0   

Stane Crnjak @staneC 20. Dec 2005, 09:42

Trenutno fotografiram oz se učim fotografiranja s popolnoma ročnim fotoaparatom. Problem imam pri fotografiranju portretov. Medlica je na sredini zrcala, tako da je glava pri doprsnem portretu vedno na sredini in je tako na fotki preveč prostora nad glavo oz ostreni predmet je vedno na sredini. Ali je kakšen trik pri ostrenju oz kaj in kako ostriti, da bi se izognil sredinski postavitvi glave oz ostrenega predmeta.?
 0   

bor @bor 20. Dec 2005, 10:14

težko za razumet kaj hočeš... bigeek ja, ostriš ponavadi del, ki ga želiš izpostaviti, poleg tega pa je tudi pomembno, da je ta del v kompozicijsko "ustreznem" območju...ne vem kaj je sicer problem s to medlico...glava pri doprsenm portretu pa v bistvu sploh ni v sami sredini, centru zaslona, ampak je pomaknjena proti zgornjemu robu, tako da se vido še del prsi...
 0   

milosh @milosh 20. Dec 2005, 10:35

on ma pac uno medlico k ma na sredi polkrog za ostrenje, kjer morta bit oba polkroga poravnana da je slika ostra in ker je to nasredi on ostri na obrazu in pol prtisne in je obraz vedno na sredini.
resitev tega je da pac izostris obraz pol pa naredis novo kompozicijo in to je to
 0   

Stane Crnjak @staneC 20. Dec 2005, 10:38

Hvala.
Premik mora biti verjetno vertikalen in ne naprej nazaj.
 0   

Matej Herbst @matto 20. Dec 2005, 11:00

Ja za portret z medlico je potrebno malo vaje, še posebno če delaš z malo globinsko ostrino če pa delaš na zaprte blende pa tako in tako ne rabiš ostrit z medlico ampak kar enostavno nastaviš metre in globinsko ostrino na objektivu.
 0   

milosh @milosh 20. Dec 2005, 13:07

ja naprej nazaj jasno da ne, mislm da si mors mal prebrat kaksno knjigo o fiziki o goriscnih razdaljah leč,... ubistvu bi to mogu ze na zacetku srednje sole jemat ce ne clo v osnovni ze nekaj
 0   

Stane Crnjak @staneC 20. Dec 2005, 14:42

Ja milsoh, verjetno da sem res. Pa po 20 letih tudi kaj pozabiš. Tudi integrale in odvode sem včasih znal, pa bi jih danes bolj debelo gledal.
Sem želel samo nasvet, ne pametovanja.
 0   

Jernej Filipčič @Remi 20. Dec 2005, 15:36

milosh: pa niti levo-desno ne. Razen ce nima kaksnega cudnega objektiva, kjer podrocje focusa ni ravnina, ampak krogla.
 0   

iztok @izo 20. Dec 2005, 15:37

nardi enako kot večina nardi, ostri predmet, da je na sredini sliki, potem pa nardiš drugo kompozicijo, kakor ti paše. seveda se ne smeš pri tem premikat. sicer ni to najboljpravilno tehnika, modernejši fotiči imajo več af točk in lahko izbereš tudi tisto, ki ni v centru, kar naj bi bilo najbolj pravilno.
ampak pač z manualnim ne gre drugače, ampak to so minimalne razlike, tudi zgoraj opisano ostrenje bo za večina fotkanje čist ok, predmet bo oster, brez skrbi.
z malce vaje boš se hitro navadil.
 0   

milosh @milosh 20. Dec 2005, 15:42

remi ja premikat se ne smes, levo pa desno pa lahko fotkic zasukas, da popravis kompozicijo, tm bo tok mal premika da bo v 90% zihr stvar se ostra, problemi bojo obcasno pri 1,8 blendi pa ce si zlo bliz
 0   

Jernej Filipčič @Remi 20. Dec 2005, 15:54

milosh: premaknes ga lahko zasukat ga ne smes. ce imas kaksno portretno fotografijo, kjer je samo oko ostro, sigurno ne bo slo z rekompozicijo. In ce slikas kaksno sirokokotno panoramo kjer hoces da je kaj proti robu ostro, tudi ne bo slo. To je zal razlog zakaj vecina americanov svoje objektive vracajo, ker so vsi "blazno neostri na robu". Vem, da ti razumes kje je problem, bom pa vseeno dodal slikico se za tiste, ki mogoce na to se niso pomislili.

recimo, da je fotoaparat v tocki F in predmet, ki ga slikamo, v tocki P. Aparat najprej obrnemo tako, da imamo tocko P v centru in jo malo izostrimo. Ker imamo doloceno globinsko ostrino, je vse, kar je v tistem vertikalnem sivem pasu, se vedno ostro. Ampak ko aparat zarotiramo, ker hocemo tocko P na robu, bo ostro vse, kar je v posevnem sivem pasu. In tocka P ni vec noter. Z dovolj veliko globinsko ostrino ni problem (kot je Milosh pravilno povedal), ce je je malo je pa hitro sranje. Na digitalcih z majhnimi senzorji se to tezje pozna, pri velikih pa je treba bit kar previden. 0   

iztok @izo 20. Dec 2005, 15:59

ma, to smo že vse enkrat predebatirali, dejte po forumu pogledat, tudi glede teh premikov in ne vem kaj, ne komplicirat.
dejstvo je, da bo mu klasična tehnika izostritve in ponavnega kadriranja čisto zadostoval v 90% fotkanja, kakor tudi večini ustreza.
 0   

iztok @izo 20. Dec 2005, 16:08

druga varjanta je pa stara šola (sploh za tihožitja ipd), kot je ža matto napisal. na teh starih fotičih so dokaj točno napisane tiste mere za fokus oz, so bili bolje narjeni, tako, da lahko pač ubereš klasično pot.
kamero lepo na stojalo, skadriraš, vzameš meter, zmeriš razdaljo od ohišja kamere do točke, kjer misliš ostrit in to razdaljo naštimaš na objektivu. amapk to lahko zelo varira, se mi zdi, ker te zadeve morajo biti skalibrirane v nulo, da ji lahko polnoma zaupaš, tudi špegl za medlico, če smo že pri tem,ampak to je druga štorija, hehe..
 0   

Jernej Filipčič @Remi 20. Dec 2005, 16:08

v 90% slikanja bo tudi autofocus popolnoma dovolj. Jaz bi dal na manual ravno v tistih 10% ali manj primerov, ko pa mi zaradi tega problema tudi manual odpove sad
 0   

iztok @izo 20. Dec 2005, 16:09

staneC je napisal/a:
Trenutno fotografiram oz se učim fotografiranja s popolnoma ročnim fotoaparatom. .?
 0   

Stane Crnjak @staneC 20. Dec 2005, 17:21

Po domače povedano, aparata ne smeš premikat okoli svoje osi, ampak vzporedno; v ravnini; z ostrenim objketom.
Hvala.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati