0   

Matej @mkonci 16. Jan 2006, 10:52

Živjo, najprej naj povem da sem nov uporabnik,zato se oproščam če je ta tema že bila kje obdelana.

Zanima me katere programe uporabljate za popravilo digitalnih fotografij. Poznate kak bol lahek program, ki je primeren za začetnike.
Rad bi začel s kakšno simpel predelavo, pa ne vem kje začet?
LP, Matej
 0   

Miran @Miran 16. Jan 2006, 10:56

Uporabljam Adobe Camera Raw za obdelovanje raw fotografij in pa Photoshop CS2 za ostale zadeve (barvna korekcija, crop,.....).
Photoshop je zelo obsezen program, vendar je zelo ucinkovit. Tudi ni se ga tezko naucit uporabljat. Kaksno knjigo prebrat ali pa na netu pogledat in malo sprobat in se takoj navadis.
 0   

Igor @migor2000 16. Jan 2006, 12:01

Za začetnike bi bla mogoče bolj primerna picasa
 0   

Matej @mkonci 16. Jan 2006, 12:06

Kaj pa lahko sploh počnem s picaso?
SEm jo imel, pa razen tega da mi je zmešala vse slike, ki sem jih imel posortirane po predalčkih ni naredila nič dobrega.
 0   

steppenwolf @steppenwolf 16. Jan 2006, 12:06

Za začetnika je primerna že prej omenjena picasa, ali pa morda Photocleaner

LP
 0   

chips @chips 16. Jan 2006, 12:10

Photoshop je zahteven program in se ga NE DA hitro nauciti.
Picassa je izredno dober program za hitre korekcije.

Predlagam kak Paint Shop Pro, ker ni zakompliciran (ceprav so bile prejsnje verzije dosti bolj enostavne), je pa zmogljiv.

mkonci: Picassa je vredu program, le se ga naucit uporabljat je treba. Pac ima nek svoj sistem prikazovanja in sortiranja, ki pa ostaja le znotraj Picasse, dejansko ti pa ne zbrka fotk na disku.
 0   

steppenwolf @steppenwolf 16. Jan 2006, 12:13

Kolikor sem se igral s trial verzijo PSP X je bila že kar precej obsežna. Pa tudi funkcij je imela cel kup. Je pa z vidika začetnika boljše kot PhotoShop - to se strinjam.
Ja, meni tudi sistem od Picase ni preveč všeč, pa še posameznih učinkov kot je ostrenje nima nastavljivih po stopnjah.
 0   

chips @chips 16. Jan 2006, 12:19

Glede Picasse je res skoda, da neke funkcije ne mores regulirat. Je pa izredno uporabna in ucinkovita Fill-flash funkcija.
 0   

iztok @izo 16. Jan 2006, 12:20

picassa je freem, podpira tudi raw fajle po ta novem, za začetek bo čist ok. zraven vsakega fotiča dobiš tudi cd z programi, zakj jih ne uporabit, večinoma so čist uporabni, večkrat je zraven tudi kakšen adobe foto program, ki je sicer malce okrnjen, ampak se da z njim prav vse postorit, če nisi prevč pikolovski.
ni treba vrat na nos dolvlečt najnovejše črne verzije fotošopov ipd, če boste uporabljali enake funkcije kot na tistem na cd-ju, da ne omenjam, da ni ravno legalno tako početje.
pri nas to še ni tolk strogo, vendar bo tudi do tega počasi prihajalo, tega se treba zavedat. tudi pri raznih javnih natećajih, ko se pošilja fotke (skoraj vse so obdelane včinom z fotošopi) bi se po predpisih moral uporabljat legalen software ipd, ampak kot pravim pustimo to zdej, samo včasih se mi zdi, da so čisto nepotrebno črne kopije na računlaniku, ko se da dobit free zadeve, sploh za eno amatersko fotkanje.
 0   

Miran @Miran 16. Jan 2006, 12:28

izo: kje pa pise v fotki ali je bila obdelana z orginal verzijo ali crno kopijo kot jo imenujes?
 0   

iztok @izo 16. Jan 2006, 12:34

ma, ne bom začel debato o tem. gre pač za odnos do lastnine (pa nočem se finega delat, tudi jst nisem nedolžen). samo moti me, ko vidim, da folk uporablja zadeve, s katerim si služi kruh, piratske zadeve in ponavadi ravni taki, ki niso preveč kvalitetni in bi lahko tiste svoje zmazke enako dobro nardili z kakšno picasso.
samo omenil sem problem, če koga bolj zanima debata, naj odpre novo temo, ostali pa uporabite programe, ki ste jih dobili zraven fotiča in pobrskajte po kakšnem helpu, se hitro pogrunta, da bo mogoče program čisto dovolj.
 0   

Kris @kris 16. Jan 2006, 12:40

Zelo veliko ljudi ima nameščen Corel Draw na svojem računalniku in v tem kompletu je zraven program Photo Paint v katerem se tudi da kar kej naredit in je dokaj enostaven za uporabo.
 0   

steppenwolf @steppenwolf 16. Jan 2006, 12:43

Saj dobi se tudi brezplačno kaj zmoglivejšega kot je picasa - poglejte npr. Gimp-a. Zadnje verzije so precej zmogljive. Mislim, da je primerljiv nekje z PS 6 ali morda 7. Ne bom rekel, da ima vse funkcije enake, ima pa jih veliko. Recimo PSP je trenutno na corelovi strani naprodaj za 69$, kar tudi ni nek ogromen denar. Pa sem prepričan, da se da večino stvari z njim narediti tako dobro kot s PhotoShopom. Tako, da se kar strinjam s tabo izo.
Ampak sedaj smo pa že off topic!
no

LP
 0   

iztok @izo 16. Jan 2006, 12:48

ja, gimp je tudi zelo ok.
 0   

Matej @mkonci 16. Jan 2006, 12:58

No zdej sem kr neki zvedu, kateri programi se uporabljajo, pa tud kolk stanejo pa to laugh

Imam konkreten primer, kako bi se dalo recimo s picaso tole polepšat,( verjetno da se da kej postorit, ali?) https://www.slo-foto.net/galerija_slika-18946.html
 0   

Oracle @Oracle 16. Jan 2006, 13:11

sam uporabljam photoshop cs2, katerega imam v službi licenćnega, doma pa ne, ker dokaj malo delam doma in se mi ne splača. po pravici povedano. zaenkrat me pa noben drug program ni zadovoljil tako kot me PSCS2. tudi kar se tiče same korekture fotk. odličen program, vendar prekompleksen za začetnike. picassa pa me je pozitivno presenetila, in mislim, da je za začetnike več kot odličen program. pa še lep interface ma sunny

aja še to...na linuxu sem uporabljal samo gimp, pa je tudi super program, ampak mi na windowsih ne laufa najlepše...nevem, mogoče imam samo corrupted verzijo...bomo zloudali novo thumbsup
 0   

steppenwolf @steppenwolf 16. Jan 2006, 23:47

Živjo!
Jaz sem se malo poigral s tvojo sliko. Najprej sem stisnil feeling lucky, ter auto contrast. Ker mi še ni bilo čisto všeč, sem šel še malo pod tuning - drugi jeziček, ter povečal malenkost highlights in shadows. Potem sem se lotil še popravljanja barvne temperature - color temperature (majčken pomik v desno je zmanjšal moder nadih na snegu). Na koncu pa sem še pod tretjim jezičkom (effects) dal enkrat ostrenje. Nato sem dal še export, kjer sem nastavil brez spremembe velikosti in to je to.

Za moj okus je malo preveč ostrino navila picasa - to ji v bistvu najbolj zamerim, ker nima nastavljive intenzivnosti teh efektov. Sigurno bi se dalo sliko še izboljšat. Lahko bi jo še malo osvetlil in še bolj spremenil temperaturo barve, da bi dobil sneg na vejah čisto bel. Vendar potem izgubiš modrino neba. Jaz sem se odločil za takšno možnost.

 0   

Matej @mkonci 17. Jan 2006, 07:13

tnx za obrazložitev
 0   

Jože Novak @_____ 17. Jan 2006, 09:17

Tudi z (brezplačnim!) Irfanview-om se da marsikaj popraviti.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati