0   

aleksander @pile 4. Jan 2006, 12:37

Najprej lep pozdrav!

Imam problem: izdelati moram seminarsko nalogo na temo primerjava digitalnega in analognega fotoaparata. Zanima me kje bi lahko dobil kakšen članek ali kaj podobnega kar bi mi koristilo.
Sam sicer nisem ravno ekspert na področju fotografije sploh pa ne klasične.
Upam, da se nisem zmotil, ko sem med prebiranjem tega foruma dobil občutek da so tukaj zbrana mnenja pravih zanesenjakov in da bom dobl kakšen uporaben odgovor.

Hvala že v naprej in srečno novo leto!!!
 0   

tinekr @tinekr 4. Jan 2006, 12:39

Uf , moram reči, da si se lotil tako obširne teme uf....Jaz ne vem kak bi se sploh tega lotila, če bi morala naret tako primerjavo.... Samo to. Nočem smetiti, ampak svaka ti čast, če imaš voljo do tega.
 0   

Matej Herbst @matto 4. Jan 2006, 12:44

Kar se tiče razlike med njima dvema je velika razlika v uporabi, drugače pa med njimi je samo razlika v načinu sprejem fotografije na različen medij.

Film, čip, steklo, papir....v bistvu je vseeno, če tako pogledaš na tehniko, kot pravim razlika je potem v post procesih v samem zajemu slike je enako.

Se pravi nekega znanja iz klasike ne potrebuješ, kaj se je uporabljalo na klasiki z razliko od digitalca je pa samo kemija in filmi.
moj blog......[url]http://blog.slo-foto.net/matto[/url]

[img:ee1b1cfb29]http://www.kalisce.com/blogblog/zsfb_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
[img:ee1b1cfb29]http://www.a2ubambi.com/userbars/canon_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
 0   

iztok @izo 4. Jan 2006, 13:03

no, tehnično je največja razlika samo medij, ki sprejema svetlobo iz objektiva, se pravi namesti površine filma imaš senzor, ampak to z vidika uproabe ni dovolj povedat.
največja prednost je po mojem možnost takojšnge predogleda fotke in analiza le-te. torej analiza z histogrami ipd, preverba svetlobe, kontrastov itd itd, za vse to so včasih morali recimo studijki fotografi uporabljat polaroid (in ga še dandanes, ampak bolj redki). dobro, so še ostale mnige prednosti, ki jih ima digital, ja pa mogoče pr filmu omenit eno prednost, in to je arhiviranje iz. obstojnost medija. velika se govori, koliko so sploh digitalni podatki obstojni ipd. spomnem se govoric, ko so prišli cd-ji ven, kako imajo življensko dobo vsaj 100let ipd, kar pa vsi vemo danes, da še zdaleč ni res. cd-ji crknejo, kako r tudi diski itd itd, mediji se spreminjajo, pravtako tehnologija in počasi se tudi dig. podatki izgubljajo. recimo kaj takšnega ne morem rečt za en arhiv z filmi ali diasi, film komot dočaka 100let, jasno ob pravih pogojih, itd.
tudi recimo, ko ti crkne en dvd- izgubiš morje slik, če gre ne film, še ni takšna tragedija ipd. mogoče bi bilo fajn, da tudi ta vidik omeniš v seminarski.
na netu pa njadeš ogromno podatkov in tudi tukja o forumu, samo malce treba pogledat, linkov ti jst ne bom iskal, če so to mislu, hehe, na pamet pa ne poznam nobenega zdej.
 0   

sanja @sanja 4. Jan 2006, 13:27

kteri faks?

jaz mam eno od lani samo je bla na ntf-ju
ce si drug fax se mi javi na zasebno pa ti posljem thumbsup
 0   

Jernej Filipčič @Remi 4. Jan 2006, 17:15

zame je pa obstojnost ena od prednosti digitala...

sicer moras delat varnostne kopije in vsakih par let na novo nekam posnet, ampak pri presnemavanju digitalni podatki ne unicujejo.
 0   

Heretic @Heretic 4. Jan 2006, 17:23

hehe Remi, jaz pa mislim, da je ravno drugače. raje imam film zaradi obstojnosti smile

zakaj? preprosto, pri digitalu je 1 in 0, slika je ali pa je ni, na papirju pa ni tako. ker sem precej neurejena oseba - še posebej pri urejanju digitalnih podatkov, se mi kaj kmalu zgodi, da po nesreči zbrišem cel folder najboljših originalov dead

papir skozi leta le nekoliko zbledi - itq obstajajo negativi. sicer je res, da digital z le ti ne "zbledi", vidim pa predvsem druge napake. mogoče celo hiter razvoj tehnologije in izginjanje zapisljivih medijev - kot naprimer z disketami ali kasetami.
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 4. Jan 2006, 19:43

Pred kratkim sem kupil DSLR in od takrat stari SLR bolj poredko primem v roke.
Vendar pa vsakič, ko sedim za računalnikom, lepo spotoma skeniram filme, ki sem jih poslikal. Arhiv bo tako trojen. Na filmu, RAW skenirano in nato še obdelane slike, kar jih je boljših. Nekaj od tega me mora preživeti, da bo mladina lahko pogledala, kako je rasla! smile
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

Jernej Filipčič @Remi 5. Jan 2006, 09:40

heretic: sej vem kako se papir obnasa...

in zato se enkrat pravim, digital traja dlje, ce zanj primerno skrbis grin

jaz imam vse lepo na dveh diskihin redno iz enega na drugega kopiram (na dva tedna). ce ne bom imel ravno hude hude nesrece, ne bosta oba naenkrat crknila, da ne bi imel vsaj na enem delujoce kopije


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati