0   

Gregor @feri666 5. Jun 2006, 13:22

Pri Canon 350D je na paščku tudi ena gumica, da z njo pokriješ kukako, kadar delaš nočne posnetke. Se pravi, če kukala ne pokrivaš z očesom, naj bi ga s tisto gumico. Je to nujno, da mora biti kukalo pri slikanju vedno pokrito (z očesom ali pa s čim drugim)? Verjetno pride nekaj svetlobe tudi skozi kukalo in zna kaj narobe zmerit svetlobo alkaj?
Uporabljate kaj to ali ne? Sam tega še nisem nikoli nataknil, ker se mi zdi malo nerodno to gor pa dol dajat.
 0   

iztok @izo 5. Jun 2006, 13:36

nima samo 350d tole, tudi ostali analogni so imeli to že ipd. po mojem to pride bolj prav pri analognig bodijih, kjer je okular večji in je več možnosti, da nekaj svetlobe pride nazaj čez prizmo notr in poslabša kontrast na fotki, čeprav to po mojem nima nekega velikega vpliva. recimo na canon a1 (malce starejši film body) imaš prav stikalo, ki zapres zavesico na okularju, tako da ni treba nobenih pokrovčkov gor natikat. kolk imajo to novejši digitalci, ne vem, nisem še videl.
probaj stestirat, pod enakimi pogoji nardi enkrat fotko z, enkrat brez pokrovčka in primerjaj rezultate. če je razlika še tolikšne, da se splača natikat gor, potem pač to delaš.
 0   

milosh @milosh 5. Jun 2006, 13:40

jst sm enkrat probavu, pokrito ali ne pokrito, pri slabsi dnevni svetlobi ni blo razlike v merjenju, ce sm pa v blizino posvetu z lucko (ne dikretno v okular) pa se je merjeneje ze dost spremenilo.
to je bl ce ti res neki notr svet, drugac je premejhna lukna,..... na ekspozicijo pa pomoje nima vpliva, ker itak zrcalo gor skoc, edin spet ce bi direkt notr svetu, ker vrjetn bi na kaksnm bvogalu prepuscal svetlobo do senzorja
 0   

Tom @by_tom 5. Jun 2006, 13:45

tud jaz sem probal in razlika je očitna sploh pri fotografiranju z IR filtrom, tko da rajši vedno pokrijem kukalo.
"V mislih ves čas vse fotografiram - za vajo" - Minor White
 0   

iztok @izo 5. Jun 2006, 13:51

dej malce več napiši, točno v čem je razlika na fotki, najbrž marsikoga zanima to..
 0   

ander @ander 5. Jun 2006, 13:52

Mislim, da zvečer ni potrebno zapirati iskala, razen če je kakšna močna ulična svetilka zraven. Sicer pa poskusi naslednje: daj prst na iskalo da zapreš dostop svetlobe vanj, (ali prisloni oko nanj), pritisni sprožilec do polovice in odčitaj parametre. Nato prst odmakni (ali se odmakni z očesom) in videl boš, da se paramerti razlikujejo - pri močni svetlobi (zadaj, za teboj) lahko tudi nekaj zaslonk. Pri samosprožilcu, ko daš fotko na stojalo, bi to utegnil biti problem in končni rezultat podosvetljena fotka.
Dobro luč!
 0   

iztok @izo 5. Jun 2006, 14:02

pri nočnih fotkah z daljšo ekspozicijo se itak uporablja bulb funkcija, najbrž in neko merjenje odpade. bolj gre za to, kolk odprt okular prepušča svetlobo na film/senzor in v kakšnem merilu. nekaj malega najbrž že, drgač ne bi bilo te možnosti z gumico ipd.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati