0   

rokin_ @rokin_ 27. Okt 2005, 15:46

Zanima me v katerem formatu dajete vi "ravijat" fotke, pdf. ali jpeg?
Zanima me namreč zato, ker večina nas popravlja fotke v PSju, kjer vse lepo popravimo itd., da fotka dobr zgleda, potem pa ko jo človek shrani v jpeg pa itak izgleda drugače (barve itd.), skratka ne tako kot zgleda v pdf. Me zanima, če se sploh lahko da razvit v pdf. formatu, glede na to, da je velik boljša kvaliteta. In če tisti tiskalniki sploh izkoristijo to kvaliteto?


Lp
 0   

iztok @izo 27. Okt 2005, 16:05

pdf fajl se da ponavadi za tisk, ne za fotke (razen če ne misliš png). pdf ima to prednost, da je v njem lahko tako vektorska grafika (črte, text ipd) i pa tudi slike (bitn formati). ne vidim razloga, da bi bila recimo ista jpeg slika v pdf formatu kaj boljša. pri fotki gre samo za pixle, se pravi rasterske formate (jpeg, bmp, tiff..) pač če hočeš najboljšo kvaliteteo brez izgub, daš razvijat v tiff formatu, ki si ga že direkt na kameri nardil al pa pretvoril iz raw-a.
glede barv je pa tako, odvisno pač v katerem barvnem prostoru delaš, lahko da program nuca tudi kakšen profil za izhodno mašino pri exportu ipd.
nekateri ponudniki izdelav dig, fotografij že ponujajo njihove profile za razvijalno mašino, kar lahko uvozite v fotošop in bo večja verjetnost, da bodo potem takšne barve, kot si jih želiš. je pa spet treba imet pravilno skalibriran monitor itd itd. to je osnova, ogromno ljudi ima recimo presvetlo naštimano monitorje in potem racimo dobiš pretemno fotko ven ipd. to je pravo osnovna stvar, potem pa še jasno barve, da bo bela res bela in črna črna, itd itd. že stokrat sem to povedal. torej za začetek si malce pomagate z tem (spet 100tič ta link limam, pa vseeno, škodit ne more)
http://www.construnet.hu/nokia/Monitors/TEST/monitor_test.html
 0   

rokin_ @rokin_ 27. Okt 2005, 16:36

Ja se popravljam: shranim jo v .psd formatu.
Bom podal primer: Slikam fotko (v JPEG), jo prenesem na PC, in ta fotka ima recimo od 2 do 3MB. Potem jo popravim v PS in shranim v psd. formatu, in potem ima od 10 do 30 MB. Zato sem mislil, da je tudi bolj kvalitetna ker je večja, in tudi ko odprem boljše zgleda kot jpeg. Zato bi tudi načeloma raje dal izdelat fotke v .psd formatu kot pa v jpeg, ker enostavno boljše zgleda. Zato me zanima če se da dat izdelat fotke v psd. ?
 0   

iztok @izo 27. Okt 2005, 17:21

psd ni nič boljši, saj je že v originalu bila samo jpeg fotka, ane? psd ima samo to prednsot, da ima shranjeno posebej vse leyerje, undoje oz. history itd (zato tudi večji fajl), sepravi, namenjen za nadaljno obdelavo oz. če trenutno delaš na fotki. po mojem ne bi bilo nobene rzalike, če bi racimo fotko nardil direkt iz psd-ja al pa bi prej shranil v jpeg v recimo najboljši kakovosti.
 0   

rokin_ @rokin_ 27. Okt 2005, 17:31

Sm mislu, da mogoče ko jo shraniš v jpeg, da jo bolj skompresira kot pdf. al pa kej podobnega.

Ok se pravi kvaliteta je ista,. Zakaj so pa barve drugačne,če isto fotko odprem v PSju ali pa če jo gledam z Wisowsi ? Sej ni velika razlika, amapak se opazi.
 0   

iztok @izo 27. Okt 2005, 17:38

ker verjetno imaš adobe rgb barvni prostor naštiman na fotiču, fotošop ga recimo podpira, windowsi pa defoltu pa msilim da ne (tudi brskalniki ne ipd). če hočeš adobe rgb res izkoristit do konca, potem moraš imet printer, ki to poddpira (ali pa mašina). dej nazaj na klasičen srgb, pa boš imel veliko komplikacij manj z izpranimi barvami.
 0   

rokin_ @rokin_ 27. Okt 2005, 17:47

Sej slikam v sRGB, samo imam dva načina.

Verjetno pa res programi različno podpirajo oz producirajo te barve.


Ok izo hvala ,
 0   

iztok @izo 28. Okt 2005, 02:08

tukaj imaš še nekaj o tem
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1031&message=15601753
 0   

Matev @Matev 28. Okt 2005, 05:54

pdf ni format za slike
psd je pa interni fotošopov format ki ga razvijalci slik načeloma ne podpirajo

za slike ti priporočam jpg ali tiff

prednosti in slabosti enega in drugega verjetno poznaš
če ne je tu info:
tiff jpg


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati