0   

Tom @nikonF80 7. Jan 2004, 16:09

Živjo,
bolj, ko berem razne članke o digitalcih in objektivih bolj sem zmeden 8O . Trenutno uporabljam fotoaparat Nikon F80 in pa objektiva Sigma 24-70 mm D Asp. in 70-100 mm DL Macro. V bljižni prihodnosti nameravam kupiti tudi Nikon D100 8) . In sedaj moja zmedenost. Ali lahko ta ista objektiva uporabljam tudi za Nikona D 100 ali moram kupit tudi nove objetkive :? ? Vsakega odgovora bom zelo vesel.
LP, Tom
 0   

slowenien @slowenien 7. Jan 2004, 17:13

Tukaj mas en dober test napisan kar se tice Nikon D100 drugac pa se na njegovi strani dost najde o objektivih pa ne sam za podvodno fotografijo tud nasplosno.
Za vec nimam casa letim :?

http://www.borutfurlan.com/test_nikon_fuji.html
 0   

simon7 @Simon 7. Jan 2004, 18:30

Na spletni strani http://www.dpreview.com/reviews/nikond100/page2.asp
se da razbrati katere Nikonove objektive se da uporabljati za ta fotoaparat:
Lens compatibility:
• D-type/G-type AF Nikkor: All functions possible
• D-type Manual-Focus Nikkor: All functions except autofocus possible
• AF Nikkor other than D-type/G-type: All functions possible except 3D Matrix Metering
• AI-P Nikkor: All functions except 3D Matrix Metering and
autofocus possible
• Non-CPU: Usable in [M] mode (camera's built-in exposure meter does not work)
Electronic Rangefinder usable with lens with maximum aperture of f/5.6 or faster; IX-Nikkors cannot be used.

Se opravičujem za angleščino, vendar nisem imel časa prevajat. Drugače pa je - to verjetno že veš - razlika med klasičnim zrcalnorefleksnim fotoapratom in D100 v tem, da če hočeš dobiti ekvivalentno razmerje goriščne razdalje objektiva kot smo je vajeni pri klasičnih fotoapratih, moraš pomnožiti goriščno razdaljo uporabljenega objektiva z 1.5. (Pri Canonu EOS 10D ali EOS 300D pa z 1.6). Tako ti bo objektiv 24-70mm na aparatu Nikon D100 verjetno dejansko pomenil isto kot klasičen objektiv razpona 36-105mm. Razlog je v velikosti CCD vezja, ki zajame sliko in je za 1.5-krat manjše od Leica filma.
Mogoče ti nisem nič novega povedal, sem pa morda komu drugemu.

Pa še to. Ti sprašuješ, če lahko uporabljaš tvoja obstoječa objektiva ali moraš nabaviti druga. Jaz se sicer na Nikone prav dosti ne spoznam, po zgoraj navedenih podatkih pa sklepam, da ju boš lahko uporabljal. Drugo pa je, če boš želel enak razpon goriščnih razdalj - posebej na širokokotnem koncu (24-70 mm). Kot sem rekel, bo sedaj to pomenilo 'le' 36-105 mm. Če boš torej hotel ekvivalenten objektiv 24 mm pri klasičnem fotoapratu, boš moral dokupiti objektiv za 16 mm. Sedaj jih je tako pri Nikonu kot pri drugih proizvajalcih (Sigma...) že kar nekaj na razpolago in še novi prihajajo...

Lep pozdrav,
Simon
 0   

Tom @nikonF80 8. Jan 2004, 11:09

Hvala obema biggrin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati