0   

Matej Mišvelj @matej_m 6. Feb 2006, 20:16

živjo!

na strani http://photo.suurland.com/photo_x.php?photoid=3007 sem opazil pod description izraz multiple exposures. to verjetno pomeni, da je posnel več fotografij in jih obdelal tako, da je dobil eno dobro ven. na astronomskem forumu sem tudi bral, da delajo veliko posnetkov recimo lune in potem vzamejo neko povprečje. ali je za to potreben poseben software ali se da narediti v "navadnih" programih za obdelavo fotografij (PSP, ...)?

LP
 0   

iztok @izo 6. Feb 2006, 21:06

ja, gre za večkratno posnetek istega kadra z različno osvetlitvijo. naprimer. najprej zmeriš osvetlitev neba, nardiš posnetek in potem ponoviš isto z pokrajino spodaj.
na prvi fotki bo nebo pravilno osvetljeno, na drugi pa pokrajina. v fotošopu potem združiš oboje v eno fotko, s tem da uporabiš "uporabni" del vsake fotke.
pri nočnih ekspozicijah pa gre za drugo zadevo. z večkratnim posnetkov istega kadra z krajšim časom lahko emuliraš samo en posnetek, ki naj bi bil posnet z zalo dolgim časom, recimo več minut ipd. problem pri digitalcih (predvem pri kompaktih) je predvsem to, da daljše ekspozicije nardijo veliko šuma na slik, tudi baterija gre hitro na ta način. problem pr luni je najbrž tudi to, da se rezmeroma hitro premika, sploh če fotkaš z kakšnim močnim teleobjektivom in ni možno delat daljših ekspozicij,kjer bi recimo lahko osvetlil tudi temne dele ipd.
te večkratne posnetke se da združit v programu, obstaja tudi zastonj različica, program se imenuje image stacker http://www.tawbaware.com/imgstack.htm in bo najbrž marsikomu v pomoč.
 0   

chips @chips 6. Feb 2006, 21:12

Multiple exposures ali dvojna (veckratna) ekspozicija se nanasa bolj na film aparat, kar pomeni, da je vec posnetkov slikanih en cez drugega tako, da se film ne prevrti naprej. Sicer pa zadevo naredit v PSju nima vec svojega cara...
Za doticno fotko pa nevem, kje bi bilo bistvo. Morda v tem, da je naredil 2 fotki z drugacno ekspozijo (posebaj travnik in posebaj zahod), pol pa zlimal skupaj, tako da je oboje pravilno eksponirano.

Za to pa se uporablja PSP ali PS oz. drugi graficni program.
 0   

iztok @izo 6. Feb 2006, 21:18

chips, na film se je dalo podobno goljufat, če si ponucal kakšen pol nd filter ali pa črn karton, ki da daš čez pol objektiva ipd.
ja, sicer pa se izraz multiple exsposure bolj nanaša ne to, kar je chips rekel, ampak po moje je pač mišljeno tole z različno osvetlitvijo tukaj.
 0   

Matej Mišvelj @matej_m 6. Feb 2006, 21:55

hvala obema za razlago, sem v te smeri tudi sam razmišljal. torej gre za neke vrste ae bracketing.
tole dvokratno eksponiranje na film pa podpirajo samo določeni aparati a ne? vem, da minolta x-300 ne pusti še enkrat pritisnit. al je kaka fora?
 0   

iztok @izo 6. Feb 2006, 21:57

za digitalce ne vem, vsi slr fotiči pa so imeli več al manj to. ampak, mislim, da je možno tudi na digitalcih, čeprav v fotošopu to veliko bolje nardiš.
 0   

chips @chips 6. Feb 2006, 23:50

No, digitalca se nisem srecal takega, bojda pa obstaja nekaj modelov, ki to imajo. Booh...
 0   

rokin_ @rokin_ 1. Jun 2006, 20:53

Mene pa zanima kako se v PSju združi dve fotki (istega motiva), z različnima osvetlitvama , tako da dobiš potem celotno fotko pravilno osvetljeno oz. povečaš dinamični razpon?
Poznam HDR funkcijo, ampak tam rabiš večje število slik.
Jaz bi pa rad združil samo dve, a se to da?
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 2. Jun 2006, 05:46

Najlažje to narediš, če slikaš RAW.
Enkrat sliko korigiraš na temnejša področja, drugič na svetlejša.
Obe sliki spraviš v eno samo, da dobiš 2 Layer-ja, nato na zgornjem Layer-ju narediš izbor - Selection, tistega kar ne rabiš in izbrišeš. Sam izbor lahko dodatno širiš - povečuješ, ali pomanjšuješ, lahko mu tudi mehčaš robove.... Če ti je ljubše, lahko tudi radiraš.
Če nimaš RAW možnosti, potem boš imel najmanj nevšečnosti s premaknjenima slikama, če uporabiš stojalo.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

rokin_ @rokin_ 8. Jun 2006, 11:32

Sem zasledil eno lažjo pot za združevanje različno osvetljenih fotk z namenom povečevanja dinamičnega razpona in sicer z DRI Pro pluginom. A kdo ve kje bi se dal dobit ta progamček oz. če obstaja še kakšen podoben?
 0   

chips @chips 8. Jun 2006, 11:37

rokin, najbrz na oslu dobis ta plugin..
 0   

iztok @izo 8. Jun 2006, 12:35

no, ni treba tolk tega osla propagirat, forum ni namenjen temu, seh vsak ve, kje lahko te stvari dol vlečeš ipd (črne verzije, seveda in s tem povezano tveganje).
hdri je izrez, ki je iz nekih drugih svetov multimedie priracal v svet dig. fotografije, se mi zdi. finta ni nova, si že na klasičnem osvetljevalnike lahko z raznimi karonin,maskami ipd, določeno dele fotke dlje ali bolj osvetljeval id, da si dobil zanimive efekte, poudarjeno nebo itd. če kdo misli, da je gre ze neko revolucijo ipd, se poešteno moti, v bistvu osnove fotošopa bazirajo na postopkih iz analogne temnice, sploh prve verzije (še na macih, winsov v taki obliki takrat še splon ni bilo, se mi zdi..)
sej najrbž gre z pug-inom hitrehe, vendar sej ni tak problem nardit dve, tri maske za vsak lejer, in potem združit sliko, manualno delo je ponavadi najbolj kavlitetno in samosvoje, ne pa neka avtomatika, za katero takoj veš, s čim je bla narjena.
 0   

Matej Herbst @matto 8. Jun 2006, 13:04

Se strinjam Izo thumbsup

Jaz sem tudi mnenja, da na "manual" narediš več in še drugače od ostalih, ker z plugini pride vse na podoben način.
moj blog......[url]http://blog.slo-foto.net/matto[/url]

[img:ee1b1cfb29]http://www.kalisce.com/blogblog/zsfb_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
[img:ee1b1cfb29]http://www.a2ubambi.com/userbars/canon_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati