0   

Marko @marko66 30. Apr 2006, 16:02

Vem da je bilo na temo macro dosti napisano vendar bi prosil se za nekaj pomoči. Opremo, ki jo imam je je EOS 30, Sigma 105/2.8 1:1, obrocki za macro (tisti ta poceni ročni - brez leč) ter adapter za obrnit objektiv.
Ko sem ekperimentiral sem seveda ostril ročno oz. sem približeval aparat k objektu. Nikoli se nisem mogel bolj približat kot je zapisano na objektivu, to je približno 30cm tudi z zgoraj omenjenimi pripomočki.
Kako nastavit čas oz. kako zmerit svetlobo. Aparat seveda nima komunikacije z objektivom. Kako nastavit zaslonko (verjetno se je ne da, ker so nastavitve vse na ročno).
Kako se dobi npr. pajka čez celo sliko ce pa se mu ne morem tako približat oz. ne morem več izostrit.
Nameravam kupit še predleče in seveda macro bliskavico.
Kje delam napake.
 0   

misfits @misfits 30. Apr 2006, 16:30

Zaslonko moraš verjetno nastavit na objektivu. Za merjenje svetlobe nimam pojma. A delaš s flešom?
obročke in adapter za obrnit objektiv verjetno ne uporabljaš istočasno?
Glede povečave in razdalje ostrenja (jaz imam na DSLR z obročki in 105 objektivom razdaljo ostrenja 9 cm od prednje leče), za manjšo razdaljo in večjo povečavo pa je treba dat predlečo. Tako se mi zmanjša razdalja na samo nekaj cm.
 0   

iztok @izo 30. Apr 2006, 16:40

lepo po vrsti:
-makro obročki nimajo leč(verjetno misliš na kakšne starejše), ne poceni , ne dragi. leče imajo telekonverterji, ki naredijo večjo povečavo, ne pa omogočijo fotografiranje na blizu, kar nardijo makro obročki (ali predleča).
-se mi zdi,da bi moral priti bližje kot 30cm, že brez obročkov, ne poznam pa tiste sigme, sicer pa je min fok. razdalja označene na vsakem objektivu ponavadi, tam kjer je tista rožica narisana in zraven podatek v metrih, recimo 0,35 (35cm). teh 35 cm pomeni, da je še lahko min razdalja, pri kateri še lahko izostriš predmet 35 cm in sicer od površine filma/senzorja do objekta. se pravo, da je dejansko v praksi ta razdalja 20 cm od prednje leče. če je recimo objektiv dolg ene 13cm (še 2-3 cm je potem od zadnje leče objektiva do filma/senzorja).
-na canonih lahko meriš svetlobo tudi z manulanimi objektvi oz. brez kontaktov v Av, ali pa vse ročno nastavljaš v M programu. najboljš je imet na Av, saj tako fotič priredi čas glede na to, katero zaslonko nastaviš točno na objektivu. če uporabljaš novejši af objektiv (ki nima ročnega obročka za nastvaljenje zaslonke), z uporabo makro obročkov, ki nimajo kontaktov, potem to pomeni, da zaslonko ne bo delala na tem objektivu. slikaš lahjko samo pri najbolj odprti zaslonki, kar je ravno pri makri največji problem, saj je že tako gl. ostrina zelo majhna.
-pajke ipd bi s tvojo opremo (sigma 105 makro+obročki) že kr lepo dobit v frejm, nekaj ne štima, se mi zdi.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 30. Apr 2006, 17:36

Super, bi še jaz izkoristil to temo za par kratkih vprašanj:

Ker bi se z novim fotičem rad kolikor tolikor poigral z makro posnetki, sem videl, da obstajajo npr. Cokin makro predleče.
Zdaj pa obstajajo Close-up C104/58 1D 58 mm, Close-up C104/58 2D 58 mm, Close-up C104/58 3D 58 mm in Close-up C104/58 4D 58 mm.

A ta 1D, 2D, 3D, 4D pomeni faktor povečave ali v čem se razlikujejo oz. je eden boljši od drugega?
Na objektiv 18-55 mm se sploh splača monitrati ali ne bo nobenega efekta?

Gre se mi pa samo toliko, da bi lahko kakšen mesec ali dva slikal (testiral) tudi kakšne makro posnetke, te 4-5 tisočake mi pa ni težko investirati v to, če bo kaj odveljalo. smile

Da se ve o čem sprašujem:

http://www.fotodiskont.com/default-20005,660.html?PHPSESSID=5c03f686cdb1bbbb4832f2f0fd44de29

http://www.fotomarket.net/katalog/index.php?catalogue_cat_id=2758


Hvala in lep pozdrav
 0   

misfits @misfits 30. Apr 2006, 18:51

flambirana_oFca je napisal/a:

A ta 1D, 2D, 3D, 4D pomeni faktor povečave ali v čem se razlikujejo oz. je eden boljši od drugega?


ja, npr. 4D pomeni, da ima dioptrijo +4
so pa te leče slabše kakovosti, tko kot praviš za testirat malo

na 18-55 bo bolj malo efekta, ker več kot je mm večjo povečavo dobiš z isto lečo
Če že vzameš vzemi največjo 4D, pol povečavo spreminjaš z zoomiranjem.
 0   

Marko @marko66 30. Apr 2006, 19:10

Ko ste mi napisali odgovore sem stvari malo bolj pogledal. Na objektivu piše 30cm. Ko sem ostril sem prišel na približno na 20cm. Z obročki nekje 10cm. Objektiv je AF in seveda na morem nastavit zaslonko. Ugotovil sem da lahko merim svetlobo samo na nastavitvi M (Av ne deluje). Slikal sem brez bliskavice. Kakšne predleče mi svetujete. Ima kdo izkušnje z set predlečami B.I.G, ki jih prodaja Cumulus v Kranju.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 30. Apr 2006, 19:20

Najlepša hvala misfits, v sredo že hitim nakupovat. thumbsup
 0   

misfits @misfits 30. Apr 2006, 19:33

marko66 je napisal/a:
Objektiv je AF in seveda na morem nastavit zaslonko.

Kakšne predleče mi svetujete. Ima kdo izkušnje z set predlečami B.I.G, ki jih prodaja Cumulus v Kranju.


A na objektivu nimaš obroča za nastavitev zaslonke (če je AF nima veze)?

Poceni leče - velika popačenja, predvsem na robovih ni nobene ostrine, CA
Sem videl eno fotko s temi lečami je je bila groza, CA v vseh barvah (sicer je bilo na kompaktu ampak vseeno), poceni leče niso kakovostne.
Priporočam Raynox.
Ampak s predlečami na makro objektivu je verjetnost back fokusa, nimam pojma zakaj je tako ampak poznam jih nekaj, ki ga imajo. Je kar očiten pri velikih povečavah (vsaj pri men), tko, da če ostriš tisto kar vidiš ostro je fotka zanič. Jaz ostrim malo spredaj, da je tisto kar naj bi bilo v fokusu še megleno in pol je ostro.
Pa brez fleša ne gre.
 0   

Marko @marko66 30. Apr 2006, 19:47

Ne nimam na objektivu na nastavit zaslonko. A mi lahko poveš kakšne leče mi predlagaš od Raynoxa. Malo sem gledal po njihovih straneh pa se malo ne znajdem.
 0   

misfits @misfits 30. Apr 2006, 19:59

Pol je rešitev, da kupiš druge obročke s kontakti (recimo Kenko ali Sigma)
Jaz imam komplet Raynox CM-3500
So 3 leče dioptrij +6, +12 in +24 in adapter za pritrditev.
Kakovost fotk z njimi je odlična, povečave pa ogromne, tudi cena je temu primerna, nekaj čez 36k (v Cumulusu).
 0   

ales @kody 1. Maj 2006, 11:14

Zanima me katero makro lečo naj si nabavim za Panasonic FZ-30 fotoaparat....

Cokin navojni filter Close-up C103/55 3D 55 mm

ali kaj drugega....


Panasonic ima 55 mm navoj
 0   

ro-bi @ro-bi 1. Maj 2006, 18:40

Marko66- brez nastavljanja zaslonke ne bo šlo grin
Pa brez fleša in z makro obročki + še kaka leča- zelo težko!
Pri velikih povečavah je "M" nuja in najkrajši možni čas!
lp
 0   

Marko @marko66 2. Maj 2006, 19:30

Ce dam obrocke potem odpade nastavljanje zaslonke, razen če ne kupim vmesne obročke z "priključki" kateri omogočajo nastavljanje zaslonke iz aparata!!
 0   

Rajko @blondy251 29. Maj 2006, 09:27

Ceprav vem, da se bo kmalu kdo oglasilč kako nimam prav se bom vseeno prikljucil temu forumu in to zato, ker menim, da o makro fotkanju nekaj vem. Najprej naj vsem prisotnim razlozim v cem je stos makro fotkanja. Pri makro fotkanju ni stos priti cim blize objektu ampak cimbolj povecati objekt na fotografski povrsini saj enako povecavo lahko dobimo ne glede na razdaljo med objektom in fotoaparatom. Vse je odvisno od naprav, ki jih za to potrebujemo. Bolje je ce dosezemo vecjo povecavo pri cim daljsi razdalji saj na ta nacin lazje dosvetlimo objekt oz ga ne prestrasimo. Tu se pa zacno kopiciti problemi ker vecja kot je povecava in s tem tudi zorni kot tem krajsa postaja globinska ostrina, slednjo lahko sicer daljsamo z zapiranjem zaslonke a tu se pojavi nov problem, ki je v izgubi svetlobe in edina resitev je, da si svetlobo dodajamo umetno in to s pomocjo bliskovke, ki jo poskusimo objektu cimbolj ugodno priblizati. Najbolj idealen nacin je prstanasta bliskovka, ki jo pritrdimo na objektiv najveckrat kar na navoj za filtre ali pa s pomocjo zateznega prstana. Torej pri makru sta glavna problema svetloba in globinska ostrina, ki ju je v tovrstnem fotkanju vedno premalo.
Kako dosegati velike povecave:
1. Z makro objektivi. To so dobre a tudi drage naprave. Omogocajo nam povecave do 1:1. Le redko naletimo na makro objektive, ki omogocajo povecave do 2:1 (predmet se na filmu oz na opticnem tipalu izrise 2x vecji, kot je dejansko velik) a so to hudo drage zadeve in z njimi lahko fotkamo le na kratkih razdaljah (npr ne moremo jiostriti na neskoncnost, ostrimo le do razdalje do cca 3m, ce zelimo kaj vec moramo dokupiti opticne dodatke ki pa so zaradi stroge namembnosti zelo dragi. No pri digitalcih so te povecave lahko tudi vecje, ker je tipalo manjse od formata 35 mm filma (Leica format) pri SLR-jih je to nekje polovica Leica formata kar pomeni, da nam bo objektiv omogocil 2x vecjo povecavo, kot ce bi ga uporabljali v Leica formatu. Ja tako je tudi format filma oz opticnega tipala (CCD-ja) npogojuje povecavo. Vecji je format manjsa je povecava.
2. S telekonverterji. To so opticni dodatki maticnemu objektivu, da mu za dolocen faktor povecajo goriscnico in to so 1,5x, 1,75x, 2x, 3x pred leti pa so pri sigmi izelovali celo takega z 8x faktorjem a le za video kamere, a je bila kvaliteta slike dokaj skromna.Obstajata dve vrsti. Prvi so taki, da jih vstavimo med telo fotoaparata in objektiv, drugi pa taki, da ga privijemo na sam objektiv v navoj za filtre. Torej pri obeh se nam poveca goriscnica osnovnega objektiva in s tem se zmanjsa zorni kot in posledicno tudi povecava. Imajo pa te opticne priprave tudi dolocene pomanjkljivosti, ki jih moramo upostevati. Pri prvi varianti (vmesni konverter) nam ohrani najkrajso mozno razdaljo snemanja osnovnega objektiva in nam poveca zariscnico (to jedobro) zmanjsa pa nam vstobno svetlobo za dolocen faktor (npr. 2x faktor nam dvakrat poveca zariscnico in obenem za dvakrat zmanjsa vstopno svetlobo tako. da npr.zaslonka f 8 postane f 16, f 22 postane f45 itd. Zaradi tega pa tudi skozi okular vidimo temnejso sliko, kar otezuje ostrenje tako rocno, kot avtomatsko. Trenutno je najbolj zaprta zaslonka, ki se omogoca avtomatsko ostrenje f 5,6 kar je bolj zaprto pa to prprecuje in tu nam ostane le se nas vid za ostrenje. Prirocnejsi sos tega vidika opticni nastavki, ki jih nataknemo pred objektiv saj nam ohranijo svetlobno moc osnovnega objektiva in povecajo zariscnico ne povecajo pa nam ksj prida povecave saj se nam najkrajsa razdalja ostrenja osnovnega objektiva podaljsa.
3. Naslednja priprava za makro snemanje so tudi vmesni obroci. To so preprosto receno navadne cevi ali prstani ki se montirajo med fotoaparat in objektiv in nam zelo zmanjsajo zorni kot objektiva a z njimi lahko ostrimo le s priblozevanjem oz oddaljevanjem objektiva od objekta co pa povecave ze kar mocne. Izdelujejo se obicajno v dimenzijah cca 10mm, 20mm in 40mm in se dobijo vsi trije v paketu. Nekateri proizvajalci pa izdelujejo tudi daljse obroce npr 100mm ali celo take z moznostjo raztegnitve od 40mm-70mm.Pri teh pripravah pa se nam z dolzino vmesnika tudi zmanjsuje vpadna moc svetlobe. Vecja je razdalja med objektivom in telesom fotoaparata, vecja je povecava, krajsa je razdalja med objektom in objektivom in nazalost je tudi manjsa vpadna svetloba. Za ugotavljanje potrebne osvetlitve pa si tu pomagamo z dokaj zapletenim izracunom, ki temelji na povecavi a o tem kdaj drugic. Moderni fotografski aparati, ki imajo moznost meritve svetlobe tudi skozi zaprto zaslonko to zadevo preracunajo sami razen ce nimajo premalega EV obmocja meritev in tudi tu moramo upostevati t.i. reciprocni faktor. Poleg tega pa tudi s pomocjo TTL krmiljenih bliskovk to pomanjkljivost kar solidno ce ne ze kar idealno resujemo. Naj se povdarim, da ti obroci ne vsebujejo nobenih opticnih elementov, so dobesednoi navadne cevi z ustreznum vpenjalnim bajonetom oz navojem. Z malo iznajdljivosti si najcenejse izdelate iz kartonastega jedra rolice toaletnega papirja, na kteri je ta navit. le znotraj ga pobarvajte s crno mat barvo pa se malo sewlotejpa bo potrbno, da ga pritrdite na objektiv. Ce boste uporabili 50mm objektiv boste v Leica formatu lahko posneli povrsino, ki ne bo vecja od cca 18mm x 11mm kar je 2x povecava. Pri digitalcih pa celo 4x.
4. Naslednja zanimiva naprava pa je meh ki ga poljubno raztegujemo od 30mm pa tja do cca150mm. Pac odvisno od proizvajalca. Ima pa podobne prednosti in tegobe vmesnih obrocev. Njegova najvecja prednost je v tem, da zelo natancno urejamo faktor povecave.
5. No pa omenimo tudi predlece. Te se privijejo pred objektiv so obicajno poceni in se dobe v kitu 3 dioptrijskih vrednosti insicer D+1, D+2 in D+4. Nekdo je omenjal Cokinove predlece, ce ze nimate v svoji opremi nosilca filtr ov tega proizvajalca vam jih odsvetujem, saj za manj kot polovicno ceno dobite tak komplet od npr Hoya, Kenko, Vivitar, Soligor itd. Kvaliteta pa ne zaostaja. Nekdo tu omenja tudi Raynox ki so vecjih dioptrij a temu tudi hudo drage. Ce kvaliteta res odtehta ceno potlej se verjetno skoraj izplaca, zal jih ne poznam. kot ceneno alternativo pa lahko poskusite uporabiti lece za ocala (kupite jih pri optikih dobe se najmanj do D+15) za ceno pa ne vem. Pri lecah moramo upostevati dejstvo, da je to dodan opticni element, ki hudo poseze v opticno kvaliteto objektiva in bo pri popolnoma odprti zaslonki se kako vidna sfericna in kromatska aberacija a se jo z zapretjem zaslonke na minimum da dokaj dobro korigireti pri nizjij dioptrijskih vrednostih. Pri visjih D vrednostih pa je to ze tezje. Je pa prav pri visjin D vrednostih povecava mocnejsa. Predlece nam tudi ne odzirajo svetlobe in so za manjse povecave skoraj idealna resitev.
5. Potlej je tu se obracalni prstan ki nam nudi moznost obracanja objektiva z kar solido povecavo odvbisno od goriscnice le-tega. Sirokokotniki so manj koristni, ker se predmetu moramo prevec priblizati. Z obracanjem pa izgubljamo tu svetlobo. Kot alternativa makro objektiva pa je to zelo poceni hec.
6.V kombinaciji z mehom pa se da uporabljati tudi posebne makro objektive, namensko prirejene prav za uporabo na teh pripravah in imajo zasiljen prednji del da lazje usmerimo svetlobo s strani. Kot alternativo pa na mehu in vmesnih obrocih lahko uporabimo tudi objektive za mikroskope. Povecave so ogromne kvaliteta tudi Problem pa je globinska ostrina ker tu ni zaslonk in se le-ta razteza v dolzini 2mm in manj, skratka fotoaparat postane mikroskop.
6. In se ena zelo dfobra alternativa z uporabo meha. To so objektivi za povecalnike, ki so najcenejsi odlicni makroobjektivi.
7. Za konec pa se kombinacije vsega nastetega s kanckom iznajdljivosti, vztrajnosti in zakaj pa ne tudi srece.
Pa se to Marko66, kaksen je ta makro Sigmin objektiv, ki nima prstana za rocno zapiranje zaslonk. To je zame popolna novost ce nisi ti kaj pobrkljal.
Lep pozdrav vsem skupaj.
 0   

misfits @misfits 29. Maj 2006, 09:54

blondy251 je napisal/a:
Ceprav vem, da se bo kmalu kdo oglasilč kako nimam prav se bom vseeno prikljucil temu forumu in to zato, ker menim, da o makro fotkanju nekaj vem.

Pa se to Marko66, kaksen je ta makro Sigmin objektiv, ki nima prstana za rocno zapiranje zaslonk. To je zame popolna novost ce nisi ti kaj pobrkljal.
Lep pozdrav vsem skupaj.


Zelo dobro si tole razložil, mislim, da nisi nič takega zapisal kar ne bi bilo res.
A se ukvarjaš z makrofotografijo?

Obroč za ročno zapiranje zaslonke pač nekateri objektivi nimajo (večinoma novejše serije), zaslonka se nastavlja na aparatu.

blondy251 je napisal/a:
Pri lecah moramo upostevati dejstvo, da je to dodan opticni element, ki hudo poseze v opticno kvaliteto objektiva in bo pri popolnoma odprti zaslonki se kako vidna sfericna in kromatska aberacija a se jo z zapretjem zaslonke na minimum da dokaj dobro korigireti pri nizjij dioptrijskih vrednostih. Pri visjih D vrednostih pa je to ze tezje.


No, da temu ni tako pa poskrbijo kvalitetne leče (kot so Raynox, Canon...)
 0   

M_M @M_M 29. Maj 2006, 10:28

Zelo dobro napisana teorija makro fotografiranja. Naj pa sam dopolnim nekaj malenkosti.

Citiram:
Nekdo tu omenja tudi Raynox ki so vecjih dioptrij a temu tudi hudo drage. Ce kvaliteta res odtehta ceno potlej se verjetno skoraj izplaca, zal jih ne poznam. kot ceneno alternativo pa lahko poskusite uporabiti lece za ocala (kupite jih pri optikih dobe se najmanj do D+15) za ceno pa ne vem.


Sam sem najprej preizkušal vse sorte povečevalnih naprav, od leč dobljenih pri optiku, do navadnih povečevalnih stekel, obrnjenih objektivov... naj povem le, da kvaliteta Raynox predleč res odtehta ceno. Nikjer nobenega popačenja, enostavna, hitra montaža,... Tega, da bi bila pri zelo odprti zaslonki vidna CA se ni treba bati, saj se pri makru večinoma uporabljajo kar se da zaprte zaslonke f/20 ali manj.
 0   

Rajko @blondy251 29. Maj 2006, 10:48

S fotkanjem se ukvarjam ze veliko let. Zacel sem z Beirete. Moj prvi SLR je bil Zenit in slo je naprej. Situacija kar se dnarja tice ni bila super in moral si se znajti kakom do cesa priti. Tako sem postal nekaksen "Gospodar prstanov" in z raznimi poskusi in preucevanji raznih foto sistemov Contax, Haselblad, Nikon, Canon, Minolta, Olimpus itd. prsel do zakljucka, da je za tedanjo Jugo najboljsi sistem Pentax ker se nanj da obesiti skorajda vse in tako sem z raznimi kombinacijami ustvri super foto park, od 6x6 sistema do 35mm z objektivi od Fisheye-a (pravi 17mm) do 1000 mm (cca 20 objektivov + nesteto takih in drugacnih dodatkov) in zdaj zacenjam z digitalci ( tudi tu bo moj prvi digiSLR Pentax cim mu vgradijo tipalo z 8miopixli, ker tudi nanj gredo vsi objektivi, ki jih premorem) in sem za makro ze nasel nekaj resitev tudi za trotel zihre s kar vzpodbudnimi rezultati. Seveda se te fotke glede tehnicne kvalitete ne morejo kosati z makri Stana-ja je pa zadeva sprejemljiva. Kot sem ze rekel makro in njemu vidno je bil zame vedno izziv in tako sem se v teh letih veliko naucil in si nabral ogromno izkusenj in malo je v fotkanju skrivnosti, ki jih ne bi poznal (morda se to neskromno slisi a je pac tako). Pa tudi za super tlefoto imam resitve in to poceni. Nikoli nisem bil prehudo ambiciozen in mi je vec pomenilo, da sem kako moje odkritje delil s svojimi fotopajdasi in iz "moje sole" je izslo kar nekaj dobrih fotografov.
Oprostite malce me je zaneslo, Kar se makra tice je dobro poznati dobrega strugarja pa tudi rezkalca in na ta nacin dosezes dokaj poceni fotoopremo za izjemne fotke.
Je pa res zalostna ta novodobna fotografska oprema, ki ti kljub vsemu napredku ni sposobna nuditi vsega, kar si nekoc lahko pocel z navadnim SLR-jem (npr. Zenit). POgresam kontrolo globinske ostrine, pogresam, dolge case. Pogesam B in T nastavitev casa, pogresam zaslonko nad f 8 (bolj zaprto), Marsikje pogresam rocno ostritev, da o hitrem odzivu ostrenja in zaklopa niti ne govorim.
Hudo je to. A kaj cmo to je cena napredka ce to sploh je. Pozdrav.
 0   

misfits @misfits 29. Maj 2006, 10:56

blondy251 je napisal/a:

Je pa res zalostna ta novodobna fotografska oprema, ki ti kljub vsemu napredku ni sposobna nuditi vsega, kar si nekoc lahko pocel z navadnim SLR-jem (npr. Zenit). POgresam kontrolo globinske ostrine, pogresam, dolge case. Pogesam B in T nastavitev casa, pogresam zaslonko nad f 8 (bolj zaprto), Marsikje pogresam rocno ostritev, da o hitrem odzivu ostrenja in zaklopa niti ne govorim.
Hudo je to. A kaj cmo to je cena napredka ce to sploh je.


confused nekaj tega kar si napisal drži za digitalne kompakte, ne pa za DSLR, tukaj ni nič drugače kot pri SLR

Glede Pentaxa in 8 mpix, kakšne posebne razlike med 6 in 8 ni (6 je več kot dovolj).
 0   

Rajko @blondy251 29. Maj 2006, 11:00

Glede Raynox-a nisem nic slabega rekel, ce jih vi uporabljate tudi poznate njihove lastnosi in kvaliteto in ce trdite, da so stvari na mestu nimam razloga, da vam ne bi verjel ali celo nasprotoval njih nakupu in uporabi. Pravim le , daje to dokaj draga nalozba in si je vsak zacetnik ne more privosciti zategadelj priporocam zacetnikom poceni variante, sdaj se ne vedo katera tematika jih bo najbolj pritegnila in bi bilo skoda, da bi zadeve lezale v predalu, ker jih ne bo uporabljal tako zagrizeno kot makro macki na SLO-FOTO, ker se bo odlocil, da ga bolj pritegne sport ali foto lov, kjer bi mu te zadeve nic ne koristile. Dobro luc vsem.
 0   

Rajko @blondy251 29. Maj 2006, 11:11

A so avtofokusi in cas med prozenjem in zajetjem trenutka pri digiSLR-jih ze dosegli hitrost klasike ali so tu se vedno zaostanki delcev sekunde (npr vidis trenutek sprozis in bo na fotki tudi to ali bo delna zakasnitev npr nekdo brcne zogo in ti po klasiki ujames zogo na nogi ali pa zoge ni vec v okvirju, kot je pri dgicih v navadi, vsaj pri starejsih SLR digitalcih). Ce je ta problem resen potlej je zadeva v redu cene pa...Pa se to a je pri digi SLR mozna npr dveurna osvetlitev. Ne pretiravam res to mislim glede casov osvetlitev.Pozdrav.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati