0   

M_M @M_M 3. Avg 2006, 10:51

Ali mi lahko prosim kdo razloži, kako naj fotografiram dim. Recimo cigaretni dim, ki bi bil videti bel na črnem ozadju. Pa ne s predolgim časom, ker potem je bolj megla kot dim smile

Kje, kako, s čim osvetliti. Rad bi dobil takšen učinek kot je na priloženi sliki.
 0   

milosh @milosh 3. Avg 2006, 11:06

pomoje crno ozadje in osvetlitev od zadi oz od strani
predvidevam
 0   

M_M @M_M 3. Avg 2006, 11:08

to sem že poskušal. S premočno osvetlitvijo se dim skoraj ne vidi sad Če je osvetlitve manj, se dim spet ne vidi, oz. potrebuješ daljši čas, pol je pa vse "v muvanju"
 0   

iztok @izo 3. Avg 2006, 11:16

po mojem je tole orenk črn dim, ko recimo svečo ugasneš ipd, spremenjen v čb in invert. goljufat se da na sto načinov, lahko pa da je klasičen posnetek cig. dima, pač malo bolj dodelana zadeva.
baj d mimo, tako zadevo se da nardit tudi v kakšnem 3d programu v kakšni obliki češ. le marsikdo bo lahko razločil razliko med pravim in 3d renderjem, verjemite. grin
 0   

misfits @misfits 3. Avg 2006, 11:24

mogoče s tisto osvetlitvijo k ti večkrat bliskne (tisto ko naštimaš kolikokrat na sekundo bliskne).
 0   

Sandokan @Sandokan 3. Avg 2006, 11:29

Če razumeš kaj nemški, je na drugem linku nekaj podatkov, na prvem pa slike
Če sem prav razumel rabiš hitri fleš z časom 1/10.000s

http://finepix.de/gallery/thumbnails.php?album=10

http://www.finepix.de/1_750_1135765356.html

lp Sandokan
 0   

iztok @izo 3. Avg 2006, 11:34

misliš tist sistem z več fleši za delat obrise? za dim fotkat tisto odpade.
dim se ftoka pomojem čsit klasično, mogoče kakšna dodatna osvetlitev od spodaj ali zgoraj. plus jasno nekaj obdelave, brez tega takšnih fotk ne boste videli, pa če lahko se še tolk mantraš pr fotkanju, finta je samo v tem, kolk dobro znaš goljufat. grin
še enkrat, po mojem gre za en orenk čr sajast dima, narjen v invert barve, lai pa klasičen dim, pa naviti kontrasti na ozadju ipd.
v teh cajtih bolj težko ustavrjaš bl takšne komercialne zadeve brez dobrega poznavanja dig. temnice, prevsem pa še vedno šteje ideja, da se greš nekega papgaj pa ponavljaš vendo neke zadeve, pa nima smisla.
 0   

iztok @izo 3. Avg 2006, 11:38

ok, popravim to glede fleša, sem narobe razumel prej.

Can smoke be photographed?

If it has to do with taking extraordinary photos, then Thomas Herbrich from Düsseldorf is one of the primary people. Normally he creates elaborate scenes in the best Hollywood manner – now he has dealt with something that is supposed to be “unimpressive” – cigarette smoke. “I have always been fascinated by smoke. You watch it rising and making the most superb shapes. I was very surprised by how extremely quickly smoke moves,” said Herbrich. “It’s easier to photograph a racing car.”
The rising of smoke is actually so quick that conventional flash equipment is too slow, as is the photographer – only a few milliseconds pass between recognition of the subject and the taking of the shot, a length of time in which the smoke has already changed again.
Herbrich therefore used a quick flash with a flash duration of 1/10000 sec. – and took more than 100,000 digital photos in three months. The “poor” photos were immediately separated out on the laptop and rejected. Only one-tenth or so of the photos actually made the shortlist. The “good” photos were then processed somewhat and idealized, partly because the moment the shutter was released wasn’t exactly at the right millisecond, or because other interfering smoke elements were in the picture. The photographer used the FinePix S 3 Pro for the “smoke” series.
 0   

misfits @misfits 3. Avg 2006, 11:38

izo je napisal/a:
misliš tist sistem z več fleši za delat obrise?


ne, z enim, tisto k naštimaš Hz. Mislim, da je to za take zadeve, če imaš črno ozadje in pol nastaviš daljši čas in ti večkrat na kratko bliskne.
 0   

iztok @izo 3. Avg 2006, 11:42

aja, pa večja barvna globina pr fujiju (14 bit vs. 12bit) najbrž tudi malo pomaga lepo ujet vse tiste odtenke dima. nasploh imajo tisti fujiji zelo fajn barve, sem bidel nekaj sončnih zahodov ipd, najrenih z s pro serijo in ne vem, če jih katerikoli drug dslr (takrat, zdej je mogoče že malce drugačno stanje) bolje zapiše. (še vedno upam na canon ful frejm foveon, hehe).
 0   

iztok @izo 3. Avg 2006, 11:49

misfits je napisal/a:
[ne, z enim, tisto k naštimaš Hz. Mislim, da je to za take zadeve, če imaš črno ozadje in pol nastaviš daljši čas in ti večkrat na kratko bliskne.

a to misliš stroboskop, sej veš tisto, ki je blo ful včasih popularno v diskačih na rejvih, hehe? ok, se hecam, se dobijo bolj specialne zadeve, seveda.
 0   

M_M @M_M 3. Avg 2006, 11:58

hehe, bolj kot berem vaše predloge inu komentarje, bolj se mi dozdeva da fotografiranju dima še nisem dorasel shy
 0   

janezek @janezek 3. Avg 2006, 13:50

Osvetlitev je potrebna skoraj čisto od zadaj.
Dim mora biti pa zelo intenziven.
Za take posnetke se tudi kupi 'dim v flaškah', ki je posebej namenjen ravno fotkanju. Prodaja ga tudi trgovina v Kranju.
 0   

Aleš @lial 3. Avg 2006, 15:01

Zadeva me je kar precej zainteresirala in ker je 'tako lep ' dan, sem poskušal, kaj se da narediti na hitro. Rezultat je še daleč od primera zgoraj, vendar se mi zdi da vsaj približno vem kaj je treba:Aparat: KM 7D + 50/1.2 + bliskavica 3600 na HSS direktno, bracket, daljinsko prožilo.
Dim je iz vatirane paličice, ozadje črn papir, v sobi skoraj popolna tema.
Obdelano v PS - izrez in barve

Komentarji?
 0   

M_M @M_M 3. Avg 2006, 15:10

Tudi sam sem se navdušen nad prelepim dnevom zapr v klet in malo eksperimentiral. Pri tem sem fotru zažgal 3 čike, sam pa prekleto smrdim. beatnik

Po izdatni obdelavi v PS je tukaj rezultat, ki me vsaj približno zadovoljuje.
Moram najti nekaj, kar daje gostejši dim.

500w reflektor z desne strani. Črn karton za ozadje. Direkt fleš, 50mm, ISO400, Tv 1/1250, Av f/1,8

 0   

Lenart Senica @lenyn 3. Avg 2006, 15:15

kul fotke. biggrin thumbsup
 0   

Aleš @lial 3. Avg 2006, 15:17

Bravo!
Kaže da le ni tako težko, glede na to, da si praktično že na cilju.
Precej dobro se kadi tudi samo cigaretni papir, ni treba tobaka zraven.

Sem pa poskušal s stroboskopom, pa ni bilo nič. Mogoče bo treba še reflektor prižgat, ne vem še...soba zaenkrat še smrdi. sleep
 0   

M_M @M_M 3. Avg 2006, 15:32

Cigaretni papir zgori in se skadi precej hitro. Cigaret traja skoraj pol ure, če ga pustiš pri miru smile

Sedaj navijem na aprat makro objektiv in grem iskat dišeča kitajska kadila.
 0   

Lenart Senica @lenyn 3. Avg 2006, 16:31

sm glih mislu predlagat kitajske palčke thumbsup
 0   

iztok @izo 3. Avg 2006, 17:28

tisto še bolj smrdi od čikov biggrin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati