0   

Robert Purkart @robert_purkart 15. Jun 2006, 20:00

Je kdo že kdaj delal ICC profile za EOS 20D, s katero barvno predlogo in s katerim programom? Slikam RAW, zanima pa me, če bi WB nastavil glede na nevtralno sivo predlogo, ki jo imam. Vem, da WB v RAW ni pomemben, vendar, če hočem izdelati ICC profil, mora biti kljub temu za določene svetlobne razmere WB konstanten, kar pa z auto WB ne dobim, saj na barvno temperaturo vpliva tudi trenutni motiv. V PS RAW konverterju bi izbral možnos As Shot.

Na Coloraid.de, barvne predloge imajo, z eno izmed njih sem si zadovoljivo naredil profil za film skener, z Vuescan programom. Z istim programom lahko skalibriraš tudi katerikoli digitalni aparat. Imate kak boljši predlog? Tista
Gretag Macbeth zadeva za 20.000 SIT, ki je bila predstavljena na forumu je predraga, poleg tega je potrebno ročno drsanje barvnih odtenkov in zasičenosti do nezavesti, če hočeš popoln rezultat. Rad bi nekaj, kar zadovoljivo deluje avtomatsko.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

iztok @izo 15. Jun 2006, 20:32

po mojem lahko icc profil oz, nastavitev za wb nardiš v kakšnem raw konverterju ali pa tudi kar direkt v ps pri raw obdelavi, po mojem.
najbrž si misliš nardit nekj univerzalnih profilov oz. wb temperatur, ki jih bi potem apliciral za vsako situacijo posebej (vsaj tako sem razumel).
glede kalibracijo oz vsaj uravnotežanja barv na monitorju je pa tisto za 20k minimum, če hočeš spodobno naštiamt zadevo, oz je ravno tisto tebi bolj primerno, ker nastavitev ni tako zahtavna, s emi zdi, je z kakšno bolj dodelano zadevo treba veliko več časa, ampak je pa toliko bolj točno potem. sicer pa sem že nekrat dal link (pa še dostikrat kasneje oz faj, ker je link zbrisam, tudi na računalniku ga več nimam, se mi ztdi) kako kalibrirat monitor z digi- fotičem (postopek je bil za 300d). biel je test narjen in na monitorju ni bilo skoraj nobenih odstopanj glede na tistega, ki je bil narjen z pro kalibratorjem.
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 16. Jun 2006, 05:15

Sem poizkusil PS RAW konverter. Ni težav, ko je slikano v povprećnih svetlobnih razmerah. Težave nastopijo, ko na primer slikaš v gozdu, zgodaj spomladi, ko je svetloba, ki prodira skozi živo svetlozelene krošnje, močno zelenkasta. Predno se v takih razmerah vsaj približaš naravnemu tonu človeške kože, traja precej časa. Ali pa v prostoru, kjer so lesene stenske obloge in varčne žarnice, kjer je na posnetku rdeč kanal skrajno desno, zeleni v sredini in modri skrajno levo na histogramu - praktično vsak zase.
Na Coloraid.de, taka barvna predloga formata A4, stane s poštnino vred 30 EUR, kar je ceneje od Gretag Macbeth. Poleg tega Vuescan imam.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

iztok @izo 16. Jun 2006, 08:59

čak, kaj ti zdej sprešuješ, za skener ali dslr, ko omenjaš vuescan? rae rabi samo en belo ali sivo površino, po kateri naštimaš temperaturo, da je prava, pomojem ni nujno, da so to neke profi tablice, je pa verjeno najbolj točno. sicer se da že z navadnim belim listom. drgač pa obstaja tudi ena fajn rešitev, ki je kot nek poprosojni filter oz pokrovček za objektiv, s katerim naštimaš wb, preden začneš fotkat, samo ne vem, kolk je točno.
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 16. Jun 2006, 10:26

Z Vuescan-om lahko izdelaš ICC barvni profil skenerja, filma, digitalnega aparata in tiskalnika. Potrebuješ samo ustrezne barvne predloge.
Nevtralno sivo Lastolite predlogo imam, a ne rešuje dovolj dobro tistega, kar jaz želim. Saj nekako nevtralizira barvne pridihe, vendar v mojem primeru posamezni odtenki niso pravi, preveč so bledi, ali pa preveč zasičeni.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

iztok @izo 16. Jun 2006, 10:37

aja, za icc si mislu z vuescanom. zasičenost pa ni stvar raw-a, vsaj v osnovi iz fotiča ne.
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 16. Jun 2006, 10:46

Zato pa pravim, da bi z barvno predlogo v nepredvidljivih svetlobnih razmerah naredil RAW posnetek, na aparatu bi pred tem nastavil WB s pomočjo nevtralno sive. Potem pa bi sliko predloge uporabil za izdelavo ICC profila.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

iztok @izo 16. Jun 2006, 11:01

ja, lahko tako, vendar boš spet rabil več "icc" profilov, oz to najbrš iščeš. kar pa je enako če si v raw konverterju shraniš par situacij (narjenih z tablicami, jasno), ki jih uporabljaš oz največ slikaš ali pa kakšne delikatne zadeve in potem pa imaš v ps obdelavi eno skupno akcijo, ki jo spostiš prek fotk, narjenih iz raw osnove. tako da dobijo vse fotke en tvoj oseben pečat, bodo pa imele uravntežene barve, vsaj jst bi tako nardil.
sicer pa se mi zdi, da oba a isto misliva, samo vsak po svoje,hehe. meni osebno gredo ti profili na jetra, ker moraš milion enkih stavri poklikat, pa ni nujno, da bo ne vem kakšne sprememba, jst bi profil ponucal za izhodno, ne vhodno enoto, ker tam rabiš dobro ujemanje med zaslonom in printom.
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 16. Jun 2006, 11:33

Sva že bližje.
Če v PS RAW konverterju drsam odtenke in zasičenost, se z vsako spremembo enega samega, spremenijo vse barve, če gledaš RGB info. Tudi tiste, ki so pred tem že izgledale pravilno nastavljene. To mi gre na živce. Misliš, da si že pri koncu, pa spet od začetka.... mad To bi rad naredil čim enostavneje in še zadosti dobro.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

iztok @izo 16. Jun 2006, 11:44

zato ti pravim, raw ponucaj samo tolk, da dobiš pravilno uravntežene barve oz svaj sivo in belo ven (no sej to je to), in tako osnovo v jpeg ali tiffu izvozi v ps, ali pač v editiranje, če še uporabiš ps raw konverter. ostalo pizajzalnje z barvami, kontrasti opraviš tukaj, (razni channel mixerji ipd, hues, krivulje itd), oz posnameš akcijo, ki ji potem lahko uporabiš kot batch. no, če si tega bolj vajen v vuescani ipd, pač tm nardiš prek profilov ipd, ki ga potem uvoziš v raw, kakor najbrž msiliš ti.
se pravi pač isti cilj, dve poti, bi jst rekel, meni je pač ps bolj domač oz z vuescanome ne delam veliko. bi pa se ga moral malce več naučit, kr iz skenov res z njim več potegneš, tudi ostrina je boljša, recimo, to mi nekao ne gre v glavo, ker nucam flatbed brez af-ja (no, tudi nameksega,s amo tam z vuescanom enostavne ne dobim zadovoljivih razultatov, pa naj se še tolk špilam z vsem, canon 2700f)
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 16. Jun 2006, 13:18

Gre za to, da bi s primernim ICC profilom ubil več muh hkrati. Namesto sRGB profila, bi konvertiranim slikam pripel tega doma narejenega in bi večina barvnih neskladij morala izginiti.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

iztok @izo 16. Jun 2006, 13:24

ja, nekako v teriji bi naj šlo, vendar v praki ne vrjemem, da boš kat tako odkrižal problemov z barvami, hehe.
definitivno poročaj, če ti kaj rata, bo še kaomu najbrž prav prišlo, tdu meni najbrž..


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati