0   

Matjaž @sajhtam 2. Dec 2005, 07:51

Kako je s fotografiranjem športnih dogodkov? Naslednjo soboto grem na rokometno tekmo v Celju *woohoo* thumbsup pa me zanima, ali omejujejo na takšnih prireditvah fotografiranje kot npr. na koncertih? Vem, kompaktneža skoraj vsepovsod spustijo not, ampak DSLR pa ni tako enostavno not šmuglat. A kaj varnostniki težijo? Kakšne izkušnje imate vi?
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 2. Dec 2005, 10:36

Jaz sem več let slikal gimnastiko...

Stvar je taka... tudi če nisi akreditiran lahko večinoma neseš noter karkoli, le gibanje imaš bolj omejeno. Tudi na olimpijadi v atenah si lahko nesel karkoli (jaz sem veselo pohajal z 10 kg rucaka canon eos opreme).

Večji problem je svetloba... v dvoranah jo je večinoma malo (iso 400-800 obvezno) in še bednih barv je zaradi luči. In tudi pri digitalcih, ki imajo WB ne pomaga, ker pogosto menjujejo žarnice kar po partizansko, tako da imaš nekaj luči ki svetijo bolj na oranžno, nekaj bolj na zeleno... vsak del dvorane po svoje...

športna fotografija je zelo težka iz stališča pogojev, pa še fajn moraš pazit, da zadaneš pravi trenutek. Zelo pomaga, če dobro poznaš šport, ki ga slikaš. Pa ful slikat (ful slik)!

Srečno!
 0   

Aleksander @Aleksander 2. Dec 2005, 12:07

Halo,

Jaz dost slikam rokomet pa do sedaj nikoli ni bilo težav glede prenosa fotografske opreme na samo tekmo.

Je pa res da je rokomet dokaj zahtevno fotkat, kot je že predhodnik omenu moraš vedno delat z visokim isotom 800 naprej pa s svetobno močnim objektivom se pravi mora bit vsaj 2.8 ali manj ter z pravilno izbiro fokusa aparata (ai servo). Pa izibra prave pozicije fotkanja je tudi pomembna na rokometu za golom ali v kotu se nekako najbolše obnese čeprav sam izbiram tudi druge pozicije sam to tko bolj poredko upset ....

Lep pozdrav Aleksander smile
 0   

Matjaž @sajhtam 2. Dec 2005, 13:03

Noja, nova celjska dvorana je IMHO kar dobro osvetljena, mislim, da bi ISO 400 kar ustrezal, seveda odvisno kaj slikaš, bom probal! Sicer pa hvala za nasvete!

smile
 0   

Aleksander @Aleksander 2. Dec 2005, 14:17

Halo,

Ja v Celju je tale nova dvorana zelo dober osvetljena v primerjavi z drugimi, samo tudi v tej dvorani je pametno dvignit Iso da se dosežejo hitrejši časi in akcije na sliki še lepše ispadejo. Sicer je pa njbolje da sam sprobaš kako in kaj ker teorija je nekaj praksa pa čisto nekaj drugega thumbsup

p.s. čist tko kakšen aparat pa maš upset

lp Aleksander
 0   

ogabe @ogabe 2. Dec 2005, 20:47

Sajhtam o iso 400 in ustreznih casih lahko samo sanjas. Celjska dvorana je osvetljena dovolj dobro, da nimas problemov z utripanjem luci (tisto kar je napisal Nikio ceprav njegova razlaga ni prava... pa brez zamere smile ), pa se to le ce je prava tekma in prizgejo dovolj luci... beri: ce je tv prenos. Svetlobe je pa za max. 1/320, f2.8, iso 1000. Luc na televiziji ali ko si tam kot gledalec izgleda krepko drugace, kot takrat ko pogledas skozi objektiv.
PS: Pa tole je iz pozicije na igriscu ne nekje med gledalci, kjer so stvari samo slabse.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 3. Dec 2005, 08:16

@ogabe: glede utripanja luči nisem imel težav, zato s tem nimam nevemkakih izkušenj. Večina dvoranskih žarnic sveti z žarilno nitko (in ne zgolj s plinom), tako da je utripanje zanemarljivo.
Govoril sem o barvni temperaturi. Močne žarnice (nad 300 W), kakršne uporabljajo za namene 'javne' razsvetljave imajo zelo redko ali nikoli temperaturo 3200-3400 K, kolikor je normirano za 'indor light'. Običajno svetijo zelenkasto, ali tudi oranžno. V mnogih dvoranah, kjer je denar problem, menjujejo te žarnice kar hišniki, ki o svetlobi bolj malo vedo in menjujejo po svoje. Tako je en del dvorane lahko zelenkast, drugi oranžen.


Sicer pa še en nasvet: slikaj z čim bolj odprto zaslonko (2.8), da boš dobil zamegljeno ozadje. To je super. Za ozadje je najbolje imeti publiko, ker na ta način posreduješ veliko več podatkov, imaš objekt v ospredju (akcija) in zamegljeno publiko v ozadju (vzdušje). Če imaš samo objekt in zadaj zid, je to samo akcija, brez vzdušja.

Moj prijatelj ima 200/1.8 canon objektiv... tiste slike so fantastične, pa še iso je lahko 400... Objektiv je noro oster, in kako lepo mehko zamegljeno ozadje ima!!!
 0   

Matjaž @sajhtam 4. Dec 2005, 21:02

@ Aleksander: Canon 350d
 0   

Aleksander @Aleksander 5. Dec 2005, 09:45

Halo,

Potem lahko brez skrbi delaš z visokim ISO thumbsup

Lp Aleksander


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati