0   

Roman @Filth 9. Avg 2006, 21:40

kateri je najboljši konverter slik iz RAW v JPEG..... kateri ohrani čim višjo kvaliteto slike..... trenutno uporabljam PS CS2
 0   

Peter Bernik @Noob 9. Avg 2006, 21:52

Sam uporabljam Rawshooter, ki je enostaven in dober. Prvič slišim, da lahko pride razlik pri konvertanju. Sam itak vedno naredim konvert v TIFF, obdelam v PSu in potem v JPG. Za manj pomembne pa kar direkt konvert v JPG, meni se zdi vse kot je treba...
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

Zelod @flambirana_oFca 10. Avg 2006, 06:08

Noob a to pomeni, da slikaš kvečjemu (ali samo) v RAW načinu?
 0   

iztok @izo 10. Avg 2006, 07:28

razlike med rezultati definitvno so, tudi po barvah ipd, ampak ne tako očitno. včasih je nakako c1 veljal za najboljšega, pa še najbrž kakšen bibble ipd, kako je danes, ne vem. tist v photoshopu je nekj zlata sredina, se mi zdi, pa fajn je, ker imaš pač vse v kompletu.
po mojem je najboljš, da se enga pač naučiš uporabljat in izkoristiš program do konca in vse njegove možnosti najbolj sebi v prid, ne pe samo, da klikneš tri knofe in rečeš, da je zadeva zanič.
 0   

Matjaž Milharčič @MatH 10. Avg 2006, 07:56

Jaz uporabljam CaptureOne. Z RawShooter-jem, Adobejem in Bibble-on mi ni uspelo dobit pravih barv, Pentaxov lastni konverter pa ne iztisne dovolj detajlov, medtem ko ima barve malo boljše od C1.
 0   

Peter Bernik @Noob 10. Avg 2006, 08:50

flambirana_oFca: ja samo RAW, razen ko gre za reportaže, rojstne dneve in podobne bedarije.

Meni, da rawshooter nore barve! Se veliko ljudi strinja. Primer: https://www.slo-foto.net/galerija_slika-24289.html
Moraš pa vedeti, da tudi objektiv veliko nardi. Tole je posneto s 85 1.8, recimo s 50ko 1.8 (raznimi kit objektivi, 75-300 in podobnimi) niti približno ne bi dobil takih barv.
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

misfits @misfits 10. Avg 2006, 08:57

saj barve se da poljubno naštimat. Jaz sem si za makro fotke poseben profil naredil, da so veliko močnejše.
Za raw konverter pa je dobro izbrati takega s katerim se da hitro delat, kar Photoshop sigurno ni. Men je C1 super.
 0   

iztok @izo 10. Avg 2006, 09:46

mistifis, ne. ravno v tem je keč pr koverterjih, kr bodo dali pr enaki temperaturi wb različne barve ven. lahko pa sveda še vsak kanal malce po svoje prirediš, da si utsreza, vendar so razlike, pač en da pr isti temperaturi bolj hladne, drugi bolj tople barve ipd.
enim je bolj važne brzina, drugim samo kvaliteta, detajli, barve ipd, čist odvisno od dela, po mojem. glede na to izbereš svoj program najbrž.
 0   

Peter Bernik @Noob 10. Avg 2006, 09:48

In kakšen je v tem smislu rawshooter? Sam z drugimi sploh nisem delal, ker se mi ne da ubadat s tem preizkušanjem...
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

iztok @izo 10. Avg 2006, 09:58

ma rs je čist kul, čeprav je mani dajal bolj hladne barve, če se prav spomem (takrat je bil še zastonj), možno pa da so kakšne profile dali za fotiče notr ipd, da dobiš malce drugačen razultat.
je pa vmesnik skoraj enak kot na c1 (cepture one), vsaj takrat se mi je zdel, detajli si mi pa bili malce boljši na c1, se mi zdi, ampak to so res bolj mimimalne razlike. falit ne morš z nobenim, je pa res razlike v hitrostih pr enih, nekomu je to najbrž kr zelo pomebno, ko hoče par gb fotk pretvorit ipd.
na enoi strani je bil enkrat objavljen en test teh pretvornikov, sam zdej na pamet ne vem naslova, poguglaj za recimo raw converters test al kaj takšnega.
sam sem probal c1, rse (rae shooter essentials) in pa cs2, le-tega zdej uporabljem, ker ma pač vse v enem, in mi ni tolk pomebna brzina ipd.
 0   

misfits @misfits 10. Avg 2006, 10:10

ne razumem, kako misliš hladne barve, a če daš avtomatsko nastavitev? Saj zato pa je raw, da si nastaviš poljubno in pač malo povišaš WB, če ti je prehladno.
Se pa različne verzije istega programa kar razlikujejo (en rawshooter, ki sem ga probal je mel zlo čudno ostrenje, preveč belih črtic je naredil, novejši C1 ma tud veliko močnejše ostrenje kot stara verzija, ki sem jo imel prej, mi je pa všeč odprava šuma).
 0   

iztok @izo 10. Avg 2006, 10:19

če imaš avt. wb na fotiču naštelano, se to shrani v raw in pri kovertiranju ti pripiše to nastavitev in dobiš barve glede na to. vendar je po mojem na tak način zgrešeno delat, ker s tem ne izkorstiš ničesar, razeb malce boljše kavlitet jpega napram jpeag direkt iz kamere. avt. wb iz fotiče ne zmerni najbolje, v programu lahko dsoti bolj nastaviš barve oz wb, sploh če uporabljaš kakšen grey card ipd.
hladne barve pravim zato, ker pri enaki! wb temperaturi dobiš z različnimi konverterji različne barve ven, se pravi, da so čez cel spekter malenkostne razlike v barvah. sej štekam, pač daš malo bolj na toplo, da ti je všeč, samo to ni to.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati