0   

Andrej Piškur @andrej_slo 2. Apr 2006, 14:34

Zdravo

Prosim vas, da ocenite ostrino pri naslednjih slikah. Vse so 100% crop fotografirane pri f4,5 in ISO100-200. Objektiv ima fiksno goriščnico 300mm, kar na Canonu 350D znese 480mm.
Slike so JPEG direktno iz fotoaparata nič obdelane (razen crop). Ostril sem ročno.

Zanima me vaše mnenje in želim si, da jih bo čim več. Ne vem če se iz teh treh slik da oceniti kvaliteto objektiva. confused

Lep pozdrav, Andrej.

P.S. Objektiv je Made in USSR TAIR 300mm 4,5 M42 samo ročno ostrenje
 0   

Uros Tominc @TomoT 2. Apr 2006, 14:57

Daj še ostale EXIF podatke povej... predvsem čas.
Kateri objektiv?

LP Uroš
 0   

Andrej Piškur @andrej_slo 2. Apr 2006, 15:15

Dodan je EXIF in objektiv. Moram pa še povedat, da je ročno ostrejnje precej zaj... Pri tem objektivu je minimalna razdalja ostrenja 3m in pri zaslonki 4,5 je na tej razdalji DOF 2cm ali manj. bigeek
 0   

Andrej Piškur @andrej_slo 16. Apr 2006, 18:17

Zdravo

Me je res presenetil množičen odziv na vprašanje. Komaj sem sproti prebiral vaša mnenja zadnjih 14 dni. devilish

No ja pa šale na stran, saj je že pomlad.

Saj nimam namena več težiti, samo moram pa napisati, da sem imel priložnost na fotoaparat pritrditi objektiv Canon 70-200 / 2,8. Prvih nekaj minut mi je srce kar hitreje bilo. Itak si takšnega objiktiva sploh ne morem privoščiti, zato me odziv ni presenetil. Fasciniran pa sem bil kasneje doma, ko sem si fotografije ogledoval na računalniku. Ja da dol padeš. Kontrast in barve so čist hude. Da ostrine sploh ne omenjam. Britev, dobesedno. Tako, da se sedaj res neumno počutim, ker sem spoh spraševal po ostrini na zgornjih slikah.

Res pa je, da sem za zgornji objektiv odštel veliko manj. S tem se tolažim. sad Sanje pa ostajajo...

Lep pozdrav, Andrej.
 0   

Peter Bernik @Noob 16. Apr 2006, 18:30

Sigma 70-200 2.8 je že bližje, Canon 70-200 f4 pa še bolj...Mislim, da druge alternative ni, ostrina na tem manualcu je kot si že sam ugotovil, zanič, sploh pa imajo digitalci premajhna iskala da bi lahko zanesljivo dobro izostril. Hitro pa itak nikakor ne. Sam se imel tudi priložnost poizkusiti enega, ampak mi je uspelo pravilno izostriti samo okoli 20% fotk, tako da sem misel na tak nakup opustil, pa čeprav so nekateri optično zelo dobri in zelo poceni.

Saj res 70-300 IS je še alternativa...ni pa L po ostrini, jasno (kaj šele zgradbi).
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

iztok @izo 16. Apr 2006, 18:51

tair 300/4.5 je čist dober objektiv in zna biti precej oster (ti objektivi so ponavadi v foto snajper kompletu, skupaj z zenitom, 50 mm objektivom, kopito stojalom in še nekaj malenksoti). kontrst na takšnem starem objektivu ni ne vem kaj, saj so premazi leč bl šfoh ipd. sončna zaslonke zna pomagat pri tem, tista gumijata je najbrž prekratka.
kot pravim, kontrast ni najboljši, ni pa to noben problem na digitalu, pač konrast naviješ v obdelavi. minus je tudi jasno, da ni avtofokusa in min. fokusna razdalja je tudi velika (okrog 3m, če se prav spomem).
torej, ne obupat glede objektiva, z njim boš lahko nardil čist spodobne fotke, le navadit sega boš moral. glede na fotke zgleda čis ok, samo še leče preglej, če ni kaj zamaščeneno, tudi fukosiranje more biti enostavno, ne sme iti preveč na trdo (čeprav so ruski objektivi na sploh bolj trdi, hehe, je treba biti kr grob). pes tudi ni bil najblj pravilno ostren, smerček je recimo oster. ostrene z manualnimi objektivi je tudi kar precej oeženo na teh novih fotičih brez split prizm medlice.
 0   

iztok @izo 16. Apr 2006, 18:59

en link za referenco
http://m42.povlab.org/lens_detail.php?lid=94
 0   

Andrej Piškur @andrej_slo 16. Apr 2006, 19:10

To da ni kontrasta me še najmanj moti. Malo se poigraš v PS pa je zadeva rešena. Ročno ostrenje je resnično težavno. Sploh na 350D, ki ima res majhno iskalo. Ko sem v treh urah naredil 200 posnetkov so me že pošteno bolele oči od napenjanja. Približno 50% fotk je bilo pravilono izostrenih. Pač izostriš in upaš da si to storil prav, potem pa čakaš na objekt. V mojem primeru na psa.
Ko pa kasneje malo podrobjeje gledaš fotke pa je procent kao ostrih še manjši.
Objektiv je v kompletu v ličnem zaboju z vsemi dodatki. Sprožilo sem uredil tako, da deluje kot žično sprožilo, vendar si s takšnim kopitom niti ven ne upam. Blenda deluje BP in tudi leče so brez poškodb in nečistoč.

Izo to stran sem si že ogledoval.

Evo primer fotke ki je po mojem mnenju uspela.

https://www.slo-foto.net/galerija_slika-21033.html
 0   

iztok @izo 16. Apr 2006, 19:28

thumbsup
vidiš, da se da. ja, pač z manualnimi obkektivi je malce več dela, sploh z teleobjektivi, kjer moraš biti še tolk bolj natančen. po mojem mnenju je manulane objektive met za portret in široki kot, kjer se da stavro bolj v miru delat ipd. za za akcijo je hiter af objektiv.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati