0   

Jozko Kmecl @JozkoKmecl 12. Dec 2005, 12:05

Spet en začetnik. Zanimam se za ta digitalc. slikal bi krajine, pomembno je pa tudi, da so npr. planinske rože zelo dobro izostrene. ALi je primeren? Hvala in lp,
 0   

Pele @Pele 12. Dec 2005, 19:01

Tukaj imaš nekaj zapisanega

https://www.slo-foto.net/reviews-71.html

Citiram:
ALi je primeren?

yes
 0   

Aleksander @discom 12. Dec 2005, 20:42

JozkoKmecl je napisal/a:
Spet en začetnik. Zanimam se za ta digitalc. slikal bi krajine, pomembno je pa tudi, da so npr. planinske rože zelo dobro izostrene. ALi je primeren? Hvala in lp,


Joško to so običajno zelo nehvaležna vprašanja,ker je veliko fotoaparatov različnih proizvajalcev,ki so si po kvaliteti zelo podobni.
Pele ti je dal link od Nikon 5900.
Jaz,bi ti raje predlagal Canona PowerShot A610.Na žalost ti ne morem dati link od tega fotoaparata na slo-foto (ker ga še ni).Zato imaš tukaj drugo možnost :

http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/a610.html

--------------------------------------------------------------------------------
Tehnični podatki za primerjavo:

Nikon Coolpix 5900
5.1 Mp , 3x optični zum , objektiv 38-114 , F 2,8-4,9 , LCD 2"
Li-ion baterija , SD kartica , mere: 88 x 66 x 36,5 mm , teža 150 gr
cena : 74.260,- sit
---------------------------------------------------------------------------------

Canon PowerShot A610
5 Mp , 4x optični zum , objektiv 35-140 , F 2,8-4,1 , LCD 2" - vrtljiv!
4x AA baterije , SD kartica , mere: 104,8 x 66 x 49,1 mm , teža 235 gr
cena : 71.991,- sit
----------------------------------------------------------------------------------------------

Še kratka obrazložitev,če ti zgornji podatki nič ne pomenijo.
Nikon je sicer nekaj lažji in manjši fotoaparat in ima nekaj programskih funkcij v samem aparatu (za odstranitev rdečih oči,D-lightning - za digitalno doosvetlitev...)Canon pa ima zato vse ročne (in seveda avtomatske) nastavitve,ki jih boš mogoče kdaj rabil.Nikon uporablja Li-ion baterijo (s katero je sicer fotoaparat lažji),toda so dosti dražje,kot standardne AA baterije ,ki jih uporablja Canon.Slej ko prej si boš moral omisliti rezervno baterijo.Če prej ne pa po tem,ko boš hotel kaj pomembnega poslikati pa bo baterija v aparatu prazna.Nikon ima po podatkih manjši optični zum ( kar pomeni manjšo povečavo),ožji kot zajema slikanja in slabšo svetlobno moč objektiva.Oba fotoaparata imata 2 inch LCD zaslon,toda Canon ima vrtljivega,kar pride prav pri težjih kotih slikanja.Tudi optično kukalo imata oba.Oba uporabljata SD spominske kartice in tudi cenovno sta primerljiva (navedene cene so informativne,ker so dobljene pri različnih ponudnikih)
Tudi na testu je Canon dobro ocenjen.Če ti ni tako zelo pomembna velikost (govorimo samo o dobrem cm globine in 1,5 cm širine razlike več pri Canonu),ti priporočam raje tega.Ta serija Canon-ov uporablja že novi Digic II procesor ( hitrejše delovanje ),nekatere komponente pa je ta serija dobila od višjega modela Canon G.Seveda ti bo kdo drug lahko ponudil še kakšen drug fotoaparat.
Ko boš kupoval fotoaparat,ga kupuj v kompletu (ali akcija),kjer dobiš zraven aparata še spominsko kartico,baterije,torbico.Tako boš še nekaj prihranil.
V vsakem primeru pa pojdi pred nakupom v trgovino,vzemi aparat v roke in ga malo sprobaj,da vidiš če ti odgovarja.
Upam,da ti bo kaj v pomoč in uspešen nakup želim
thumbsup
 0   

Jozko Kmecl @JozkoKmecl 13. Dec 2005, 19:41

Najlepša hvala obema. zelo sem vesel Discomovega komentarja, ker se res ne spoznam. prebral sem samo, da je velikost tipala pomembna, še vedno pa ne vem, ali je samo zoom pomemben pri tem, da npr. lahko slikam planinsko cvetje od blizu? pa za krajine ga potrebujem. Nekaj sem bral, da so tisti 4 cm pri Nikonu tista razdalja (najbližja), od katere je še oster posnetek. A sem to prav razumel? Ali je rezervna baterija edini argument proti Li-ion bateriji ali se to pozna kasneje tudi v trajanju baterije npr. da se baterija hitro obrabi (npr. kot pri mobitelu) in je treba novo kupit. Koliko kaj zdržijo te baterije? (Ne koliko posnetkov, koliko časa?) Najlepša hvala. lp
 0   

Aleksander @discom 13. Dec 2005, 20:40

JozkoKmecl

Tale velikost tipala je bolj trgovska pogruntavščina,da se fotoaparati bolje prodajajo.Vse je odvisno od tega kako velike slike misliš delati.
Če boš delal slike brez izreza (se pravi,da boš sprintal sliko tako kot si jo poslikal) je za A4 format slike 5 Mp ali celo 4 Mp več kot dovolj.Tako ali tako boš imel verjetno to bolj za "družinsko" slikanje,se pravi ne za profi namene (ali da bi od tega živel).To je potem druga zgodba.
Optični zum nima ničesar skupnega z velikostjo tipala.Večji kot je optični zum bolj si lahko približaš oddaljene objekte (sploh,če boš slikal krajine).Se pravi,da bo krajina na sliki večja,ker jo boš z večjim zumom bolj približal.Digitalnega zuma se ne isplača uporabljati,ker se preveč poslabša kvaliteta slike.
Za slikanje bližnjih objektov pa se uporablja makro.Tudi v tem segmentu je Canon (vsaj na papirju) boljši.Nikon ima res podatek za makro od 1.6 inch (to je cca 4 cm).Canon pa ima podatek za makro od 1cm do 45 cm (Wide) in od 25 cm do 45 cm (Tele).Važno je vedeti tudi da avtomatika vedno ne more dovolj dobro izostriti fokus na objektu slikanja ( slabši svetlobni pogoji in podobno...). Zato tukaj prav pride pri Canonu možnost ročnega ostrenja (manual fokus)
Rezervna baterija ni edini argument,da sem predlagal Canona.Do sedaj sem jih že kar nekaj naštel.
Kar se tiče baterij,Li-ion je dosti dražja kot sem že omenil.Za cena originalne Li-ion baterije dobiš vsaj dva kompleta AA baterij.Čeprav je res,da trgovci zavajajo kupce pri prodaji.Li-ion baterija je že priložena fotoaparatom,tisti pa,ki uporabljajo AA baterije pa dobijo zraven navadne in ne polnilne.Potrebuješ najmanj eno rezervno (oziroma komplet) odvisno od tega koliko misliš slikati.Včasih greš za vikend kam z ne čisto polno baterijo.Če je zunaj bolj hladno ali prevroče se baterije hitreje izpraznijo.Tudi,če imaš doma rezervno baterijo polno se lahko sama prazni,če dolgo stoji neuporabljena.
Ne glede na tip baterije (AA-polnilne,Li-ion ali katere duge) se vsake z uporabo in z starostjo trošijo.Počasi jim pada kapaciteta (postanejo manj vzdržljive) - za manj posnetkov.Ponavadi pri boljših piše koliko polnjenj naj bi zdržale.Pa še ta podatek ni vedno točen.Z baterijami je tudi treba delati lepo,da zdržijo dalj časa.Večino baterij je najbolje popolnoma izprazniti pred ponovnim polnjenjem (ne velja za vse).Tako ali tako pa se opazi kdaj se baterije poslabšajo (ponavadi takrat ko je najmanj treba) confused
To je moje mnenje,mogoče ti bo kdo drug pomagal še s kakšnim drugim podatkom (ali fotoaparatom).Mislim pa da je Canon A610 dober nakup.Če gledamo o kakšnem cenovnem razredu se pogovarjamo,ta aparat nudi veliko.
Lep pozdrav
thumbsup


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati