0   

iztok @izo 14. Mar 2006, 06:43

tole smo deloma že obdelali v tej temi za back/front focus https://www.slo-foto.net/ftopic-4645-days0-orderasc-20.html
a tukaj dam malce bolj "dodelano" verzijo, da nekrat razčistimo s tem, ker tudi meni ne da spat, hehe (ravno zdej, ko imam dovolj drugih, veliko bolj resnih stvari na tapeti)
tale link natanko potrjuje moje filozofiranje v prej omenjeni temi, s to razliko, da je s strani canona, torej uradna zadeva. aja, več ali manj gre za canon opremo, vendar ni dost drugače tudi pri ostalih firmah, tehnologija je približno enaka pr vseh.
torej najprej si dejte to orenk prebrat:
http://www.cps.canon-europe.com/kb/detail.jsp?faqId=1131
kalibracija mora biti izvedena točno na določen skupen standard(pač vsaka znamka ima svojega), zato je v vsakem primeru najprej potrebno preverit ohišje, če je nastavljeno na ta skupni standard, opravi se z tistim "pra" 50/1.8 objektivom, ki je namenjen temu in je optično brezhibno nastavljen.
šele, ko je opravljen test ohišja in seveda potrebnih popravkov, če gre za odstopanja, lahko testiramo kamero z ostalimi našimi objektivi. če se šele tokrat pojavi front/back fokus, lahko 100% okrivimo objektiv.
pri objektivu se pa stvar malce bolj zakomplicira, saj gre tukaj predvsem za elektronsko komunikacijo med ohišjem in objetivom in kako le ta signal objektiv "tolmači". to, kako more objektiv reagirat (premikat leče prek motorčkov) glede na signal iz ohišja, je zapisano na rom čip v objektivu. torej vsak popravek glede tega more biti izvršen na ta način, da nekako "updejtamo" tist čip (kako se rom čipe upgrejda, pa verjetno bol kak štromar ve kot jst). druga možnost je jasno zamenjava celotneg el. vezja, vendar to ni nobeno zagotovilo,da se bo objektiv obnašal bolje kot prej.
kaj je torej nauk zgodbe. to, da brez ustrezno usposobljenega osebja in primernih servisnih naprav (opttična priprav, el, naprave za testiranje in tolmačenje podatkov, soffwer in naprav za "updejt" itd) ne bo šlo. kolk pa imajo to na naših servisih, je pa drugo poglavje, bi rad od koga iz prve roke slišal.
no, s tem bi bil nekako končno pomirjen oz. vsaj bi vsaj vedel na čem sem, pa najbrž še kdo.
tukaj je še ena debata na to temo, vendar gre večinoma bolj tako, filozofiranje na pamet, čeprav je na prvi pogled videt, da ima nekdo zadevo v malem prstu. tisti blueprint af vezja pove več kot vsi posti prej.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1029&thread=16984129&page=1
tole je racimo zanimivo, kar se tiče kalibracije, prva slika je za manualni fokus, tale pa za af:


ok, dost o tem za nekaj cajta, vsaj z moje strani. moje besede vzemite tudi bolj z rezervo, čeprav po mojem nisem tolk falil z vsem skupaj. tisto uraden teskt s strani canona pakr naj bo ena popotnica, tudi ko se bo treba kregat na servisu thumbsup
 0   

iztok @izo 14. Mar 2006, 06:53

aja, na tistem canon linku je še veliko koristnih informacij, kar se tiče eos tehnologije ipd
http://www.cps.canon-europe.com/kb/index.jsp
 0   

iztok @izo 14. Mar 2006, 18:49

da malce refrešam, zjutraj ni pravega zanimanja, hehe
 0   

Jero @Jero 15. Mar 2006, 00:32

Izo brez skrbi smile je bilo opaženo. Hvala za obširno razlago.

Ko sem zaradi front focus pri 180tki, če se še spomniš, testiral vse moje objektive sem prišel do zanimive ugotovitve. Ne glede na to, da je bil AF na bodiju spremenjen tako, da je odgovarjal 180tki, oz. sem ga kasneje tudi sam spreminajal v 60° območju, se natančnost oz. območje focusa pri 300 AFS (motorček v objektivu) in dveh novejših tokinah (100 macro in 12-24) ni spremeninjalo, kar pomeni, da nastavitve v bodiju niso imele neposrednega vpliva na omenjene objektive, hkrati, pa se je zelo spreminjalo (pomikalo naprej oz. nazaj) ostro območje pri starejšem nikkrju AF-D 35-70 2.8.
 0   

iztok @izo 15. Mar 2006, 01:04

ja, to si že omenil. tole premikanje zrcal ni najboljše, sej mor biti poštimano čist na standard. čim ni praveg kota, je možno, da zgornja in spodnja af točka ne bosta ostrili prav ipd.
pri nikonu je pa najbrž dodaten problem z tem motorčkem v kameri, ja, ki se ziher drugače odziv na af signal kot recimo tisti v enem neoriginal objektivu.
torej bi treba nardir še eno analizo problem pr nikonu, kjer ti pa prepuščam zadevo, hehe


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati