0   

iztok @izo 25. Maj 2006, 16:27

slučajno vidu ne teletextu, je pa na dpreview tudi. sicer je blo napisano, daopuščajo proizvodnjo analognih kamer, očitno pa so popravili, da samo razmišljajo o tem, čeprav se vidi, kam pes taco moli. to, da razmišljajo, ponavadi pomeni samo to, da ne smejo hitro uradno povedat, ker gre za delnice ipd stavri, najbrž. sicer pa je, kar je.
počasi, a vztrajno film odmira, oz bolj rečeno, se reducira na en ozek krog uporabnikov. upam, da bodo poroizvjalaci filma vsaj na te mislili.
link
 0   

gasper trampus @gtyrant 25. Maj 2006, 16:32

pričakovano.
 0   

Matej Herbst @matto 25. Maj 2006, 17:10

Še med zadnjimi so bili na klasiki.

Film adijo Bye sad

Izo proizvajalci filmov že mislijo nate samo tudi njim bo počasi odklenkalo. Ostala bodo manjša podjetja in cene narasle.

ČB bo sigurno ostal dlje kot C-41 barvni proves.
moj blog......[url]http://blog.slo-foto.net/matto[/url]

[img:ee1b1cfb29]http://www.kalisce.com/blogblog/zsfb_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
[img:ee1b1cfb29]http://www.a2ubambi.com/userbars/canon_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
 0   

iztok @izo 25. Maj 2006, 17:27

pr proizvodnji filma je še vedno malo drugače, kr je pač vezan še na stare trge idp, tudi na tehnologijo. analognih kamer pa pač novih ne kupuje naboden, razen kakšnih pro stvari, pa še to bolj za kakšne posebne namene (srednji ali veliki format, panoramske in stereo kamere ipd).
čeprav je bil cel halo, kao da zapirajo največje firma proizvodnjo filma, je vseeno malce drugače in porizvodnja nekako še teče, a v manjšem obsegu (recimo kodak, ilford ipd).
npredek gre pač naprej, tu ni kaj. fotografiji pa še vedno ostaja najbolj priljubljeno hobi, ne glede na medij v fotoaparatu.
 0   

Matej Herbst @matto 25. Maj 2006, 17:39

Posledice bodo vidne kmalu.

Preberite si te novice.

http://www.fujifilm.com/news/n060307.html

http://www.fujifilm.com/news/n060517.html

To je že prvi efekt. Pa še z Kodakom so podpisali en dogovor o izdelavi filmov, kjer so verjetno že določili datum konca.

Pa še neko združenje so ustvarili, da bo manj stroškov in bolj standarizirano.
http://www.fujifilm.com/news/n060222.html

Nekatere so že stare ampak jih redno berem tudi druge in počasi vidim kam gre vse skupaj. Klasika v penzion kot vinilne plošče.
moj blog......[url]http://blog.slo-foto.net/matto[/url]

[img:ee1b1cfb29]http://www.kalisce.com/blogblog/zsfb_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
[img:ee1b1cfb29]http://www.a2ubambi.com/userbars/canon_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 25. Maj 2006, 18:01

Kmalu bodo klasični fotoaparati tako redki, da bodo prekosali ceno marsikaterega digitalca. Premislite preden se ga spravite prodajati grin
 0   

iztok @izo 25. Maj 2006, 18:11

če ne bo filma, bo tudi fotičem cena zelo padla (razen za tiste, ki so že dozdej bili zelo cenjeni, najbrž). poglej filmske kamere, ko je prišel ven magnetni trak, je uničil hobi trg (8, super8 format filma) in take kamere danes nimajo nobene vrednosti takorekoč, ker se pač tege medija skorajda ne dobi nikjer. profi zadeve so pa pač v uporabi še danes (16 in 35mm format), vendar takšne zadeve so imele vedno visko cena, ampak le-to ohranjajo ravno zarat tega, ker dooločene forma še vedno proizvajajo medij (na dobiš pa tega v vsaki štacuni, jasno).
no, nenazadnje tudi razne dj založbe oz. produkcije snemajo (pardon, tiskajo) na vinil. nekaj takšnega bo najbrž nastalo v svetu analogne fotografije, en zaprt, ozek krog navdušencev.
 0   

Matej Herbst @matto 25. Maj 2006, 18:30

Tako kot si povedal Izo, za ozek krog navdušencev, ki bodo za to pripravljeni plačat svojo ceno.

Po mojem tudi kompakt digitalci nimajo več dosti življenja. Vse se bo preselilo v multifunkcijsko napravo - mobitel biggrin
moj blog......[url]http://blog.slo-foto.net/matto[/url]

[img:ee1b1cfb29]http://www.kalisce.com/blogblog/zsfb_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
[img:ee1b1cfb29]http://www.a2ubambi.com/userbars/canon_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
 0   

ogabe @ogabe 25. Maj 2006, 20:49

Za zacetek priporocam en hiter tecaj anglescine grin
Obstaja namrec vsaj majckena razlika med premisljevanjem o opustitvi razvoja, med samo opustitvijo razvoje ter med opustitvijo proizvodnje grin
Tole "Canon considers halt to film camera development" vsekakor ne pomeni, da bo opustil proizvodnjo analognih fotoaparatov, ampak zgolj da premisljujejo o opustitvi razvoja... pa se to zaenkrat zgolj premisljujejo, ceprav v realnosti je to ze... kdaj so pa dali zadnjo novo analogno stvar ven.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

iztok @izo 25. Maj 2006, 21:00

izo je napisal/a:
..sicer je blo napisano, da opuščajo proizvodnjo analognih kamer, očitno pa so popravili, da samo razmišljajo o tem, čeprav se vidi, kam pes taco moli. to,

nekdo se pa more naučit prebrat vse,preden kaj napiše.
če ti takšna firma reče, kot je canon, da razmišlja o tem, je jasno, da je samo še vprašanje časa, kdaj. kot sem rekel, takšne izjave pri tako gigntskih firmah vlivajo na delnice, trgaovanj itd in skošajo zdej popravit zadevo z popravki in ne vem kaj (al cajtung ali direkt iz firme)
 0   

Peter Bernik @Noob 25. Maj 2006, 21:02

Ah fantje, saj so dinozavri tudi izumrli. Film zagovarjajo predvsem računalniško nepismeni sivolasi gospodje, pod neko čudno pretvezo, da so posnetki narejeni na film nekaj več vredni, da niso "zmanipulirani" kot digitalni itd. Torej mlatenje prazne slame. Drug del ljudi so pa nostalgiki oz tisti, ki s pridom izkoriščajo določene prednosti filma (dinamični razpon, barve itd). Ampak tudi te prednosti bodo s časom popolnoma izničene. Torej zakaj bi se sploh še kdo ukvarjal s filmom, predvsem pa s filmskimi oz analognimi fotoaparati. Ekonomsko namreč že dolgo niso "upravičeni", vemo pa kaj danes vlada svetu. In kaj je za podjetja najpomembneje...
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

iztok @izo 25. Maj 2006, 21:08

noob, zakaj pa vsi bicikle vozijo, če je pa z avtom bolj komot, hehe? film ponuja tudi en svojvrsten užitek in zadovoljstvo, ki ga recimo na digitalu ni. tudi slike so drugačne, to lahko potrdim, laik je sicer vse enako, ampak se pozna razlika.
ampak, ni potrebe se kregat o tem, kar je bolje, vsak sistem zahteva svoj postpek ipd, in vsak posameznik zbere to, kar mu bolj paše.
 0   

Peter Bernik @Noob 25. Maj 2006, 21:18

Jaz nič ne favoriziram oz jasno je, da je meni boljši digital (nikogar pa ne prepričujem, da je to najbolše zanj). Sem samo povedal moje mnenje, torej zakaj se pač analogna tehnologija ukinja. Proizvodnja biciklov se pač nikoli ni ukinjala - to je že malo offtopic oz mešanje jabolk in hrušk.
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

ogabe @ogabe 25. Maj 2006, 21:18

izo je napisal/a:
..sicer je blo napisano, da opuščajo proizvodnjo analognih kamer, očitno pa so popravili, da samo razmišljajo o tem

Kar dobro berem grin
Najprej je bilo napisano, da opuscajo proizvodnjo, potem so popravili, da samo razmisljajo o tem.... O cem? Prenehanju razvoja? Na zalost nikjer ne vidim, da bi ti pisal o kaksnem prenehanju razvoja, si pa pisal o prenehanju proizvodnje, torej lahko razberem iz tvojega pisanja, da razmisljajo o prenehanju proizvodnje. In development je drugo kot production... vsaj zaenkrat se grin
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

iztok @izo 25. Maj 2006, 21:24

mislil sem, da misliš na to, da je bilo popravljeno , ne ostalo, ok pač development, v vsakem primeru pa to najbrž pomeni, da bodo mašine kmalu nehale štancat film kamere..
film kamere pač nobeden ne kupuje.
 0   

Matjaž @sajhtam 25. Maj 2006, 22:45

Logično! Ostala bo le Pro oprema in še ta bo tonila v pozabo, ko bodo digitalne kamere dosegle isto ali celo boljšo kvaliteto slik (prej ali slej bodo). Isto je z gramofonom, navadnega ne boš nikjer dobil, le pro zadeve. Vinile se še tudi da dobit, tudi aktualne zadeve, vendar ni takšne izbire. In to samo zato, ker CD predvajalci še niso sposobni proizvajat takšnega zvoka kakor gramofoni.
 0   

iztok @izo 25. Maj 2006, 23:03

da ne bo pomote, digital je že dohitel film, če govorimo o samo optični resoliciji oz. osnovnem gradniku slike, ok, kakšnen večji format lahko nosi dosti več informacij kot en crop senzor, jasno, ampak če gledamo isto površine (npr. leica format) jetako, kot sem napisal. film ima čar drugje, drugače podaja barve, malce drugače reagira na svetlobo, se mi zdi, tudi zrno ima en drug pridih na fotki ipd.
ravno tako kot omenjaš gramofone, tehnično lahko verjetno vsak digitalni sistem doseže raven gramofonov in preseže, vendar gre za cel spekter detajlov, oz. zvok je zelo težko definirat samo prek teh, specifikacij, treba ga je doživet (jasno v pravem prostoru in on pravih komponentah), pri gramofonih je folku všeč mehkoba zvoka ipd. se pravi podobno kot pri filmu, razlike ne gre iskat tolk v tehničnih številkah, ampak samem dojemanju medija kot takega.
 0   

Gasper @gash 26. Maj 2006, 07:32

Izo popolnoma se strinjam s tabo. trg je raznolik. vsakemu svoje. tudi razvoj pro gramofonov gre naprej in še vedno se prodajajo. tako bo tudi s pro film kamerami. še naprej se bodo razvijale in prodajale. za ožji krog in za svojo nišo. za film pa ni panike. še dolgo se ga bo dobilo v vsaki foto trgovini in v turističnih mestih v vsaki trafiki. Malo višja cena bo pač, ker bo manj konkurence. Dražje bo pač še malenkost bolj kot je zdaj. Pa itak je dražje že zdaj v primerjavi z digitalom. pa ni panike. Tisti ki pa gleda zgolj ekonomsko na fotografijo pa itak ne sodi v forum o klasičnih fotoaparatih. Jaz še vedno tiščim diase in film v moje star olye in uživam ob škljocu in doma gledam diase, ki se mi zdijo ful boljši od digitalnih fotk, ki jih je nardila ista roka in oko, čeprav so verjetno komu drugemu vse iste. Meni pač ne in mnogo nas je takih, zato se ni bat, da filmi ne bodo dosegljivi in da kamer več ne bo. Da bi pa novega canon ali nikon... analognega plastenkota kupu pa menda nobenemu ne pade na pamet, zato je z njimi konec in prav je tako. Hvala bogu. to ne pomeni da je konec filma.
 0   

nejc @JackWhite 26. Maj 2006, 23:00

sori sam črno bela slika iz digitalca pa razvita v fotostudiu ne bo nikol niti pol tok dobra kot tista iz temnice. to je (vsaj moje mnenje je tako) dejstvo.
 0   

dusan @galop 26. Maj 2006, 23:18

pismu pa glih ko sem z veseljem začel fotkat na film!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati