0   

izzydoor @izzydoor 17. Apr 2006, 15:38

Pozdravljeni vsi fotografi in fotografinje, vaši modeli in obiskovalci vaših razstav.
Imam Olympusa E1 in prišel je čas da si zanj omislim en fleš, saj tako ne gre več naprej. Tko mal za foro sem se igral z enim starim flešem od zenita, gor pa piše Braun 2000/280 bvc.
Zadeva pač užge ob proženju in seveda nič ne ve kaj je to komunikacija z aparatom. V določenem območju nastavitev je ta brivnik še kar uporaben, vendar gre čas naprej, ostaja mi malo denarja, pa sem se odločil za nakup olympusove bliskavice FL-36.
In zdaj dva vprašanja.
1. Kaj pomeni tole - "ponuja vodilno število 36 (pri 42 mm in ISO 100). "
In 2. Če bom nekaj slikal z novim flešem in bom hotel doosvetlit s strani, bo Braunov cvilež verjetno še za ponucat, a ne? Torej, kaj potrebujem da to udejanjim? Verjetno kakšen podaljšek, adapter, kabel, satelitsko povezavo...
Hvala za odgovore
LP, iztok
 0   

iztok @izo 17. Apr 2006, 16:06

pri starih fleših je treba pazit, kakšne je napetost proženja ipd. jst se kr tako ne bi gral z temi novimi dragimi fotiči, kakšna starina je že drugo. najprej to preveri.
glede prožennja več flešev pa tako, najboljš je imet originalno opremo, da res deluje, tako kot treba, po mojem. novejši in boljši fleši imajo slave funkcijo, se pravi da z "master" flešom sproziš stranske z predbliskom in ni treba kablov ipd. obstajajo pa razni podaljški, kabli ipd. na e bayu se da dobit 16kanalni radijski sprožilnik za fleše, v osnovem kitu so dva sprejemnika, se mi zdi. stavr je simpl, odddajnik daš tam, kjer ge fleš na fotiču, na fleše pa priljučiš sprejemnik prek tiste bananice. stavr košta samo 30 dolarjev, se mi zdi, plus poštnina jasno.
najbolj ziher in pa poceni bo najbrž kakšen kabel, samo originali ponavdi kr precej stanejo, pa tudi tega ne dobiš ravno v vsaki štacuni.
 0   

izzydoor @izzydoor 18. Apr 2006, 15:14

Mhm... hvala za odgovor. Torej bom Brauna pospravil.
Če prav razumem, tale odnos, ki si ga opisal deluje tako, da suženj optično zazna gospodarjev predblisk in nato uzgeta oba hkrati. Torej ne rabiš nobenih povezav in kablov, slave pa stoji nekje čisto prosto na enem provizoričnem podstavku (upam, da nisem brcnil v temo).

Kaj pa tisto vodilno število? To je ziher ena zelo pomembna reč, ker jo povsod omenjajo.
 0   

jranzi @jranzi 19. Apr 2006, 08:10

Ja, sodobno fleš-komunikacijo master-slave si pravilno "zaštekal". thumbsup

Imaš pa dve varianti tega. Novejši fleši pri digitalcih se "pogovarjajo" tudi o jakosti bliska, vedo kdaj je predblisk in kdaj gre zares - mislim, da komunikacija poteka tudi z infra-rdečo povezavo med aparatom in flešem (ampak ne bom trdil).

Medtem ko moraš pri starejših studijskih "marelah" ročno nastaviti jakost bliska z vrtenjem gumba (pri nekaterih pa imaš samo nekaj položajev npr. full, 1/2, 1/4, ...) in potem samo čakajo na blisk, da užgejo. Problem pri teh je, da navadno užgejo že na predblisk dead , ker pač niso dovolj "pametni".

Vodilno število pa pomeni, da fleš, ki bi usekal "na polno", pravilno osvetli objekt na razdalji x metrov (x = vodilno število), če fotografiraš na občutljivosti ISO 100 in z zaslonko f1. To je teoretična razlaga. V praksi pa ti pomeni, da višje kot je vodilno število, močnejšega bliska je sposoben fleš, torej ti lahko "dalj nese".
Pri primerjavi pa pazi, ker Američani podajajo vodilno število v čevljih in ne v metrih. Torej moraš njigove GN (guide number = vodilno število) deliti s 3 da dobiš (približno) primerljivo številko.
 0   

izzydoor @izzydoor 19. Apr 2006, 15:31

O.K.
Zdaj vse vem, hvala za odgovore.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati