0   

martel24m @martel24m 28. Dec 2005, 18:33

Mi lahko kdo pove kaj več o spot meteringu. predvsem me zaniam razlika fotoaparata z in brez.
 0   

Matej Herbst @matto 28. Dec 2005, 18:45

Te dneve nimam cajta, da bi to na široko razlagal.

Imaš pa page, ki si ga poglesj so razložene vse osnove.

http://spotmetering.com/
 0   

dobran laznik @marcelmai 28. Dec 2005, 19:11

zdaj če ne veš kaj spot metering je, pol je velika verjetnost da je ne boš nikoli uporabil. finta je v tem da spot metering v nasprotju z multi segmet varianto ki išče povprečje svetlobe po celotni sliki, ta meri svetlobo le na majhnem področju v centru slike in temu prilagodi nastavitve. pri določenih pogojih kot so veliki kontrasti, proti svetlobi ali na snegu si brez tega gotov. ta funkcija pride prav, zelo, sam jo ogromno uporabljam ker mi da veliko nadzora, boš pa tudi preživel brez. so namreč še druge rešitve za ta problem. zdaj če to sprašuješ za 350d pol to verjetno ni ravno ključno za odločitev kaj boš kupil.
 0   

iztok @izo 28. Dec 2005, 19:35

350d nima spot merjenja, niti 20d, če se prav spomnem, imata pa oba partial merjnje, ki je skoraj enko kot spot, le da je površina merjenja malce večja kot pr spotu, recimo spot krogec meri ene 2-3% celotne slike, partial pa recimo ene 9%, ne vem na pamet.
razlika v merjenju je čist dobro prikazana v navodilih (vsaj ppri canonu), čeimaš nov fotič, le poškili not, če pa kopuješ, pa imaš na netu za skoraj vse modele na voljo proročnike v pdf obliki, kjer je vse lepo nsapisano, samo malce poguglat je treba.
drgač pa so razlike takšne, kot je napisano v prejšnem komentarju, spot sli partial ipd meri svetlobo le v mhanem delu slike, ostali načini pa po celotni slik, kjer se izračuna neke povprečje (zelo po domače povedano). kar se tega tiče, imajo nikoni malce bolj dodelan sistem za merjenje, sploh v kombinacij z flešem, vendar to bo malokdo opazil v praksi, za večino fotkanja se en splošen način merjenja dosti bolj obnese. v bistvu bo začetniku spot merjenje nardilo več preglavic kot koristnega se mi zdi.
mogoče še kašen link, ki jih dobiš, če vtipkaš spot meternig v google, hehe
http://www.photozone.de/4Technique/metering.htm (ta je kr kul)
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfa/fatech/amp.htm
ipd..
 0   

martel24m @martel24m 28. Dec 2005, 22:15

kja drugega kot najlepša hvala......aparata še nimam se pa odločam za enega izmed dslr....prej sem pa imel minolto a2, pa še mal študiram kaj in kako:)


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati