil arhiv na CD-jih kar zabolela denarnica in trajalo je cel teden, da sem to spet lepo obnovil in posortiral (pa da je film drag.....)

Kje shranjujete?
Kaj shranjujete?
Kako sortirate? itd......
 0   

Heretic @Heretic 20. Okt 2005, 16:51

ma priznam da sam organiziram fotke strašno slabo. ponavadi jih imam pometane v mapah po celem disku, tako da jih samo jaz najdem, pa še to težko:P
potem se pa ponavadi zgodi, da ko kaj čistim komp, tj. se grebem za prostorom itak zbrišem pol fotk :S
grozno, prejšnji teden sem ugotovil, da sploh nimam originalov najboljših fotk - vse po nesreči brisal, ampak na srečo imam narejene povečave...vsaj to...
tako da se priporočam za kakšen dober nasvet...ker tako ne bo šlo več dolgo, malo se moram disciplinirat... none
 0   

Matev @Matev 20. Okt 2005, 16:57

DVD je rešitev - vsaj za kako leto
 0   

tinekr @tinekr 20. Okt 2005, 17:13

ja, hvala matto, da sem omenjena. Znajdem se, mam 120+80 giga diska še kar comp 1 giga rama, backupe, in na cd-jih. Svoje fotke mam organizirane in se znajdem, don't worry. Poznam ljudi, ki so delali po 10 filmov na mesec npr.
Kak se pri tem znajdeš, me zanima.
 0   

Matej Herbst @matto 20. Okt 2005, 17:48

1. Jaz naredim tudi več kot 10 filmov na mesec, pa jih zlagam po zvrsteh npr. poroke, studio, narava, portreti itd..... in te zvrsti po datumih navzgor
Najdem hitro pogledaš indexe in najdeš takoj negativ ali pa CD če sem naredil scan

2. Kar se tiče digitalnih sem spremenil način. Shranjujem samo dobre, in to res samo dobre na CD spet po tematikah in tudi če sem naredil samoi 10 fotk shranim na en CD (raw in JPG ali tudi PSD) spet po datumih, zvrsteh itd...

Tako sem količino občutno zmanjšal, saj tistih ostalih ne bom ziher pogrešal.

Kar se pa tiče DVD pa ga sam ne uporabljam saj na CD-ju zgubim samo 100 fotk na DVD-ju pa že kar lepo količino če se pokvari.

Zlagam pa oba arhiva skupaj in ne ločujem digi ali negativov, razen diasov, kateri so v okvirčkih in jih spravljem posebej.
 0   

Matev @Matev 20. Okt 2005, 18:14

jaz imam arhiv fotk nabranih v treh letih velik za 3-4 giga

ni lepšega kot zapeči dva DVD-ja in imeti dober občutek da so slike na varnem

(3x shranjene - 1x na trdem disku in 2x na DVDju)

seveda govorim o jpg slikah, pri slikanju v raw načinu to ne bi šlo
 0   

Matej Herbst @matto 20. Okt 2005, 18:21

@matev kaj pa ti daje občutek, da so fotke na DVD-ju varne? To ker si naredil dva? Ne vem jaz sem siguren samo, ko naredim iz digi fotko vsaj A4 je bolj trajen arhiv

Zaenkrat ni še noben digitalni zapis veljaven, kot arhiv, zadnjič smo imeli o tem debato in velika podjetja itd. pomembne stvari še vedno shranjujejo na mikrofilme, tako, da sem ostal kar malo presenečen.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 20. Okt 2005, 18:40

Nekaj čez 4000 (v mojem primeru je to le 6 giga) fotk je preprosto sortirano v mapah v stilu:
"datum - ime albuma - kraj fotkanja (nekaj ključnih besed, ki se pojavljajo na fotkah)"
Nič posebnega - nekaj boljših shranim na internet (v primeru, da se mi disk sesuje smile ), drugače pa so shranjene na trdem disku, občasno pa naredim kopijo na DVD-je (ki jih potem le še redkodaj pogledam). upset
Res pa po vsakem slikanju naredim selekcijo kaj je sploh vredno obdržati in kaj leti takoj stran.
Noben medij ni več varen. Mogoče le še DLT
 0   

iztok @izo 20. Okt 2005, 18:41

hmm, jst pa to čist enostavno nardim (vsaj za digital fotke, na pa za skene enako). glavni folder je recimo fototeka, potem pa folderji po letnicah, v vsakem pa še podfolder za vsako fotkanje po datumu, npr 2005-10-15-slofoto stajerska, notr pa pač vsi jpegi ali pa raw. sproti zbršem balast, se pravi fotke, ki so tehnično nesprejemljive ali tiste, ki se ponavljajo. tako šparam na placu, pa tudi manjiskanje je. ko me prime, še arhiviram potem na cd-je. ponavadi ne pofotkam več kot za eno kartico (512mb) in potem mi gre glih fajn vsak foto event na cd, ne da bi bil preveč prazen. no, lahko bi več spravil na dvd, samo se mi zdi boljš ancd-je spravit, ker če gre en k vragu, še preživič, na enem dvd-je pa zna biti dost fotk gor, ane...


če pa rabiš imet po temah, ima vsi ti programi dobro poštimano (npr. acdsee, picaasa ipd. picasso še bolj priporočam, je zastonj in zdej je išla verzije 2, ki podpira tudi novejše raw formate, tudi osnovno kregiranje ipd. dejte si to dol).
se pravi tiste dobro fotke, ki jih bi rad hitro našel, v originalnem folderju na disku pripišeš "sidro", po kategorijah (portret,šport itd), prek česa lahko stavr hitro najdeš, dateke pa ostanejo tako kot si jih prvotno shranil na disk.

no, nekako tako zgledajo moji folderji:
 0   

M_M @M_M 20. Okt 2005, 19:08

Ko je ravno odprta takšna tema, sem tudi sam preštel fotografije 25247 fotografij, ki jih imam razporejene v 296 mapah. Vsaka mapa vsebuje datum ter ime (za lažje iskanje). Vse fotografije imam posnete na primarnem disku + kopijo na drugem disku, poleg tega je vse skupaj na CD-jih in po 6 CD-jev skupaj posnetih na DVD. Najboljše pa enkrat na 2 - 3 mesece razvijam v foto-studiu in pridno polnim albume.

Takšno arhiviranje pa žal vzame precej časa, da o prostoru na diskih niti ne govorim.

Lp
 0   

Sigma @Sigma 20. Okt 2005, 20:02

Jest fotke katere prekopiram s kartice ponavadi dam v posebej mapo, jo naslovim z imenom in datumom, potem pa tiste katere obdelam oz tiste ki imajo nek potencial shranim v jpeg in v eno mapo kjer imam vse jpeg fotke saj se mi pri fotkanju kar tako ne da vseh fotk obdelovat in tudi vse fotke ni glih ok.
Vsake toliko casa ko je treba napravit plac na disku pa spravim vse mape z raw fotkami na dvd in tudi tiste jpeg. Potem pa enostavno pobrisem. Na dvd napisem katere mape se nahajajo na njem. In to je to. Redkokdaj se mi zgodi da potrebujem katero od fotk ki so na dvd-ju saj vse tiste ki so mi zares hude razvijem v fotostudiu in jih imam na steni ali v posebej za to prirejeni mapi.

Se mi pa po dolocenem casu nabere toliko navlake, ko se nekatere fotke(iste) v razlicnih mapah vendar razlicno obdelane in potem ne vem katera fotka je tista prava.

Je pa smesno, da vsakic ko formatiram racunalnik si recem da bom od sedaj naprej skrbno in sproti urejal fotke vendar ta zavzetost traja le nekaj tednov. potem pa je spet op starem - stala shy
 0   

kornfleks @kornfleks 21. Okt 2005, 08:51

V štirih letih in pol, od kar sem na digitalcu, poslikal (oz. bolje - shranil) za 230 GB fotk, kar je cca 131k slik. Shranjujem na dva 200GB diska + backup na DVDje. Katalog si pa vodim z WhereIsIt.
[url]www.okorn.net[/url]
 0   

ogabe @ogabe 21. Okt 2005, 13:29

Jaz imam stvari vecinoma na disku serverja kjer mi za arhiviranje skrbi en lastnorocno napisan set php/shell/perl skript z sql bazo zadaj. Ker imajo vse slike urejen IPTC je iskanje dokaj preprosto... sploh ker je stvar se online.
Zraven imam pa se kopije stvari na dvd-jih... 3 kopije, vsaka na razlicnem dvd-ju (ni od iste firme in ni iz iste serije), in dva dvd-ja sta pri meni (eden backup only, drugi pa za uporabo), tretji pa na drugem koncu Slovenije... ok skoraj smile Res pa da spravljam izkljucno dobre slike. Tiste, ki niso ostre oz. kako drugace zanic se brisejo... ce je zanic je zanic smile In tega se vedno rata kar velik pok dvd-jev vsako leto smile
Bo pa se ogromno sranje enkrat v prihodnosti z vsem tem... pa mislim, da ne tako zelo daljni prihodnosti. Ampak to bomo pa sele videli.
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 21. Okt 2005, 13:38

@ogabe: že nekajkrat sem poizkušal ugotoviti kaj točno pomeni kratica IPTC, pa brez uspeha. Mi lahko na kratko obrazložiš?
 0   

Stane Crnjak @staneC 21. Okt 2005, 14:05

Še eno amatersko shranjevanje za amaterje.
Pofotkaš, preneseš na računalnik, obdelaš, resize kar želiš objavit na netu, kar želiš razvit pošlješ in razviješ, shraniš na CD(če ravno želiš) in nato delete. No, sem in tja se mi katera fotka svaljka po disku ker ne vem kaj bi z njo, ampak po navadi je to na koncu tudi delete. Spomine pa mi je še vedno najlepše obujat z albumom v roki.
 0   

ogabe @ogabe 21. Okt 2005, 14:20

Lucifix je napisal/a:
kaj točno pomeni kratica IPTC

Standard za wire service. V glavnem imas pri sliki (ali pa pri novicah itd.) standardna polja, kjer imas vpisane podatke ala avtor, opis, datum, credit, source, copyright itd. Podobno kot exif, samo da ta polja izpolnes sam, ne pa fotoaparat. In vecina programov zna te stvari (ker so pac standardne) brati in celo potegniti ven (recimo v PS-ju jih imas pod File->File Info). In vecina programov za arhiviranje ti zna potem, na podlagi tega, celo iskati slike, delati selection itd. Bo? smile
 0   

Matej Herbst @matto 22. Okt 2005, 17:19

@ogabe Zanimivo bom probal

Jaz sem pa še vedno skeptičen, kar se tiče shranjevanja fotk. No včeraj sem si kupil lepo zunanje ohišje pa nov HD, tako da imam zdaj še tu rezervno kopijo.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati