0   

andrej @kypck 20. Jun 2006, 21:16

Spet imam eno uprašanje, zanima me namreč razlika med EX inEZ Speedlite Canon bliskavici. Zanima me razlika in če imata obe nadzarovan elektronski blisk? Za vaš poduk se vam zahvaljujem
 0   

Olaf @Olaf 21. Jun 2006, 17:33

O tem je bilo že nekaj napisanega.....

Na kratko - EZ dela samo na filmu in uporablja t.i. A-TTL sistem za merjenje bliska (posebni senzorji, ki merijo svetlobo, ki se odbije od filma in povedo kdaj je prislo zadosti svetlobe - pri digitalu nimas filma in ta sistem tam ne dela). EX pa dela tako na filmskih kot digitalnih bodijih in uporablja t.i. E-TTL (novejši tudi E-TTL II). Tukaj pa se za merjenje svetlobe uporablja iste senzorje kot se jih uporablja za merjenje ambientalne svetlobe. Zato je potreben en predblisk, s katerim se določi zaslonko/čas nato pa sledi glavni blisk in ekspozicija.

Oba sistema sta avtomatska. Vsak fleš pa lahko seveda uporabljaš v manualnem načinu (spreminjaš zaslonko) ali pa spreminjaš moč bliska (če ti fleš to dopušča).
 0   

andrej @kypck 21. Jun 2006, 18:15

Hvala za tvoje pojasnilo. To mi bo zelo pomagalo pri nakupu. Ker nekje tudi pordajaci niso čisto vešči v tem, in je bloše malo povprašati.
 0   

Olaf @Olaf 21. Jun 2006, 18:32

Če kupuješ novo, potem EZ fleša niti ne boš več dobil. V prodaji lahko najdeš:
- 420EX in 550EX: starejša modela; 550-ka ima prednost, da je močnejša in ima veliko več manualnih nastavitev ter možnost brezžičnega sporazumevanja z drugimi EX fleši (ne vem koliko to potrebuješ)
- 430EX in 580EX: novejša modela, bolj prilagojena uporabi na digitalu (white-balance, upoštevanje 1.6x cropa pri zoomiranju ipd.); sta tudi manjša in močnejša od predhodnikov; 430 ponuja veliko več nastavitev kot npr. 420
 0   

iztok @izo 21. Jun 2006, 18:43

jep, 430tko imam v mislih dostikorat, ko se tolčem po glavi, zakaj nabavljem neko staro navlako, nemsto da bi en spodoben fleš, ki ga tolkrat rabim, hehe.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati