0   

Fanatic @Fanatic 8. Mar 2006, 16:18

Ojla...

A mi lahko kdo pove kaj več o tej funkciji ki jo ponujajo DSLRji!

Kako to izgleda..........a je to res tako uporabno.......???
 0   

iztok @izo 8. Mar 2006, 16:36

ja, je kr fajn to imet na fotiču. (d)slrji imajo pač to prednost (ali pa slabost, kakor vzameš), da imajo zaradi velik površine medija manjšo globinsko ostrino. če hočeš imet več različno oddaljenih stvari ostrih, je zato treba pripret zaslonko. vendar tega direkt ne moreš videt, saj je zaslonka ponavadi najbolj odprta pri ostrenju, saj je tako slika najbolj svetla in na ta način tudi af senzorji dobijo največ svetlobe (tudi manualno ostriti je lažje pri svelti sliki, jasno)
no, če se hočeš prepričat, da bodo tisti objekti, omenjeni prej ostri in znotraj dof-a (depth of field) pritisneš knof za predogled gl. ostrine (dof), ki ti pripre na zaslonko, katera je trenutno nastavljena. slika postena bolj temna, ker je logično, saj čez manjše luknjo pade manj svetlobe, vendar še vedno lahko razbereš, če je gl. ostrina premajhna ali ne (bolje rečeno prekratka ali ne).
 0   

iztok @izo 8. Mar 2006, 16:48

recimo en link, na primeru je lažje razumet
http://www.photozone.de/3Technology/demos/DOFbutton.htm

knof za predogled je ponavadi kje zraven navoja za objektiv, ponavadi na levi strani spodaj (vsaj pri canonu).
 0   

JureV @JureV 8. Mar 2006, 17:49

in kateri fotkiči imajo to pri Nikonu?
[url=http://www.tarok4.com/][img:cb4cc67d4e]http://www.tarok4.com/themes/default/images/t8.gif[/img:cb4cc67d4e][/url]
http://blog.slo-foto.net/jurev/
 0   

gogo @gogo 8. Mar 2006, 18:18

Pri Nikon-u, digitalni D70, D200,.. vsi samo za D50 nisem prepričan.
 0   

gogo @gogo 8. Mar 2006, 18:21

Še link na stran, kjer si lahko izračunaš globinsko ostrino pri različnih objektivih in zaslonkah: http://www.nikonians.org/html/resources/guides/dof/hyperfocal2.html
 0   

Fanatic @Fanatic 8. Mar 2006, 18:59

Izo....lepo povedano in prikazano..........lepa hvala!

Ja.....saj prav zato sprašujem....ker D50 tega nima....
.....pa razmišljam če mi to res rabi !?!? confused confused confused idea yes thumbsup
 0   

JureV @JureV 8. Mar 2006, 19:22

[quote="Fanatic"]Izo....lepo povedano in prikazano..........lepa hvala!

Ja.....saj prav zato sprašujem....ker D50 tega nima....
.....pa razmišljam če mi to res rabi !?!? confused confused confused idea yes thumbsup[/quote

Mene zanima kolko ti to pomaga naredit bolšo fotko, potem se vidi al je to potrebno al ne.]
[url=http://www.tarok4.com/][img:cb4cc67d4e]http://www.tarok4.com/themes/default/images/t8.gif[/img:cb4cc67d4e][/url]
http://blog.slo-foto.net/jurev/
 0   

Peter Bernik @Noob 8. Mar 2006, 19:33

Hehe ravno zdaj sem to prvič sprobal. Itak je pa to bolj začetnikom namenjeno, ko parkrat fotkaš z aparatom itak dobiš občutek za DOF. Sicer pa kaj bi to gledal, meni ga je v 90% preveč (odvisno kaj fotkaš, jasno) grin .
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

iztok @izo 8. Mar 2006, 19:34

no, moje skromno mnenje je, da dof preview skoraj mora bit na (d)slr fotiču, saj zaslonko skoraj najbolj vpliva na tvorbo slike, poleg časa seveda.
tudi mlu bi skoraj vsaka slr kamera moral imet, ker vibracije špegla dratična vplivajo na sliko pri daljših časih ipd. sploh v teh novih fotičih, kjer gre samo za en dodaten čip za kontrolo (oz. boj rečeno par vrstic kode več v firmware-ju), in ni treba dodatnih mehanskih delov.
za hitro snapshote dof sicer ni tolk pomben, ker delaš hitro in nastavljaš blendo iz glave, za resno delo (recimo studio, ali pa posnetku na stojalu, pokrajina itd), je pa kontrole nad dofom akoraj nuja.
to, da so to izpustili na d50, mi je skorajmalce čudno. sicer pa imajo nikon objektivi ponavadi tudi mehanski obroček za zaslonko gor, tako da mogoče se da z tistim kaj pomagat, kaj pa vem..
 0   

Fanatic @Fanatic 8. Mar 2006, 19:35

Saj ni to....da bi bila fotka boljša.........
.....bi pa lažje prišel do željenega dofa! ...........al ne??? sunny
 0   

janezek @janezek 9. Mar 2006, 07:34

DOF predogled je fino imeti, ni pa tako zelo nujen. Ponavadi ga uporabljamo pri posnetkih, za katere si lahko vzamemo čas, v tem primeru pa lahko naredimo tudi 'poskusni' posnetek in si ga ogledamo zadaj na displejčku.
Na filmskih SLRjih bi ga bolj pogrešal. Ampak tudi tam se je dalo improvizirati, če si objektiv 'odpel' in zasukal toliko, da se je zaslonka zaprla.
 0   

Olaf @Olaf 9. Mar 2006, 09:56

Meni osebno predogled DOF-a ne pomeni popolnoma nič in ga ne uporabljam... Že na filmskem SLR-ju je slika dokaj temna, na dLSR (z manjšim iskalom) je pa še težje določit kaj je ostro in kaj ne. Če želim tak-in-tak DOF si pomagam z oznakami na objektivu in nato preverim na displeju. Saj to je glavna prednosti digitala - instant feedback (poleg spreminjanja občitljivosti)!
 0   

bockorek @bockorek 9. Mar 2006, 10:45

Na digitalu res lahko kar pogledaš fotko na lcd-ju in tak preveriš poleg osvetlitve tudi dof. Meni je dof gumb na filmu prišel prav, sploh ker na objektivu ni bilo oznak. Takrat ko sem želel imet zadosti velik dof sem naredil predogled in zaslonko ustrezno zaprl, pri tem je bilo potrebno pazit čas zaklopa za nestresen posnetek.
Tak da pomoje na digitalu ne boš pogrešal kaj dosti tega gumba, saj slika res že postane kar temna in bolj svetlo vidiš pol to na lcd-ju.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati