0   

Marjan Krebelj @Nikio 7. Jun 2006, 13:15

Sprašujem se, zakaj v dia studiih razvijajo slike na ta način, da jih najprej skenirajo, potem pa razvijejo kot da je to digitalna fotka.
Samo koliko kvalitete se pri tem izgubi!! V mislih imam barvno globino. Te dni sem skeniral diase iz enega koncerta, in na diasih je krasna paleta zelenih barv od reflektorja, na skenu (Klemenc) pa je zgolj zelen flek namesto obraza.

A kdo ve, kje bi se dalo razvit slike direkt iz diasa? Fototivoli?
 0   

tone sekne @tonccy 7. Jun 2006, 13:19

Parkrat jih nesi nazaj, pa se bodo drugače obnašali. Imam take izkušnje. Pri Tivoliju pa je še slabše.

Pa srečno.
L.P.
 0   

iztok @izo 7. Jun 2006, 13:31

skeniranje je cela zanznost. če hočeš kvaliteto, orenk plačaš, še najbolj je pa skener imet doma in to nemenski, ne tist all-in-one, vrjemi. se da čist spodobne skene dobit ven, sploh če delaš malce večje fotke, je super.
ročno pač noben ne kaj dost razvije iz filma, sploh barvna, kakšne orenk povečave iz filma bi koštale kr orenk, se mi zdi cen pa ne poznam.
meni je drgač postopek skener-obdelava-printer zelo kul, ker lahko cel postopek kontroliraš in prirediš svojih zahtevam, v labu nikdar ne 100% tistega, kar želiš.
in razlike printov iz skene in dslr.ja so, ti lahk pokažem par printov, sploh iz srednjega formata.
samo da se nabare font za en malce večji, recimo a2 printer (zdej imam enga malce starejšega a2 epsona, ki sicer ni ne vem kaj z barvami, ampak se da), pa zmagam, samo še en film procesor bi rabu, hehe, da mi ni treba nosit v lab.
tudi jst sem imel filink, da analogne fotke v mašini vseeno osvetljuje direkt iz filma, ne prek skena. a potem skenirajo tako pozitiv kot negativ filma in jih osvetljujejo digitalno?
to bo najbrž matto vedu..
 0   

Matej Herbst @matto 7. Jun 2006, 13:44

He, he malo sem zaseden pa bom začel pol popoldne pa končal.

Leta na zaj se je v navadnih studijih diase razvijalo tako, da si diase preslikal na negativ in potem razvil fotografije, ker so stroji delali samo na negativ postopek.
Velika večina tega sploh ni vedela.

Kae se tiče trenutnih standardnih lab mašin obstajajo več ali manj dva načina osvetljevanja. Prvi osvetli cel dias, drugi pa vsako barvo posebej in potem pretvarja. No pri drugem načinu so rezultati veliko boljši, še posebno če se scanira iz filma v traku in ne iz okvirčkov, ker je film bolj enakomerno vložen v scaner. Kaj več o teh postopkih lahko povem drugič.

Morate pa ločit scaniranje in direktno razvijanje fotografije in scaniranje za shranjevanje na CD. Na drugem načino se veliko izgubi saj se potem pretvarja v JPG ali BMP in še v določeni velikosti, ko jo naročite. Zato nastane pri razvijanju fotografij iz scana diasa veliko izgubi. V navadnih labih se pravi, kjer nimajo posebnega boben ali flat scanerja ni priporočljivo razvijati fotografij iz scanov. Kar vam tudi vsi povedo.

Če pa želite 100% kvaliteto se morate obrniti na laboratorije, ki imajo drugačne scanerje za diapozitive. Tam pa boste lahko en scan (en posnetek) v polni resoluciji plačali tudi čez 5000 SIT. Tu pa ne bo nobenih izgub.
moj blog......[url]http://blog.slo-foto.net/matto[/url]

[img:ee1b1cfb29]http://www.kalisce.com/blogblog/zsfb_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
[img:ee1b1cfb29]http://www.a2ubambi.com/userbars/canon_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
 0   

Miha Rekar @Mih@ 7. Jun 2006, 13:49

matto je napisal/a:
...Če pa želite 100% kvaliteto se morate obrniti na laboratorije, ki imajo drugačne scanerje za diapozitive. Tam pa boste lahko en scan (en posnetek) v polni resoluciji plačali tudi čez 5000 SIT. Tu pa ne bo nobenih izgub.

Razen v denarnici laugh laugh laugh laugh biggrin
[url=http://mr-foto.net/zsfb.html][img:aa918317cc]http://www.kalisce.com/blogblog/zsfb_userbar.png[/img:aa918317cc][/url]
[url=http://mr-foto.net/][img:aa918317cc]http://www.kalisce.com/miha/userbars/mihaowner_userbar.png[/img:aa918317cc][/url]
 0   

iztok @izo 7. Jun 2006, 13:52

no, sej, namsto, da daš na orenk poskenirat en film (ali celo samo 10 diasov), si rajš kupiš en rablen namesnki skener, in delaš sam, se je treba navadot in je zamudno, ampak, ko se navadiš in pogruntaš softwer, lahko potegneš maximum ven. bobenski skenerji niso več tako superiorni, epson ima recimo zunaj dva pro ploska modela (če nucaš včji format od leice), ki potegnej že lr precej detajlov ven, imaš možnost mokrega skeniranja itd (kar je bila edina prednost bobenskih več ali manj, ok sej so dobri nič nr rečem, samo tehnologij je šla naprej).
 0   

Matej Herbst @matto 7. Jun 2006, 13:59

Preverjeno Izo tista dva Epsona naredita dosti boljši scan, kot pa v klasičnih fotostudijih.
moj blog......[url]http://blog.slo-foto.net/matto[/url]

[img:ee1b1cfb29]http://www.kalisce.com/blogblog/zsfb_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
[img:ee1b1cfb29]http://www.a2ubambi.com/userbars/canon_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
 0   

iztok @izo 7. Jun 2006, 14:01

to že vse vem, sem že prej govoril, pa marikateri "guru" iz dinozaver dobe skeniranja ne vrjame, tudi če mu sken pokažeš ipd. pa naj potem gre vsej fotke pogledat, hehe
 0   

Matej Herbst @matto 7. Jun 2006, 14:06

Ja malo čudno je, ko cela Fuji mašina stane 100.000€ , pa ti domač scaner za 125.000 SIT naredi boljši rezultat.

Ampak tako je.
moj blog......[url]http://blog.slo-foto.net/matto[/url]

[img:ee1b1cfb29]http://www.kalisce.com/blogblog/zsfb_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
[img:ee1b1cfb29]http://www.a2ubambi.com/userbars/canon_userbar.png[/img:ee1b1cfb29]
 0   

iztok @izo 7. Jun 2006, 14:08

aja, to ti primerjaš, matto tako mašino že marsikatero cenejši skener pošiša, pr mašinah je cena v avtmatizaciji, vzdržljivosti ipd
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 8. Jun 2006, 13:14

matto je napisal/a:
Morate pa ločit scaniranje in direktno razvijanje fotografije in scaniranje za shranjevanje na CD. Na drugem načino se veliko izgubi saj se potem pretvarja v JPG ali BMP in še v določeni velikosti, ko jo naročite.


Ja, ampak ta izguba ne deluje enako boleče na vseh diasih. "Vsakodnevno" osvetljeni diasi pridejo ok... problem je pri takih, kjer je slika že skoraj monokromatska in bi bilo potrebno imeli ogromno odtenkov iste barve... pa jih ni. Postane vse skupaj en velik flek.

Torej se ni za bat, če dam slike razvijat, da bojo take, kot so bili skeni?
 0   

Miha Babnik @mbabnik 17. Okt 2007, 14:48

Je že kdo probal postopek cibachrome, ki je menda najbolj primeren za izdelavo fotografij iz dia (barve in ostrina so menda izjemne)? Pri nas po tem postopku delajo v Nordfoto, cena za 20x30 cm pa je 8 €. Ko bom imel čas bom šel tja in probal ta postopek. Je pa postopek predrag za večje količine fotografij.

L.P.
Miha


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati