0   

matej brezovšek @brincelj 15. Feb 2006, 00:21

Imam dva enaka modela CRT monitorjev v dual načinu: priklopljena (#1) na AGP in (#2) DVI+konverter za AGP. Stvar je v tem, da nikakor ne morem dobiti vsaj podobnih barv na obeh in se mi tako dogaja, kot npr: Da dam komentar v galeriji: "barve so malo blede", ker sliko gledam na levem monitorju. Desni (#2), ki je priklopljen s konverterjem na DVI izhod ima lepše, bolj žive barve; levi (#1), ki je priklopljen na AGP izhod, pa je precej bolj hladen in manj živ v barvah!

S korekcijo Toplote barv imam levega(#1) lahko na 5000K, desnega(#2) pa na 10000K, pa bo desni še zmeraj (močno) bolj topel v barvah!

Tudi z spreminjanjem Gain in CutOff (posameznega RGB štelanja) ne pridem skupaj!

Ima kdo kako idejo ali izkušnje? (Grafika ATI Radeon 9250)

Bi to lahko rešila grafična z dvema AGP izhodoma?

Lp
 0   

iztok @izo 15. Feb 2006, 00:42

ja, verjetno boš barve najlažje kontrliral, če bo signal iz ene graf. kartice (z dvemi izhodi), sploh če imaš dva enaka monitorja.
crt-ji nucajo analogni signal, ki je itak konvertiran iz digitalnega, samo je tisti koverter vseeno vprašljiv in najbržni čisti enak kot tisti vgrajen na kartici. možno, da so že zaradi tega razlike.
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 15. Feb 2006, 08:51

Ne vem, če kaj pomaga.

S Spyder-jem lahko monitor dokaj natančno kalibriraš, vendar Windowsi NE PODPIRAJO dveh različnih ICC opisov monitorjev hkrati. Tako piše v priloženih navodilih. Eden kaže prav, drugega lahko približaš glavnemu samo z gumbi, ki so na monitorju. Na sami grafični karti za drugega ne moreš NIČ storiti.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

matej brezovšek @brincelj 15. Feb 2006, 09:23

Kateri pa naj bi bil pravi (#1) AGP ali (#2) DVI + AGP konverter... verjetno #1, a?

Rad bi vsaj enega spravil v red in bi drugega vsaj približal njegovemu prikazovanju, a kaj ko ne morem najdet pravih barv s prilagajanjem samo enega monitorja - če ju prilagajam obojestransko še nekako prideta skupaj...

Kaj pa kartica z dvema AGP izhodoma?
 0   

iztok @izo 15. Feb 2006, 12:19

ne vem, o kakšnih agp izhodiš, govoriš, agp je v bistvu vodilo, na katerega vtakneš kartico. dvi je digitalen izhod, ki ga lahko ponucaš z lcd-jem, ki ima digitalni vhod, tako je signal brez izgub.
kot sem rekel, bo po mojem najbolje, da nabaviš kartico z dvemi analog izhodi, nekatere kartice imajo možnost "stacking", se pravi da lahko na plato natakneš dve iste kartice, samo rabiš plato z dvemi agp vodili, ali pa kupiš 2 karitce z pci vodilom.
za vsaj približno naštimat monitor ponucaj prgramček nokia tester (poguglaj). se pravi da boš videl vse odtenke v sivem klinu in do bo bela res bel in črne črna, potem bodo barve že tudi približno ok, barve poštimaj z rgb krivuljami, ki jih imaš na driverju za kartico in shrani profil.
 0   

matej brezovšek @brincelj 15. Feb 2006, 16:13

Pardon; VGA izhod, ne AGP... sem zamešal...
 0   

Aleš Horvat @Aky 15. Feb 2006, 16:17

DVI izhod pošilja tudi analogno sliko, ki pa se ne razlikuje od slike na VGA izhodu. Tisti vmesnik med kablom in kartico ni konverter, ampak le adapter.

Če še vedno sumiš da je problem v izhodu kartice enostavno zamenjaj monitorja med sabo. Če bo slika še vedno toplejša na monitorju na DVI priklopu je res nekaj narobe z izhodom. Če pa se slika seli z monitorjem, pa je napaka v monitorju.
 0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 15. Feb 2006, 17:28

Ob tej priliki bi vas vprašal, če kdo pozna kakšen dober, hitro dostopen in na netu dosegljiv program za kalibriranje lcd-jev oz. kakšne izkušnje imate vi z lcd-ji? Malo je off-topic, se opravičujem avtorju. LP!
 0   

iztok @izo 15. Feb 2006, 17:45

uf, kolkrar smo to že obdelali, dej malce poglej v forum. kalibracija nekako sploh ni pravo ime, saj pomeni "umerjanje" monitorja in izhodna enote, pa naj bo ta printer ali pa mašina za print. se pravi barve na monitorju naj bi bile takšne kot potem na papirju (v najboljšem primeru).
torej kalibracija monitorja kot samega nekako nima pravega smisla, vsekakor pa je fajn naštimat monitor vsaj tako, da bo prikazoval pravilno sivinski klin in da bodo barve kolikor toliku uravnotežene. marsikdo ima recimo presvtlo ali pretemno naštiman monitor in potem na takšnem monitorju obdela fotko, jo odpre na enem drugem računalniku in je polomija.
sicer pa je to igranje z barvami cela znanost in včasih se je bolj ne preveč spuščat v to, ker hitro pogruntaš, da ti nič več ni dosti jasno, še marsikateremu dobro poučenemu ne. samo za primer: vsako oko malce druhgače zazna barve, na zadevo vpliva temepretura monitorja, svetloba in barva prostora, potem so tukaj različni barvni prostori za upravljanje itd itd, profili za printerj in mašine, različne kakovosti papirjev itd itd.
za prvo silo si naštimaj monitor vsaj tolko, da siv klib prav kaže, kakor sem napisal in da bod približna barve prave, pa bo že veliko narjenega. in če nisi prebral, sem zgoraj omenil nokia tester, s katerim bo malce lažje šlo.
če pobrskaš po forumu,sem nekja dal post, kako alhko z svojim dig, fotičem "skalibriraš" monitor in se obnese skoraj tolk dobro, kot bilokateri izmed teh poceni spyderjev ipd.
malce pa ja boste samo zbrskali..
 0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 15. Feb 2006, 18:24

Hvala izo, ja, enkrat sem se že neki igral z enim programom, a sem bil na koncu že tako "čuden", da moje oči niso bile zmožne tistih testov opravt, pa sem pol obupal...
 0   

matej brezovšek @brincelj 15. Feb 2006, 20:43

Hmm... najprej o izrazih: tudi drugače pravim adapterju "adapter";
konverter(?) - Ne vem kje sem to pobral...

Malo sem zamenjal kabla zadaj na mašini... Velike razlike ni bilo (skoraj tako kot prej), dokler nisem dal za direktno primerjavo dve zelo temni fotki. Skratka, kaj sem ugotovil: VGA izhod mi pošilja bolj modrikasto-violično kot pa črno in je izgleda težava v kartici... na DVI izhodu so barve (vsaj tolko-tolko) ta-prave! Zato so tudi bile na levem (VGA) barve bolj hladne...

@izo: Tisti Nokia program je samo za testiranje in še to samo po enega monitorja naenkrat...

Kar se tiče nastavitev sem že veliko probal, tudi direktno USB povezavo na oba monitorja hkrati (EIZO program za nastavitev praktično vsega živega, kar se le da naštelat !!!), a brez uspeha... Izgleda, da bo ipak kriva grafika... Še dobro, da nisem nabavil VGA RGB kablov...

Lp


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati