0   

Aljaž Celarc @Hendrix 6. Jan 2006, 17:58

Kako prek OM adapterja delujejo stari OM objektivi na E sistemu?
Ali so kakšne težave pri avtofokusu?
In ali aparat pravilno zazna kakšna zaslonka ja nastavljena - ali dela program A(zaslonka) pravilno, ali je potrebno uporabljati M(ročno) nastavljanje?

Sem v dilemi, ker potrebujem portretni objektiv in bi dal na svojega OM 50mm f1.8. Problem je v tem, ker je zuiko 50mm f2 za digitalne aparate 120k Sit.

Če ima kdo izkušnje z tem naj mi prosim odgovori!
 0   

gasper trampus @gtyrant 6. Jan 2006, 18:14

a ni tko če je prek adapterja da maš pol vse nastavitve ročne,mogoče se motm.
 0   

iztok @izo 6. Jan 2006, 18:20

na, če aparat podpira prioriteto zaslonke, boš manualno nastavljal fokus in pa zaslonko, fotič pa bo avtomatkso nastavil čas zaklopa, glede na odprtost zaslonke.
 0   

Aljaž Celarc @Hendrix 6. Jan 2006, 18:25

Evo to me je zanimal, če bo fotič avtomatsko naštimal čas. yes
A kdo uporablja OM objektive na E sistemu?

Hvala izo
 0   

iztok @izo 6. Jan 2006, 18:33

pele je včasih nucal en star teleobjektiv na e1, bo on več vedel povedat. baje ste lastniki e-serije lahko dobili zastonj adapter včasih, če je še tako, ne vem.
 0   

steppenwolf @steppenwolf 6. Jan 2006, 18:37

Ti bom jaz vse povedal! No, skoraj vse yes
Avtomatsko ostrenje ti ne bo delovalo! To pozabi. Če uporabljaš om objektive si na ročnem ostenju. Pika.
Kar se pa tiče merjenja svetlobe meni na E300 deluje fotoaparat ok v načinih P,A in M. Ker meri svetlobo skozi objektiv ti na objektivu zapreš zaslonko in bo glede na vpad svetlobe sam nastavil hitrost zaklopa. meni je najbolj pogodu kar P ali A, saj v bistvu ni razlike, ker mu v vsakem primeru nastavljaš zaslonko. Aparat pa sam potem čas nastavi, da je prav. Drugače med aparatom in objektivom ni nobene komunikacije, je pa zgleda senzor v aparatu tako občutljiv, da zadeva deluje dokaj dobro. M način mi ni bil preveč všeč, ker imaš po nepotrebnem delo še s časom osvetlitve, ki ga parat itak dosti dobro nastavi po svoji glavi. Pa potem imaš še popravke osvetlitve in lahko s tem korigiraš čas.
Še nekaj, kar je v bistvu najbolj moteče: ostriti je najlažje in najbolj natančno pri odprti zaslonki in jo šele, ko si nastavil ostrino, zapreš (na objektivu) na željeno vrednost. Drugače imaš nekaj dobrih nasvetov TUKAJ

LP
 0   

Aljaž Celarc @Hendrix 6. Jan 2006, 18:44

Citiram:
baje ste lastniki e-serije lahko dobili zastonj adapter včasih, če je še tako, ne vem.
Te radodarnosti nažalost ni več cry

Hvala steppenwolf, jaz pa tako ali tako večinoma rabim A program.
 0   

Jan @ghandaed 6. Jan 2006, 22:29

če boš delal z OM lečami bi ti zelo prav prišel tisti eyecup magnifier in split screeen medlica. To te bo prišlo tam okoli 40k vse skupaj ampak potem je pa upravljanje z aparatom res pesmica.
acta non verba!
 0   

Aljaž Celarc @Hendrix 7. Jan 2006, 16:04

ja, sem videl da obstaja povečevalni eyecup za 1.2x povečavo za 10k sit.


Citiram:
split screeen medlica
kaj pa je to pa ne vem sigh
 0   

iztok @izo 7. Jan 2006, 16:39

medlica je tista stvar, skozi katero gledaš v okularje, gor so označene af točke, pomaga pa tudi pr manualnem fokusirnju, da vidiš kdaj je objekt oster. split screen medlica ima to prednost pred navadno, da lahko bolj natančno določiš, kdaj je res objekt v fokusu. v sredini imaš krogec, razdeljen na dve polovici, vsaka ima steklo pod drugačinim kotom, ko se slika v krogcu pokrije, je objekt v fokusu. pri navadni medlici tega ni , je samo medlo ali ostro, vendar 100% pa nisi nikdar. za avtofokus to ni tak problem, saj vse opravi senzor v kameri, za manualno fokusiranje, sploh z starimi objektivi, je pa to akoraj nuja.
sicer smo pa to temo tudi že obdelali, poglej malce v arhiv. tukaj je recimo link, kao takšno medlico vgradiš v 300d, olympus ima najbrž za e serijo originalne medlice, ki jih lahko menjaš, pr canonu je to možno samo pr pro seriji.
http://www.camerahacker.com/Tools/Installing_Haoda_Screen.shtml
http://www.abo.fi/~jskata/300Dfocus/
 0   

Aljaž Celarc @Hendrix 7. Jan 2006, 17:02

Najlepša hvala izo upset
Ročno ostrenje pri E sistemu je skoraj nemogoče.
 0   

iztok @izo 7. Jan 2006, 17:08

ja, če sklepam, da ima oly 2x crop, je okular še manjši kot pr canon crop dslr-jih (1,6x). kar seveda še bolj oteži manualno ostrenje.
 0   

steppenwolf @steppenwolf 7. Jan 2006, 17:25

verjemi, da se da ostriti tudi na Olympusu. Ni pa tako enostavno, kot na starih aparatih, ko so imeli split screene in podobne rešitve že serijsko. Pri E-ju je original od Olympusa menljiva medlica na voljo le za E1, za ostale, pa naj ne bi bila menljiva. Vendar se da dobiti za E300 in E500 tudi nadomestne medlice. Vsaj vem, da sem pred časom malo brskal po spletu in našel eno dobro a tudi precej drago rešitev. Na dpreview nekje, pa je možakar iz koreje objavil, kako je naredil medlico kar iz medlice od canona Eos 30 ali nekaj takega in sicer je original medlico obrezal, ji dodalč neke koščke plastike z lepilom in zadeva mu je delovala?! Evo sem celo našel povezavo: Tukaj

Če se bo kdo tega lotil, me zelo zanima, kako mu je uspelo smile

LP
 0   

iztok @izo 7. Jan 2006, 17:42

hmm, lahko bis izbral kaj bolj cenjšega al pa starejšega, kot je eos 30, kot recimo na mojem linku prej, škoda je tako dobr fotič za film uničit. cenejše bi bilo novo oz. rabljeno medlico kupite na kakšen ebayu ipd. no, kakor kumu paše..
tudi velika verjetnost je, da bo medlica za e1 bolj pasala not, kot te postružene varjante, da ne omenjam kakovosti, pa tudi dejstva, da je stvar nova. te stare medlice so velikokrat že kr precej temne, opraskane itd itd, sicer se najbrž da stvar malce spucat, ampak vseeno.
 0   

steppenwolf @steppenwolf 7. Jan 2006, 17:47

Uh, saj sem se zmotil uporablja medlico od Eos-1. Sicer pa poglej link, ki sem ga dal v prejšnjem sporočilu.

LP
 0   

Aljaž Celarc @Hendrix 7. Jan 2006, 17:58

Zanimiv, samo je problem kre je v korejščini. upset laugh
 0   

iztok @izo 7. Jan 2006, 18:11

vse te linke sem že vidu.
korješčina ni problem, vzameš originalno medlico ven, daš na drugo gor, pšocentritraš in začrtaš obod originalne na večjo. potem stvar obrusiš do črte, in stavr vtakneš nazaj v fotič in ušaš, da nisi kaj močno zasral in da bo delalo vse ok, ker tud ni nujno. sploh merjenje zan bit problem in pa portjevanje af točke, saj ni več tako jasno videt, kdaj tista rdeča doida zabliska, kopotdri fokus z af objektivi.
mah, spet filozofiram, pač stavr je izvedljiva, probal pa nejbž itak nobeden ne bo, kakor ponavadi.. grin
 0   

Aljaž Celarc @Hendrix 7. Jan 2006, 18:16

Če bo kdo probal naj potem napiše kako deluje.
Jaz sigurno ne bom, ker sem štorast in je škoda fotiča upset
 0   

gasper trampus @gtyrant 7. Jan 2006, 20:19

kolk je pol okular na 350d recimo manjši od tistega ki ga ima canon eos 500n???
ker jest bi tud včasih na canonu 500n rabu večji okular.
 0   

iztok @izo 7. Jan 2006, 21:48

evo, vzel šubler in zmeril (notranja mera pr leči oz. steklu):
500n
15,5 / 10,1mm
300d (350d ima še malenkost majn, se mi zdi)
12,3 / 8,8 mm
ok, za kakšne desetinko gor.dol, ampak tu nekj smo, razlike je kr nekaj, še bolj je opazit, ko pogledaš čez na enem in na drugem. na 500n se oko počuti kt v 2x večji sobi, hehe, kaj šele na kakšnem pro film kameri, ki ima še večji okular..


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati