0   

masa gojic @maha 27. Okt 2005, 20:38

sama vidim ogromno fotk, katerim bi bilo dobrodoslo samo mnenje opazovalcev, ne pa ocena produkta za katerega se sami niste prepricani(slaba ocena tudi upliva na prihodnjo samozavest objavljanja)..
zakaj se ne objavlja v ucilnici? mnenja..??

imam predlog.. kaj ce bi se ucilnica razdelila na podfaktorje oz. bi imela se kategorije pod kaj fotko plasirat.. lazja izbira in forsiranje mnenj o izboljsavi..

lp, maha.
 0   

Heretic @Heretic 27. Okt 2005, 20:43

mislim, da je Učilnica malo izgubila svoj pomen odkar je bila uvedena opcija "dovoli ocene ja/ne"...prej je folk avtomatsko videl, da ni ocen ---> torej je v rubrika učilnica, so svetovali, kaj in kako. zdaj pa ponekod ni ocen zaradi mnogo drugih razlogov - ne le zaradi nedokončanega izdelka.
celotno stvar bi bilo treba nekako rešit. preprosto thumbsup bigeek
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 27. Okt 2005, 20:46

Meni se dozdeva, da nekateri sploh ne dojamejo poante Učilnice - če tako pogledaš kdo pa bi vedel, saj nikjer nismo napisali čemu je namenjena ta kategorija. Študiram kam bi napisal tole, pa se mi še ni nič pametnega utrinilo.

Možnost podkategorij pa seveda obstaja, a bi rad slišal konkretne predloge, kako jo kategorizirati.
 0   

Heretic @Heretic 27. Okt 2005, 20:52

hm, kaj pa tako(ne vem, če je možno):
- uploadaš fotko, daš kategorijo Ljudje
- označiš, da nočeš ocen...
- zraven je še naslednja opcija: učilnica da/ne, možnost "da" pa je možna samo v primeru, da so ocene odznačene, v nasprotnem primeru gre fotka v kategorijo Ljudje in to je to
- torej, če je označeno; Kategorija: Ljudje, brez ocen, učilnica da -----> bi se pri objavljeni fotki lahko kot kategorija izpisalo: Ljudje(učilnica)...

jao, ka ne znam povedat ene stvari, ne da bi zakomplicirov none bigrazz
 0   

masa gojic @maha 27. Okt 2005, 20:55

kaj pa ce bi zbral dolocene komentatorje aka modelatorje ucilnice, ki so 'strokovno' poduceni kaj je dobro in kaj ne.. ne bi bilo smetenja in vsak bi z lazjo duso podal svojo fotko v oceno.. kasneje bi bila popravljena fotka objavljena v galeriji in dobila oceno.. kakor vsi vemo se uci na napakah.. je pa vse seveda stvar samokriticnosti.
 0   

masa gojic @maha 27. Okt 2005, 20:57

dobra ideja heretc thumbsup
 0   

Gregor1 @Gregor1 27. Okt 2005, 22:22

Al pa če se ocene ukinejo in ne bo noben živčen in dobiš samo konstruktiven komentar na tvojo fotko...
 0   

masa gojic @maha 28. Okt 2005, 02:28

ocene za moje pojme tudi dajejo nekaksno motivacijo.. sploh dobre upset
 0   

Gregor1 @Gregor1 28. Okt 2005, 08:06

Ni vedno tako...Ocene ne povejo vsega...motivacija je že to, da ti fotko pogleda 150 al pa več ljudi...pa četudi ne napišejo ničesar...nekaj jih je že pritegnilo, da so jo pogledal od blizu. cool
 0   

Blaž Ogorevc @balž 28. Okt 2005, 08:57

hja, toliko nas je različnih, da ne moremo vsem zadovoljit. Zato se pa portal razvija v tej smeri, da ima uporabnik več izbire. Kolikor razumem bo tako tudi naprej.

Se pa popolnoma strinjam, da bi bilo treba nekaj ukrenit glede ocenjevanja in komentiranja. Ne zdaj da bi vsi morali komentirati vsako fotko in to kaj vrednotiti in s tem zbirati kakšne točke. Bolj v smislu, da se spišejo kakšna navodila/smernice kako se naj obnaša, kaj se naj komentira in česa se naj človek vdrži. In recimo vzpodbuditi tole učilnico. Ker število/seštevek se ne sme uporabljati kot merilo kakovosti ali napredka. Včasih bi rad videl, da se pri kakšni fotki (če bi bila v učilnici, še posebej) razvije debata - jaz osebno sem še v zgodnji fazi učenja, ampak velikokrat napišem nek pogled, ki je dost podroben, potem pa mi nihče na to ne odgovori. Velikokrat niti avtor. In potem nimam ne jaz ne nihče drug od tega nič - seveda pod predpostavko, da se motim v svojem kometarju smile Iz tega vidika osebno podpiram novo privzeto nastavitev, da ti sporoči ko pride nov komentar. Da ne brskaš potem po galeriji in iščeš, kje si kaj konstruktivnega napisal ijn bi rad videl odzive. Je pa seveda zaenkrat to bolj neuporabno, ker potem se vrnem na fotko preko linka in so tam samo smeti. Pje.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

Gregor1 @Gregor1 28. Okt 2005, 10:16

Z Blažem se popolnoma strinjam. Konstruktivni komentarji in da se bi razvila debata o tem in onem, o tehniki fotografiranja, in kako je bila fotka narejena in marsikdo, bi se veliko lahko naučil iz izkušenj naših članov. Na portalu bi bile lahko zbrane vse informacije na temo, kako fotografirati določen motiv ali stvar, kako se tega in onega lotiti. Zdaj pa še vedno iščemo te in one podatke na stotih različnih internetnih straneh...Zakaj ne bi bilo vse to pri nas?...
 0   

Kris @kris 28. Okt 2005, 12:07

Jaz bi predlagal, da se pri objavi fotografij uvedeta dve kategoriji: tekmovalna in netekmovalna.
Kdor objavi v prvi kategoriji, se poteguje za ocene in s tem tudi za izbor fotke tedna, kdor fotko objavi v netekmovalni kategoriji se fotka ne ocenjuje ampak je možno vpisovati samo komentarje.
Z objavo v netekmovalni kategoriji se avtor tudi avtomatsko strinja s tem, da se njegova fotografija ne bo potegovala za ocene in fotko tedna.

Upam, da sem vsaj pribljižno razumljivo napisal svojo idejo upset
 0   

Blaž Ogorevc @balž 28. Okt 2005, 12:18

napisal si zelo razumljivo.
Če pa malo pogledaš portal, pa vidiš, da to obstaja že precej časa.

1. Lahko uvrstiš fotko v kategorijo učilnica.
2. Lahko uvrstiš v katerokoli kategorijo in onemogočiš ocene.

In smo tam.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

kuku @kuku 28. Okt 2005, 13:20

mislim, da je Heretikova ideja dobra ... fotka naj se uvrsti v pravo kategorijo, zraven pa naj bo označeno "učilnica", to pomeni, da želi avtor kakšne bolj konstruktivne napotke in ne samo komentarjev, kar pa se ocenjevanja tiče, bi pa lahko blo odprto - ni boljše motivacije, če pride fotka iz učilnice za fotko tedna ...
 0   

Kris @kris 28. Okt 2005, 17:04

Balž, seveda imaš prav. Te kategorije obstajajo že sedaj, samo po moje bi jih bilo treba bolj ločit med seboj. Kamorkoli sedaj uvrstiš fotko se vedno pojavi v kupu vseh ostalih fotk.
Jaz bi galerijo "učilnice" in obstoječo galerijo tudi fizično ločil med sabo.
Seveda pa lahko tudi fotka iz učilnice postane fotka tedna, zakaj pa ne.

Sicer pa samo razmišljam, ni treba mojih idej preveč resno jemat. smile
 0   

masa gojic @maha 27. Nov 2005, 04:08

malo sem razmisljala in prisla do zakljucka..
recimo, ce avtor ne postavi fotografije v ocenjevalno kategorijo in le-ta ne pride do fotografije dneva jo veliko ljudi spregleda, ker so (po ogledih sodec) bolje obiskane slike pri katerih je ze kaksna tocka ter komentar.. meni se zdi to malo zgreseno.. verjetno in po obisku sodec bi si vsaka slika zasluzila komentar.. in tudi verjamem, da smo razno razni okusi in stili na tem portalu in da se za vsako najde komentator..

jst priznam.. ne znam recimo ocenjevati pticev ker tudi ne poznam pasme ne tehnike slikanja.. za moje videnje je recimo digiskopija oz. navaden teleobjektiv nekaj zelo podobnega.. isto makro.. obcudujem ga in vem da je tezko, samo le tisti ki se s tem ukvarja lahko to vrednostojno oceni, etc.. do zadnje kategorije.

sama ce pogledam svojo portfolijo vidim kar precejsen napredek in do tega sem prisla z branjem komentarjev na svoje stvaritve.. nekatere sem upostevala, nekatere ne.. vsakega sem pa prebrala in premlela kaj so mi hoteli povedati.. in zato tudi mislim, da se je vredno potrudit saj se tudi sami zadosti naucimo iz tega..
no, da se ne bom prevec ponavljala.. zelela sem zopet malo osveziti temo, ki se mi zdi kar precej pomembna in verjamem da nisem edina..

lp, maha.
 0   

nevenka @vench 29. Nov 2005, 22:56

mene kot foto laika v učilnici predvsem moti to, da če fotka ni zanimiva, se ji tudi ne dodajajo komentarji. menim, da bi bilo potrebno k vsaki vsaj nekaj malega pripisat, da človek ve v katero smer naj dela naprej, da izboljša tisto fotografijo.
bi bilo pa tudi fino, če bi se dalo potem nekaj podobnega ali pa mogoče isto popravljeno fotko nekako prilepiti zraven prve originalne, da se vidi razlika in primerjava kvalitete.
kris všeč mi je tvoja ideja o ločenih galerijah.

lp V
 0   

masa gojic @maha 4. Jan 2006, 04:53

zajkaj enke, dvojke, trojke..

se opravicujem tistim, ki mislite da so moje kritike in ocene neupravicene.. mislim da so ..


enostavno ne dojemam samokriticnosti tistih, ki samo objavljajo in bi RES potrebovali kak nasvet !!

kaj je poanta objavljanja, ce nihce ne komentira fotk.. kaj potegnes iz tega.. absolutni nic, sej ne vem ce to sploh obstaja, bodo znanstveniki povedali..
ce nekoga ni prepricala ocena oz. se jim zdi, da je kritika-mnenje neupraviceno, se naj javi na moj ZS.

..in vesela bi bila kaksne bolj poglobljene razprave o tem..
res imam mnenje, da bi si nekdo zelel mnenj kot sem si jih jaz ter si jih se vedno zelim.. pa naj bodo pozitivna ali negativna.
ne recem pozitivna mnenja te peljejo na ego-trip.. medtem, ko so negativna dobrodosla za samorast v stroki na katero ciljate.

maša gojić aka maha


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati