0   

rokin_ @rokin_ 1. Jun 2006, 13:37

Torej, bi znal kdo razložiti kakšna logika se skirva (če sploh je kašna logika) pri fini nastavitvi WB in sicer od -3 do +3. Namreč ni mi logično, da npr. nastavitev -3 zviša barvno temperaturo, +3 pa zniža. A ne bi blo bolj logično, da bi bilo ravno obratno? Pa me zanima, če se tuki skriva kakšna logika, da bi si lažje zapomnil? bigeek
 0   

sanja @sanja 1. Jun 2006, 13:55

popravljam grin
 0   

sanja @sanja 1. Jun 2006, 13:58

res je to malo nelogicno, mogoce pa ti bo spodnja razlaga pomagala malo bolje razumet thumbsup
na zalost razmece tabelo ker tebulatorji tle ne deljo confused

Kompenzacija osvetlitve ali EV (Exposure Value) je eno izmed nepogrešljivih orodij vsakega fotografa in je s številko izražena skupna količina svetlobe, ki med osvetlitvijo pade na senzor fotoaparata. Kot že vemo, je količina svetlobe odvisna od časa osvetlitve, vrednosti zaslonke in ISO občutljivosti.
Spodnja tabela prikazuje lestvico svetlobnih vrednosti določene količine svetlobe pri različnih načinih osvetlitve pri ISO vrednosti 100. Predstavlja predvsem kombinacijo vseh možnih časov osvetlitve in velikosti zaslonke, s katerimi pri isti ISO vrednosti dosežemo isto izpostavljenost senzorja.

Razmerje med svetlobno vrednostjo in velikostjo zaslonke ter časom osvetlitve pri ISO vrednosti 100 .

[img][/img]


Glede na to, kako je svetel fotografirani motiv, in glede na ISO vrednost, svetlomer običajno izračuna potrebno vrednost osvetlitve, pri čemer vrednost osvetlitve navadno pretvori v kombinacijo časa osvetlitve in vrednosti zaslonke. V svetlobnih pogojih, v katerih lahko nastanejo najzanimivejše fotografije, se ponavadi zgodi, da svetlobni pogoji svetlomer prevarajo, zaradi česar napačno izmeri osvetlitev, zato takrat potrebujemo kompenzacijo osvetlitve.
S kompenzacijo osvetlitve namerno razveljavimo izmerjeno osvetlitev in namesto nje izberemo novo vrednost, in sicer v območju -5 do +5 EV (svetlobnih vrednosti), v korakih po 0,3 ali 0,5 EV. Vgrajena je skoraj v vsak fotoaparat, ponavadi označena z +/-, s tem da višja številka pomeni manj svetlobe. Iz tega bi lahko sklepali, da pomeni pozitivna kompenzacija zmanjšanje osvetlitve, vendar v praksi temu ni tako. S pozitivno kompenzacijo osvetlitve boste povečali osvetlitev, z negativno pa jo boste zmanjšali
 0   

iztok @izo 1. Jun 2006, 14:01

hmm, malo ste zamešali wb in kompenzacijo osvetlitve. malo mi je čudno, da rokin govori o +/-3, ker se temperatura svetlobe meri v klevinih, in je vrednost kr visoka, temperatura dnevne svetlobe je recimo 5600 K, se mi zdi ipd, 3 gor ali dol skoraj nima efekta, možno pa da imajo to totiči po nekih svojigh stopnjah rešeno.
wb štimat je janbolj natančno kasneje na računalniku, se pravi, da fotkaš v raw formatu. kasneje ensotavno najdeš belo površino na fotki (lahko prej nardiš fotko z belo ali sivo kartico) in barve bodo štimale, če bodo poravnane na to belo ali sivo površino. to nastavitev potem lahko apliciraš na vse naslednje fotke, narjene pod istimi pogoji oz. ambientu.
 0   

iztok @izo 1. Jun 2006, 14:03

sicer pa:
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/white-balance.htm
 0   

sanja @sanja 1. Jun 2006, 14:22

mam sicer tut razlago za WB sam po mojem prej misli kompenzacijo confused
 0   

iztok @izo 1. Jun 2006, 14:26

ne vem, govori o barvni temperaturi in wb tuningu ipd. najbrž gre samo za stopnje po 1000k, najbrž.
 0   

iztok @izo 1. Jun 2006, 14:28

Color Temp. Light Source
1000-2000 K Candlelight
2500-3500 K Tungsten Bulb (household variety)
3000-4000 K Sunrise/Sunset (clear sky)
4000-5000 K Fluorescent Lamps
5000-5500 K Electronic Flash
5000-6500 K Daylight with Clear Sky (sun overhead)
6500-8000 K Moderately Overcast Sky
9000-10000 K Shade or Heavily Overcast Sky
 0   

sanja @sanja 1. Jun 2006, 14:28

ja sam ce mu -3 zviša barvno temperaturo, +3 pa zniža pol tukaj jaz ne vidim WB confused

ne vem, bo ze povedal kaj rabi grin
mogoce pride komu prav tut kompenzacija thumbsup
 0   

rokin_ @rokin_ 1. Jun 2006, 14:29

Sanja, hvala za obsežno razlago ampak to nekako že vem smile , mislil sem na White Balance (Wcool kot sem napisal zgoraj.

Izo, pri -3 do +3, ne gre za spreminjanje po stopinjo ampak za različne stopnje ( razpredelnica v navodilih pa natačno opredeljuje kakšne so potem razlike ).

Skratka Sanja prosim te še za razlago pri White balance thumbsup
 0   

iztok @izo 1. Jun 2006, 14:31

sej sem rekel, da hre najbržza stopnje, po recimo 1000k, razlaga pa je tudi že na linku, tudi za ostale stavri najdete na tisti strani
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials.htm
 0   

sanja @sanja 1. Jun 2006, 14:43

mas sreco da mam cajt grin ceporv mi se zmeri ni nc jasno, uapm da bo teb


Vsaka svetloba ima svojo barvo in za zagotovitev popolne barvne reprodukcije na fotografijah se je potrebno malce poglobiti v osnove fizikalnih lastnosti. Vidna svetloba je snop elektromagnetne energije, ki se sprošča ob segrevanju določenega materiala. Svetlobni viri, ki jih uporabljamo pri fotografiranju, oddajajo kombinacijo vidne svetlobe vseh valovnih dolžin (oz. barv) elektromagnetnega spektra, razmerja med valovnimi dolžinami pa se glede na vir precej razlikujejo.
Ravnotežje barv ponazarja kelvinova barvna lestvica, ki je izražena v kelvinovih stopinjah in temelji na zaporedju obarvane svetlobe, ki jo material oddaja pri počasnem segrevanju s sobne temperature do točke tališča. Zaporedje obarvane svetlobe prehaja od rdeče in oranžne preko rumene in bele do modre.

Pri višjih temperaturah se pojavi barvna tendenca k modri svetlobi, pri nižjih pa je opazen nagib k rdeči svetlobi. Npr. sveča je ovrednotena s približno 1.900K, volframova svetloba med 2.800 in 3.400K, opoldanska svetloba sončnega dne meri 5.500K, svetloba elektronske bliskavice med 5.000 in 6.000K, modro nebo pa med 11.000 in 18.000K .


Barvne temperatura svetlobe. Slika prikazuje barvne temperature svetlobe (kelivinova lestvica)

Človeški možgani neprestano prilagajajo vid na način, da bele predmete vedno vidimo kot bele, ne glede na temperaturo svetlobnega vira. Fotoaparati niso tako izpopolnjeni in tako pri različnih svetlobnih virih povzročene barvne nadihe prikažejo takšne, kot so v resnici. Npr. žarnice oddajajo več rumenih in rdečih tonov zato bodo fotografije dobile značilen topel, oranžen nadih; fluorescentne žarnice pridajo nadih zelenim tonom; zunaj posnete fotografije, predvsem na soncu, vodi in snegu, pa bodo z uporabo bliskavice dobile moder nadih


Pravilno ravnotežje. Leva fotografija prikazuje fotografijo narejeno pri svetlobi navadnih žarnic, ki ima močan oranžen pridih. Fotografija na desni strani je nastavljena na barvno temperaturo tungsten (oz. volfram), kar uravna nepravilnosti

Digitalni fotoaparati to težavo premagujejo z ravnotežjem beline, s katerim uravnavajo ravnotežje posnetih barv in tako kompenzirajo barvno temperaturo prevladujočega svetlobnega vira. To dosežejo s spreminjanjem občutljivosti senzorja na rdeč, modri in zelen kanal, glede na običajno belo barvo


Ravnotežje beline. Slika prikazuje fotografijo bele barve v naravni svetlobi brez (leva fotografija) in s korekcijo (desna fotografija) ravnotežja beline.

Fotoaparati večinoma omogočajo nastavitve barvne temperature na Day Light, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Fluorescent H. Omogočajo pa tudi posebno funkcijo z imenom White Balance, kar pomeni uravnoteženje beline. To opravimo tako, da v svetlobo, ki jo bomo uporabili za osvetlitev motiva, najprej fotografiramo oz. osvetlimo bel list papirja. Na podlagi te referenčne beline bo procesor prilagodil nastavitve fotoaparata tako, da bodo barve v danih svetlobnih pogojih korektno reproducirane


Različne barvne temperature. Slika prikazuje fotografije, ki so bile posnete ob istih pogojih z različnimi barvnimi temperaturami.
 0   

rokin_ @rokin_ 1. Jun 2006, 15:01

Aha že vidm od kje moja zmeda. In sicer v PSju ko delaš z RAW in lahko štimaš WB ti nižji Kelvini obarvajo fotko bolj modro. Dejansko pa nižji Kelvini pomenijo bolj tople barve.
Hmm zakaj potem PS tako kaže?
 0   

Gregor @feri666 1. Jun 2006, 15:56

To pa zato, ker v PSju določiš temperaturo svetlobe ob slikanju in glede na to popravi WB. Npr. če slikaš ob sveči je svetloba oranžna oz. rdeča (nižji kelvini), zato jo more "pomodrit", da rata taprava (povedano po domače). Torej, ti v PSju ne naštimaš koliko kelvinov naj bo, ampak, koliko jih je bilo.
 0   

misfits @misfits 1. Jun 2006, 16:02

hm, višji K so tople barve.
Na aparatu pa mislim, da je v - topleje.
 0   

PIPI @PIPI 1. Jun 2006, 16:17

Ljudje dejte mal navodila brat!!
Pri Nikonu gre takole
[/img]
 0   

iztok @izo 1. Jun 2006, 16:38

mislim,da bo razlaga od ferrija666 kr prava, sem že prej mislu napisat.
 0   

rokin_ @rokin_ 1. Jun 2006, 17:03

feri666 je napisal/a:
To pa zato, ker v PSju določiš temperaturo svetlobe ob slikanju in glede na to popravi WB. Npr. če slikaš ob sveči je svetloba oranžna oz. rdeča (nižji kelvini), zato jo more "pomodrit", da rata taprava (povedano po domače). Torej, ti v PSju ne naštimaš koliko kelvinov naj bo, ampak, koliko jih je bilo.


Ja se strinjam. Samo prej se nisem tolk poglobil v to...


Izo tista stran je pa zlo uporabna. thumbsup


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati