0   

Bojan Javornik @Boka 1. Nov 2005, 20:25

Glede na skupno naročilo M42 konverterjev za Canone se mi je porodilo vprašanje:
a kdo ve, kako se obnašajo tile objektivi

http://www.rugift.com/photocameras/canon_cameras_lenses.htm


Pa je mogoče že kdo kaj naročil tu. In kako je bilo?

Najverjetneje pa bi bilo zanimivo slišati tudi, kako se to počne z Nikonom, Minolto...
Predvsem mislim na praktične izkušnje, teoretično so že sami dosti napisali.
 0   

iztok @izo 1. Nov 2005, 22:39

glede naročanja in tega, ti ne morem kaj dost povedat, ker še nisem naročal od tam. lahko pa povem, kako so kak ti ruski objektivi obnesejo v praksi, ker sem imel izkušnje z njimi.
zenitar 16 je fajn objektivček, in tudi kar oster, ko malce pripreš zaslonko. peleneg 8 je ekstremen fish,če to rabiš, je tudi kar pohvaljen, od tistih, ki jih imajo. tiste zrcalne tele objektive pa rajš ne glej, problem pri njih je mehka slika, imajo zelo čuden bokeh (nestrina v ozadju) in imajo stalno zaslonko, ki jo nem oreš spreminjat (ponavadi f8).
še nekaj moreš vedet, da ti objektivi niso novi, to so več ali manj razprodaje iz kakšnih starih zalog še iz prejšnega ražima tovarn ipd, lahko dobiš kaj bl tako, so pa več ali manj v dobrem stanju.
če iščeš m42 objektive, jih ni treba ravno naročat iz rusije, ogromno ljudi ima te objektive doma in jih tudi dosti najdeš po oglasih, tudi kakšnega zenitarja ipd. zelo dobri so tudi recimo vzhodnnemsški carl zeiss jena objektivi, original delani za praktice in jih dobiš za majhen denar, slike pa delajo odlične. tudi kakšen zenit m42 objektiv pride v poštev, razni heliosi ipd, zelo ostri in imajo zelo lep,kremast bokeh, prava izbira za portretni objektiv, recimo. jst sem recimo enega dobil za 500sit na fotoantiki ipd.
tukaj imaš ogromno informacij o m42 objektivih in tudi vzorčne fotografije, posnete z njimi. kar poglej, kako dobro fotke ke možno posneti z njimi..
http://m42.povlab.org/
 0   

Jaka @Guda 1. Nov 2005, 22:40

Sam sicer nisem (še) nič naročil, sem pa po tujih forumih kar veliko prebral na temo Paleng 8mm fisheye, za katerega pišejo, da če dela preko M42 konverterja ne dela pravilno, če pa ima (če sem prav razumel smile) kar vdelan navoj za Canon EOS pa dela vse (razen AF) super --> gledal sem fotke, pa me je pograbilo, da bi naročil.

Je pa na eBay-u še ena štacuna, Kiev-foto (ali Photo, ali nekaj podobnega), ki ponuja podobno robo in je bila nekaj cenejša, pa pošiljajo iz ZDA in lahko plačaš z PayPal-om, kar se mi zdi bistveno bolj ugodno / varno.
 0   

milosh @milosh 2. Nov 2005, 01:11

hmmm a ni pr vseh teh tko m42 da mors zaslonko rocno stelat? in kaj pol poleg AF-ja rab za pravilno delat?
 0   

rado @rado 2. Nov 2005, 08:15

Za pravilno delovanje so potrebne edino pravilne nastavitve se pravi kot si ugotovil, ročno nastavit zaslonko glede na čas , da bo pravilna expozicija in pa nastavit razdaljo MF , ker AF normalno, da ne dela saj ti objektivi so že v osnovi na aparitih za katere so bili namenjeni zahtevali ročne nastavitve.
Če objektiv pravilno preko adapterja sede na pravilno razdaljo do filma ali senzorja ne bi smelo bit problemov (verjetno jih tudi ni saj so adapterje prilagodili ) če ne pa zna bit problem ponavadi pri neskončnem ostrenju , so pa povečini zanimivi tu ultra širokokotni in fishi pri teh je pa tako globinska ostrina ogromna.
 0   

Peter Atanackov @Geo 12. Nov 2005, 17:59

Ola folk, jaz zej kupujem 16mm fisha, in najcenjes in najlazje g bos dobil na Ebay-u iz kaksne trgovine tu v Evropi thumbsup .
 0   

Bojan Javornik @Boka 12. Nov 2005, 18:11

Hvala za detalje. Se sicer prebral, nisem pa usspel, no ja, odgovoriti. Izgovarjam se na novo leto!

Skratka, če sem pravilno razumel, so primerni bolj ali manj v eksperimentalne namene.

Pa ravmo tiste tele sem malo gledal.... In upal, da je več muzike, kot ...
 0   

Tocko @Tocko 12. Nov 2005, 18:19

Jaz imam zenitarja (kupil rabljenega v slo) in pelenga (direktno iz belomo fabrike v Minsku, tako da zanj ni res da dobiš rabljenega). Oba sta super, ostra pri priprti zaslonki ( >=4 ). Peleng je bojda (nisem imel priložnosti preverit) po ostirni čisto primerljiv s sigmo.
Imata pa oba kar velike težave s flareom.
S pelengom sem naredil tudi test ostrine: klik
 0   

Stane Crnjak @staneC 16. Nov 2005, 09:31

Ja Multi coating mora biti če ne je flare. Vsaj tako sem prebral. Moji trije M42 imajo vsi MC. Je pa fajn fotkat po starem , "peš". Vsaj meni je večji gušt kot pa škljocat z avtomatiko.
 0   

Olaf @Olaf 16. Nov 2005, 14:41

Flare je lahko tudi če je multicoating.

LP
 0   

iztok @izo 16. Nov 2005, 14:47

širokotniki (splo ekstremni) imajo vsi probleme z flare-om, ker je zaradi ekstremno širokih kotev zajema slike hitro sonce v kadru. tukaj sončna zaslonka zelo prav pride, mora pa biti pravilno oblikovana oz, namenjena točne temu objektiva, saj drugač je lahko problem z vinjetiranjem, ker zaslonka zastira svetlobo, predvsem po roobvih fotke, ki postanejo temnejši (kkar je že itak problem pro odprtih blendah, s tem se napak samo še sešteje).
širokokotniki so pač malce bl komplicirani za uporabljat, vendar vaja dela mojstra.
 0   

Stane Crnjak @staneC 17. Nov 2005, 08:58

Verjetno pa je flare-a z MC manj kot brez. Tako pravijo. sunny
 0   

robert @zumi 17. Nov 2005, 09:08

Pred leti sem v Rusiji kupil objektiv MC3M-7K 5,6/300 ima fiksno blendo, poleg tega še fish MC MIR-20M 3,5/20 z njima sem zelo zadovojen še posebno z fish obektivom. Poizkusil sem tudi z adapterjem, ki smo ga pred časom lahko naročili preko tega foruma. Tako sedaj slikam tudi z canonom EOS 500. Res je treba vse nastaviti ročno, nič hudega ravno v tem je čar tega. Ruski objektivi so dobri saj je njihova optika znana.
 0   

milosh @milosh 17. Nov 2005, 09:56

hvala da si me spomnu, pred casom sm narocu en ta adapter in zdej ne duha ne sluha o tem, kdo kej vec ve?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati