0   

JurijVM @JurijVM 19. Avg 2006, 15:30

Letos poleti sem se odločil za alternativne počitnice, večina ljudi gre na morje na jug, jaz sem šel na sever. Po obsežnih pripravah (panično pakiranje zadnji večer) sem se z avtom, oborožen z avtokarto Evrope, GPSom (rešilna bilka v neštetih situacijah) in hladilnikom polnim vode, odpravil na sever. Pot do Berlina je bila naporna, prevozil sem preko 1000 km, kar samo po sebi ne bi bilo hudo, če ne bi stal v kolonah več kot 4 ure. Po nočitvi sem se naslednji dan odpravil proti Københavnu, kamor sem prispel v večernih urah, ravno prav za sprehod po centru.


Tretji dan je bil na vrsti preskok čez Baltsko morje na Švedsko, do Stockholma, s kopanjem na plaži in večernim sprehodom po mestu vred.


V ponedeljek zjutraj sem skoraj zamudil trajekt za Finsko, ker je GSM odpovedal in ni zvonil, na srečo je še nekdo v hostlu imel enake urnike vstajanja kot jaz in me je njegova budilka rešila. Po celodnevni plovbi med otočki sem zvečer prispel v Turku, mesto na JZ Finske, od koder sem se zapeljal do Helsinkov.
Torek je bil namenjen sprehodu po Helsinkih, ogledu raznih cerkva
ribje tržnice
in predvsem trdnjave Soumenlinna, ki je včasih branila Helsinke s 4 povezanih otokov
V Helsinkih sem doživel tudi nepričakovano presenečenje, slovensko veleposlaništvo je namreč priredilo koncert za počastitev 15. obletnice samostojnosti, na katerem so nastopili dva slovenska, ena finska in ena estonska glasbenica, vsak z ljudskimi glasbili svojega naroda. Slišati istrsko glasbo 1800 km zračne linije od doma je name naredilo kar močan vtis.


V sredo sva se odpravila na izlet po "okolici", obiskala sva mesto Lahti s svojimi skakalnicami, trdnjavo v mestecu Savonlinna,


največjo leseno cerkev na svetu v mestu Kerimäki,


zgrešila Imatro, in se sprehodila po Lappenranti. Izlet po okolici je terjal 800 km vožnje, Finska ni majhna dežela.

V četrtek sem se s trajektom napotil na ogled Tallinna, prestolnice Estonije z zelo lepim srednjeveškim jedrom.


Po dolgih urah hoje sem se vrnil na Finsko. Na trajektu mi je delalo družbo ogromno Fincev z zalogami cigaret in alkohola, katere so načenjali že na terminalu.

Po še enem dnevu po Helsinkih in nočni polovbi s trajektom, se je izlet nadaljeval v Stockholmu. Ogledala sva si stari del mesta, Gamla Stan,


mestno hišo, kjer podeljujejo Nobelove nagrade,


novi del mesta,


kjer je potekal tudi Stockholm Pride.
Popoldan je sledil ogled Skansena, najstarejšega muzeja na prostem, ki predstavlja celotno Švedsko, s favno vred ("elk" mi je zbežal, svinja).


Po nedeljskem potepanju sem se v ponedeljek usmeril proti Oslu. V popoldanskih urah sem prispel in si privoščil že tradicionalni sprehod po centru, z ogledom trdnjave v pristanišču in kraljeve palače.


V torek sem si ogledal še preostale glavne zanimivosti Osla, to je muzej vikinških ladij,


ladjo Fram, s katero so odkrivali severni in južni tečaj (med drugimi Amundsen), narodno galerijo, Munchov muzej sem izpustil zaradi pomanjkanja časa in ker je Krik itak ukraden.


Ogledal sem si še park Vigeland z zanimivimi skulpturami


in uličico, kjer so na pobočju nagnetene majhne slikovite lesene hišice.


Pozabil sem si pogledati najstarejšo cerkev, ki je bila takoj zraven, ampak nekaj moram pustit za naslednjič, ne?
V sredo sem avto nazadnje le obrnil proti domu in prišel do Kobenhavna, kjer sem se zopet potepal po centru in obiskal malo morsko deklico.


V četrtek sem se odločil, da ne ostanem še en dan tam, ampak si ogledam še malo okolice in se odpravim proti domu. Ogledal sem si mesto Roskilde, kjer imajo vikinški muzej, katerega sem izpustil, ker sem enega že videl v Oslu, in cerkev, zgrajeno v več "etapah" in stilih. Sledil je še postanek v veliko lepšem mestu Koge, s slikovitimi pročelji hiš
in dooolga pot domov. Po 1800 km in 17 urah vožnje sem prispel v domači kraj.

Zaključil bom s standardnim opravičilom administratorju, ker sem presegel kvoto slik, in željami, da vam je bila reportažica všeč, žal mi je, da nimam slik švedskih rdečih lesenih hišk sredi gozda, ampak so me vedno presenetile na avtocesti in mi žal ni nobene uspelo ujeti v objektiv.

Jurij

(Vse pravice nad fotografijami zadržane)
 0   

Lenart Senica @lenyn 19. Avg 2006, 15:37

fine fotke thumbsup
me pa zanima koliko te je tole potovanje stalo finančno? upset
neki pa pogrešam. razen slik unga benda ni nobenih fotk brhkih plavolasih švedinj... cry upset devilish thumbsup
 0   

JurijVM @JurijVM 19. Avg 2006, 15:40

Spraševat za ceno potovanja po Skandinaviji je enako kot spraševat za starost ugledne dame, ampak ker nisem ugledna dama, in sem spal v hostlih, me je vse skupaj stalo okoli 1500 EUR grin Od tega nosijo levji delež nafta in trajekti.

Švedinje moraš videt v živo, drugače fotkam ne bi niti verjel, jaz se vrnem gor čim lahko biggrin

Jurij
 0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 19. Avg 2006, 15:41

Fina reportaža, lepo!
 0   

Lenart Senica @lenyn 19. Avg 2006, 16:16

ja, treba bo enkrat v skandinavijo yes
 0   

rokin_ @rokin_ 19. Avg 2006, 17:40

Zanimivo potovanje. A to si šel sam al si mel še koga zraven? Pa kakšno opremo si mel (fotografsko)?
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 19. Avg 2006, 18:15

Me je kar zamikalo, da bi si šel pogledat te kraje.

1500 EUR za koliko časa si rekel?
 0   

JurijVM @JurijVM 19. Avg 2006, 18:20

Na pot sem šel sam, na Finskem in v Stockholmu pa sem bil v prijetni družbi. Vse skupaj je potekalo nekako tako, manjka le izlet po Finski, ker območja ni pokritega v Autorouteu. Ne bit preveč pozorni na zastavice, nekatere so tam samo zato, da mi je pokazal pravilno pot, po kateri sem šel.


Kar se opreme tiče, sem bil "šerpa" kot vedno (foto torba na eni rami, stativ na drugi), glavni je bil Canon EOS 30V, občasno njegov starejši bratec EOS 500N (sem se bal kraj v Tallinnu), kot potovalni objektiv se je zopet izkazal EF 24 f/2.8, za vsakdanjo rabo EF 28-105 f/3.5-4.5, za kakšen portret je prišel prav EF 70-200 f/4L, ker je bilo dokaj svetlo in sem imel stojalo večinoma s seboj, je EF 50 f/1.8 ostal celo pot v torbi.
Mogoče se bo komu zdelo čudno, ampak ja, vse je bilo posneto na film, ko sem bil sam je bila to v glavnem Fuji Reala, ko sem imel družbo pa Fuji Pro 160S oziroma stari NPS, ker lepše riše barve kože, da ne bi spremljevalki naredil kakšne krivice. Nočni posnetki so bili narejeni na Fuji Pro 400H, bivši NPH, s katerim imam dobre izkušnje kar se tiče posnetkov z dolgimi časi.

Jurij
 0   

Oracle @Oracle 19. Avg 2006, 18:20

dobra reportaža!
 0   

JurijVM @JurijVM 19. Avg 2006, 18:24

Lucifix je napisal/a:
Me je kar zamikalo, da bi si šel pogledat te kraje.
1500 EUR za koliko časa si rekel?


Potepal sem se 14 dni, 2 dni v Kobenhavnu, 2 dni v Stockholmu, 2 dni v Helsinkih, 2 dni v Oslu, 1 dan v Tallinu in 1 dan okoli po Finski, ostalo so transferji, tam so razdalje ogromne in od Stockholma do Osla pač rabiš skoraj cel dan, ravno tako od Osla do Kobenhavna ali od Kobenhavna do Stockholma, enako velja za trajekt med Švedsko in Finsko, ki pluje 11 ur, če greš v Turku.

Jurij
 0   

Lenart Senica @lenyn 19. Avg 2006, 18:24

fino si se navozu. kak so pa kej cene tam? alkohol?... upset
 0   

JurijVM @JurijVM 19. Avg 2006, 18:36

Vožnja je bila kar naporna, ampak se navadiš, na Danskem so omejitve 130 ali 110 po avtocesti, na Švedskem 110, Finska ima zelo malo avtocest in omejitve so večinoma 100 km/h, na Norveškem podobno. Pokrajina je lepa, promet umirjen, vozniki kulturni, tako da je vožnja prav prijetna. Imam prav lepe spomine na avtocesto od Kobenhavna proti Stockholmu ki prvih nekaj 100 km poteka po gozdu z občasno rdečo leseno hiško, prav pomirjujoče.

Spal sem večinoma v hostlih, v dormih, ki so vsi lepo urejeni in čisti, cene pa se gibljejo med 20 in 30 EUR na noč. Gor seveda EUR ne pomeni kaj dosti, ker imajo vsi po vrsti krone, razen Fincev, tako da sem na koncu imel polno denarnico švedskih, danskih in norveških kron in jih vse mešal med seboj. Življenje gor je drago, ampak z malo skromnosti se da nekako priti skozi, pol litrska plastenka vode stane okoli 600 SIT v trgovini, sendvič okoli jurja, lahko pa kupiš kruh in salamo v samopostrežni pa še malo prišparaš. Aja, kava je najmanj 600 SIT, tudi do 1000 SIT. Po alkoholu ne sprašujte, niti ne vem, sem kupil piva duty-free na trajektu D->DK in jih imel v hladilniku v avtu biggrin Je prišlo ZELO prav, ko sem v Stockholmu zagledal plažo, sem se lepo okopal, zleknil med Švedinje in si privoščil svoje pivo za 0.66 EUR biggrin

Jurij
 0   

Lenart Senica @lenyn 19. Avg 2006, 18:40

je kr standard dead
važn da si pršu naazaj pa nam take lepe fotke pokazu bigrazz
 0   

Matej @OKO 19. Avg 2006, 19:05

luštna prodajalka rib thumbsup
[b:a0bce5c5bb]kali juga[/b:a0bce5c5bb]
 0   

JurijVM @JurijVM 19. Avg 2006, 19:13

Lenyn: Ja, tisti ki me poznajo, so dvomili, da se bom sploh vrnil domov (Švedinje press)

OKO: očitno je naredila res vtis nate, da nisi opazil, da prodaja maline in borovnice, ne pa rib biggrin

Jurij
 0   

Miha Skulj @mihaha 19. Avg 2006, 19:13

Super Reportaža! thumbsup

Jaz tudi planiram en road-trip to Švedske in Norveške - imam na Švedski enega zelo dobrega prijatelja, ki živi in dela tam, tak da ga moram it mal pogledat!

Pogrešam kako fotko Švedinj ali pa Norvežank. biggrin
You don´t take a photograph, you make it. ~ Ansel Adams
 0   

JurijVM @JurijVM 19. Avg 2006, 19:19

mihaha: Švedinje pospravijo Norvežanke za malco, vidiš pa tudi kakšno Norvežanko, da kar pozabiš dihat smile Edino Danke so kos Švedinjam, takoj pa jim sledijo Estonke. Je pa dobro it v kakšen predel, kjer ni dosti tujcev, Oslo ima recimo ogromno priseljencev in sploh ne veš kdo je v bistvu pravi Norvežan.

Jurij
 0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 19. Avg 2006, 19:24

Ja, glede kulture vožnje bi se pa slovenci lahko kaj naučili od unih tam gor.... Ni vse samo v brzini, bahanju, tekmovanju kar obožujejo nekateri vozniki predvsem osrednjega področja slovenije (večinsko) temveč je bistvo v normalni racionalni vožnji brez raznih izpadov... Pa poglejte kakšna je kultura npr. v prestolnici. En lublančan tekmuje z drugim kdo ma boljš avto, pa kdo is več upa, pol pa pride en s pol slabšim avtom od obeh (kao), pa jih oba naščije in jima pokaže kako se vozi... Hočem povedat to, da eni izkoriščajo predvsem moč svojega avta, pojma o vožnji oz. kaj je z avtom in motorjem dogaja pa nimajo...Šminkerji!

In kaj imamo na slovenskih cestah za posledico? Budale na avtocestah gonjo po 200km/h, izsiljujejo, zganjajo agresijo, da bo le čimprej, pol se pa zabašejo npr. v podtaboru (k sm lih z gorenjske) in jih dohiti en penzl k je vozu 130. Enostavno jim gladka pamet ne da vedet, da če bi vsi pelal 130, bi bilo vse drugače, saj bi "lij"enakomeren promet požrl. Skandinavci so že na višji stopnji kar se tiče RAZUMEVANJA prometa (tega pri nas ni) in kot posledico lahko vidimo take omejitve, lepše ceste, visoke kazni ipd... Slovenc ienostavno nismo dovolj gladki v glavo! Pretupi za razumevanje fizike in prometa... Tako je, na žalost.
 0   

JurijVM @JurijVM 19. Avg 2006, 19:39

Glede prometa, videl sem vsega 1 (en) policijski avto ob cesti, na Finskem, in to Jaguar prosim! Drugače pa imajo precej avtomatskih radarjev, kakor je naš pri Golovcu, največje legende so Danci, ki imajo "Fart Kontrol", to je res lahko samo v danščini smile
Švedi so legende, po notranjosti videvaš avte s 3 reflektorji našraufanimi na masko kot na rallyju, da ponoči razsvelijo cesto kilometer naprej, kamjoni pa imajo "bull bare" in mreže čez celo masko, da jim losi in podobna divjad ne pride do živega. smile

Jurij
 0   

Miran @Miran 19. Avg 2006, 19:45

Super reportaža. Kilometrov si pa nažgal.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati