0   

Damjan @damjanmi 13. Apr 2006, 07:20

Zivjo,

Verjetno je bilo ze velikokrat napisano kaj pomenijo (jaz tega nisem nasel) vendar bom vprasal se jaz. Torej, kaj pomenijo oznake na objektivu (primer spodaj)?

F=6.3-63mm
1:3.2-3.5

Ali se da iz teh podatkov zracunati siroki ter tele kot?


LP
 0   

Gregor Gomboc @George 13. Apr 2006, 07:36

6,3-63 = goriščna razdalja

1:3,5-3,5 = vrednost zaslonke. 3,5 velja pri goriščnici 6,3mm, vrednost 3,5 pa pri goriščnici 63mm.
Vrednost zaslonke f je razmerje med goriščnico in premerom odprtine zaslonke. f pove, kako svetlobno močen je nek objektiv. Nižja kot je številka bolje je. Zaslonka f3,5 je povprečna vrednost.
 0   

Gumby @Gumby 13. Apr 2006, 08:03

Saj je ze George povedal, pa vseeno se malce podrobneje.

Oznake na objektivu so napisane v obliki 'svetlobna moc/goriscnica'. Na primer 1:1.8/50 pomeni,da ima objektiv svetlobno moc 1.8 in fiksno goriscnico 50mm. V primeru zoom objektivov goriscnica seveda ni fiksna, zato se oznaci v obliki 'od-do'. Ker goriscnica ni fiksna, maksimalna fizicna odprtina objektiva pa je, tudi svetlobna moc v takem primeru ni fiksna. Tako bos pri zoom objektivih naletel na oznake na primer F1:3.5-5.6/18-55mm in seveda njihove skrajsane razlicice (na primer '3.5-5.6/18-55'). Pri slabsih objektivih ali pri kamerah pogosto tudi na primer le 3.5/18-55 in podobno. V tem primeru gre za aproksimacijo svetlobne moci na srednjo vrednost.
Svetlobna moc (F vrednost) je po definiciji razmerje med goriscnico lece ali objektiva in dejanskim premerom najvecje odprtine objektiva. Običajno (pravilno) se oznacuje kot reciprocna vrednost necesa, torej '1 : xx'. Cim vecja je reciprocna vrednost (oz. cim manjsa je stevilka za '1:'), toliko bolje se bo objektiv obnesel v slabih svetlobnih situacijah. Temu se v zargonu rece, da ima objektiv boljso "svetlobno moc". Vcasih se (predvsem pri cenejsih objektivih) proizvajalec izogne polni oznaki in namesto recimo, 1:2.8 napise le F2.8/goriscnica. Goriscnica lece (ali sistema lec) pa je po definiciji razdalja med opticnim centrom objektiva in povrsino, na kateri se ostro projicira slika 'neskoncno' oddaljenega objekta (gre za t.i. 'fotografsko neskoncnost'). V praksi pa podatek o goriscnici pove to, kaksen zorni kot bo pokrival objektiv. Vecja goriscnica pomeni manjsi zorni kot (teleobjketiv - objekti izgledajo zelo blizu, kot da bi gledali skozi daljnogled ali teleskop) in obratno. 'Normalni' objektiv je po definiciji tisti, pri katerem je goriscnica priblizno enaka diagonali negativa ali tipala CCD. Naprimer: klasicni fotoaparat, ki uporablja format Leica (24mm x 36mm) ima diagnalo formata posnetka na filmu priblizno 43mm. Torej za ta format bo normalni objektiv tisti, ki ima goriscnico med 40 in 50 mm. manjše goriscnice bodo pomenile na tem formatu sirokokotni objektiv in temu primerna popacenja slike. Vecje goriscnice pa bodo na tem formatu pomenile teleobjektiv.
To je priblizno to...
 0   

iztok @izo 13. Apr 2006, 10:13

F- focal length (dolžina goriščnice)
1:3,2-3,5 - zaslonka pr 6,3 in 63 mm goriščnice (10x zum)
za izračun kota moraš obvezna poznat še kakšen format senzorja je, oz dimenzije leč ipd.
tako na pamet lahki sklepam, da gre za kompakta z 10x zuma, če to primerjaš z leica formatom, je isto, kot da bi imel objektiv z goriščnico 35-350mm, lahko pa ima malce širši kot (čeprav bolj teško), recimo 28-280mm.
tehnične pravilno bi bilo bolje kot govoriti v stopinjah, vendar pač vsi nekako razmišljajo o goriiščnici, ko rečeš recimo široki kot.
kot zajemo vidnega polja objektiva se mer po diagonali (ponavadi daje firme ta podatek), pa tudi po horizontali in vertikali slike. recimo na primeru (podatke se izmušljujem, če te zanima za določeni objektiv, poglej na stran proizvajalca):
50 mm objektiv bo recimo zajemal 46 stopinj pri leica formatu (ful frejm).
da dobiš enak kot zajema na crop kameri (manjši senzor), rabiš krajšo goriščnice, tam nekj dobrih 30mm. na kompaktu, kjer je senzor dosti manjši, mora bitit tudi goriščnica dosti manjša, recimo da doseže objektiv kot 46 stopinj pri 10mm goriščnice itd itd.
se pravi večji je senzor, več je potrebne goriščnice, da dobiš enak kot zajema (in večji premer leč, jasno). sej je v bistvu dost logično.
tukaj je recimo dobra primerjava ful frejm obektivov, kjer so zraven koti napisani
http://consumer.usa.canon.com/ir/controller?act=ProductCatIndexAct&fcategoryid=149
klikni na ef lens 101 (na desni), potem pa focal lenght comparison.
 0   

iztok @izo 13. Apr 2006, 10:16

evo, še slikca
 0   

Damjan @damjanmi 13. Apr 2006, 10:33

Tole ste pa fino razlozili. Hvala!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati