0   

iztok @izo 28. Jun 2006, 20:44

22. tega naj bi uvedli (oz, vsaj dali predlog, nisem ziher) zakon, ki škuša uvest bolonjski režim z tremi stopnjami, ki naj bi se potem počasi uveljavil pri nas.
v glavnem, očitno je nekaj hude krvi, predvsem pa nerazumevanja, saj se predvsem študentje/ali že diplomiranci z visokošolskim programom počutijo opeharjenje, ker ji kao mečejo v isti koš kot višješolski program ipd. ni čisto tako, je pa pač taka zadeva, da je treba nekako prilagodit zdajšnji univ. program bolonjskemu in če se mene vpraša, je dokaj ok, brez zamer pa ne bo šlo. največji problem je ve tem, ker vsi naenkrat vidijo 3 nove "bolonjske" razrede, ki bodo veljali le za tiste študente, ki se bodo vpisali po novem bolonjskem programu, kar pa za že diplomirane ne važi oz, za njih važi nova klasifikacija po 6,7 in 8. stopnji, vsaj kar se tiče stopnje izobrazbe (po domače zarat plače, ki je važna v državni službi, v ostalih se nagrajuje dejansko delo in uspešnost, ki nima veze s tem).
meni je stavr jasna in dokaj korektna, vsem pa ziher ne.

 0   

iztok @izo 28. Jun 2006, 21:06

kako, a nobenega ne zanima to, al kaj?
 0   

JureV @JureV 28. Jun 2006, 21:07

eni so "višje" haha devilish
[url=http://www.tarok4.com/][img:cb4cc67d4e]http://www.tarok4.com/themes/default/images/t8.gif[/img:cb4cc67d4e][/url]
http://blog.slo-foto.net/jurev/
 0   

Andrej @bozic 28. Jun 2006, 21:16

Pozdrav...

...to me zanima in tut dost časa namenim temu podobnim stvarem...

...bom ti kmalu odgovoril...samo se mi mudi na Lent, tak, da bo moralo počakat do jutri...dobiš temeljit odgovor grin v katerem ti pojasnim načelno nestrinjanje z vsem skupaj.

LP
 0   

iztok @izo 28. Jun 2006, 21:17

eh, tako bom rekel, isto sranje, drugo pakovanje. sicer gre mogoče v nos, ker kao po ta novem se enači z prvo in ne drugo stopnjo, mapak to spoh ni point. vprašanje je samo kako bo vrednoten star in nov program, najbolj zaradi plačen politike, kr najbolj seveda zanima vse bodoče upravnike, ekonomiste ipd, ki računajo na stolček v kakšni javni (beri državni) službi.
za ostale tole nima nekega pomena.
 0   

iztok @izo 28. Jun 2006, 21:22

bozic, že v naprej vem, kaj mi boš povedal, ampak pustimo se presenetiti, hehe.
aja, ti si z štajerskih koncev, kjer imate tiste forumu in peticije in ne vem še kaj, hehe. potem definitivno vem, o čem boš pisal, samo ne politike tukaj zganjat, prosim, upam, da nisi os kakšneg pomladka ipd, ker potem tvoje kredibilnost pr meni pade na zelo nizko raven grin
 0   

Andrej @bozic 28. Jun 2006, 21:25

hhkkkhhmm

...čist tko na hitr...en konkreten primer...Študent UNI programa diplomira na EPF UM, se vpiše v drugi letnik (2.) nove pravne fakultete na goriški univerzi, zbere 16 ects točk to je recimo dva (2) težja izpita kot so obligacije in rim ter dobi v praktično enem letu, ajde če se ne pretegne v letu in pol dobi 8. stopnjo...pri čemer itak nuben ne bo dejansko loču kaj je kdo itd dokler ne pride v prakso...mnja-močno mislim, da tisti ko so se po starem programu morali trudit za magisterij, majo pravico bit mal sitni...

več pa jutri

LP
 0   

iztok @izo 28. Jun 2006, 21:30

zame bo do novi bolonjski programi kredibilni, ko se bodo izvajali po vseh fakultetah in se bo vse črno na belem, do takrat pa.. lep primer je ef v ljubljani, kjer hočjo bit oh in sploh in npredni, pa bodo očitno zdej nekateri imeli več škode kot koristi.
 0   

Jan @ghandaed 28. Jun 2006, 21:45

kje so pa študenti medicine? Ker spadajo pomojem pod 7dmo točko, samo ko končaš MF si dr. ne mag. ... bigeek
acta non verba!
 0   

Andrej @bozic 29. Jun 2006, 01:11

Pozdrav

Medicinci pa so čisto po svoje obravnavani... so nekakšna izjema v Bolonskem procesu ... sicer pa kdo bi hotu k dohtarju, ki ni nekej posebnega
laugh grin
LP
 0   

ziga @ziga 29. Jun 2006, 06:52

Jp, dohtarji ste drugače tretirani in so nazivi za zadravnike v novem zakonu prav posebej opisani.

Kar se pa te klaisifikacije tiče...zadeva se uskljajuje z evropsko klasifikacijo ISCED in vse skupaj ni niti najmanj nova novica. O tej ideji se govori že leto in pol, zdej jo bodo pač realiziral. Nič se bistveno ne spremeni, saj se dosedanja klasifikacija zmanjša na 8 stopenj, pri tem pa bodo nekateri prizadeti in tudi rahlo opeharjeni, that's life.
Delodajalci, predvsem gospodarski sektor se bo zlo hitro adaptiral na zakonsko sprejeto stanje in ga implementiral, drugačna pesem bo pa pri javnih službah in poklicih ki z zakoni določajo stopnje izobrazbe, ki so potrebne za opravljanje določenega dela. Tu se pa zna zakomplicirat, ker bodo spremembe zakonov, ki določajo stopnjo izobrazbe v veljavo pritekale izredno počasi.
Pa še nekaj moram povedat...smile...najbolj se zdej bunijo tisti, ki jim dol visi za to kar se okrog njih dogaja, izredni študentje, ki za svoj študij (bolj ali manj kvaliteten) plačujejo mastne denarje in vodstva zasebnih šol, katerim so nekateri izredni študentje na glas povedali, da so se vpisali v program, ki ponuja 7. stopnjo, te stopnje pa naposled ne bodo dobili.
Izredni študentje so skupina, ki jo razumem, moram pa poudariti, da pri nas pride do revolta takrat, ko so stvari tako daleč zapeljane, da se jih ne da več ustaviti. Kot sem že prej dejal, vse skupaj je stara ideja, za katero se pa nihče ni zmenil. Tu se pa potem pokaže aktivna družbena kritičnost in neresnost ustanov, kot so zasebne šole, ki so za te spremembe vedele, o tem pa niso obveščale študentov in so jim še vedno ponujale nekaj, za kar so vedele da bo v kratkem zgodovina.
Sem izredno aktiven na področju študentske politike in mirne duše lahko izjavim, da so za večino problemov, s katerimi se študentje soočajo in se v prihodnje še bodo, krivi sami. Krivi pa so zaradi svoje nezainteresiranosti za študentsko politiko in politiko nasploh, ki pa zame predstavlja temeljni del modernega družbenega življenja in politika je nedvomno del družbe.

lp

p.s.: Sej veste: Življenje ni potica, čeprav se tu in tam najde kakšna rozina.... thumbsup
Življenje ni potica! http://zoomiranlajf.blogspot.com/
 0   

iztok @izo 29. Jun 2006, 07:54

seveda ni novo, vendar je bilo v prvi ideji tako, da so mislili uni program poenotit z prvo stopnjo, medtem ko bi za vš vs bilo sploh vprašanje, če spada v njo.
 0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 29. Jun 2006, 07:59

Ja, eni bojo kr magistri kuj ratali... Upam, dem tut jst med njimi ha ha... LP!
 0   

iztok @izo 29. Jun 2006, 08:16

sploh ni res, magistrski študij, kot ga poznamo pri nas, se bo počasi ukinil, pa tudi res niso bili najbolj spretni z imeni, pač 2. stopnja bi morala bit masters al kaj takšnega kot pač imajo zunaj, zdej bo folk še to mešal. naziv ti ostane tak, kot ga dobiš ob diplomi in z kakšnim študijem si začel, stopnja pa bo ena izmed tistih 6-8, če si končal po starem programu, ali pa 1-3, če si končal po novem, bolonjskem režimu. nič novega, v bistvu..
 0   

Jaka @Guda 29. Jun 2006, 08:23

ghandaed je napisal/a:
kje so pa študenti medicine? Ker spadajo pomojem pod 7dmo točko, samo ko končaš MF si dr. ne mag. ... bigeek

dr. pri zdravnikih (ki je končal samo dodiplomski študij) ne pomeni znanstvenega naziva in zato bi morali pistati dr. za imenom - primer:
dr. Jože Novak - ima narejen doktorat
Jože Novak dr. med. - je končal visokošolski študij medicine
dr. Jože Novak dr. med. - zdravnik z narejenim doktoratom

Podobno je s farmacevti, ki imajo, ko končajo visokošolski študij, naziv magister.
 0   

iztok @izo 29. Jun 2006, 08:27

pa še eno reč bod očitno počasi ukinili, in sicer višješolske programe (2leti), kar se po eni strani strinjam, ker so ponavadi le izgovor za odiranje izrednih študentov v privatnih ipd šolah (kjer ponavadi uči neprimerno izobražen kader), oz. ne želja po znanju i napredku, ampak samo po višji stopni, beri plači.
 0   

Jaka @Guda 29. Jun 2006, 08:28

Meni osebno se zdi lestvica (prvi post) relativno poštena.
Še najbolj sporno se mi zdi, da je specializacija po univerzitetnih programih ista stopnja (8/I) kot magisteri znanosti, čeprav je specializacija bistveno lažji program.
 0   

iztok @izo 29. Jun 2006, 08:38

ja, se strinjam, ampak nekako je pač blo treba to uredit, druga možnost bi bil izenačit magistre(po ta starem) in doktorje, kar pa spet ni prav oz- še manj, 3 stopnje za vsak razred pa tudi nima smisla delat.
pač tako bo in kakor je zdej, se mi zdi, kar ok in došt pošteno, v vsakem primeru bo pa nekdo nezadovoljen, ampak tole v življenju nima nobenega pomena, razen če delaš v državmni službi, to se pa ve, za kaj jim gre in bilo bi prav, da tudi zdajšnim zaposlenim priredijo plače glede na to lestvico in ne na statistiko v jasvnem sektorju,amapk splošno. če ima nek visokokvalificiran kader v industriji recimo eno mizerno plačo, naj ima neka tajnica, ki premetava papirje iz kupa na kup z dosti nižjo izobrazbo in predvsem manj odgovornosti, tudi tolk nižjo plačo ipd. ker včasih se res vprašaš, kdo je tu neumen..
 0   

Jaka @Guda 29. Jun 2006, 09:30

Se pa strinjam s tabo o državnih službah. V SLO so stvari ušle iz rok zdrave pameti. Povsod po svetu velja tako, da so državne službe VARNE službe, vendar so zaradi te ugodnosti povprečno plačane, pri nas je pa tako, da so državne službe tako varne kot dobro plačane. --> seveda vse govorim za določeno izobrazbo.
 0   

iztok @izo 29. Jun 2006, 09:39

javni sektor: 2/3 jih je preveč in imajo za 1/3 previsoke plače, če gledaš kolk in kaj delajo, pa tudi npram dejanskemu stanju plač.
ti je de facto in če bi to potimali, bi država prišparala pol več denarja oz, bi ga lahko namenila za kaj bolj pametnega kot nakup avionov, ki stojijo v hangarjih ali pa jih prodamo naprej za pol ceneje, 5krat kupljenih miz, pokvarjenih čolnov, nepravih gasilskih tovornjakov za gašenje v tunelih itd itd.
to je stanje javnega sektorja pr nas, samo bog ne daj se vtaknit v to. ja, oni bodo uskladili plače glede rast inflacije!! koga briga ali bo nekomu v 20 letih padla ali se zvišala plača z kakšen procent, ko pa so vse za 30% previsoke, kakor pravim.
zalega!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati