0   

Ursa @mimosa 8. Jan 2007, 09:43

Lep pozdrav,

oglašam se prvič in upam, da mi boste lahko pomagali. Moje vprašanje je povezano z zgodovino fotografije (Talbot, kamera obskura, kamera lucida ...) - prevajam članek v zvezi s tem. Zlasti me zanima, kako bi poimenovali zvezo "picturesque views", ki se pojavi v naslednjem stavku:

Talbot’s decision to frame photography through the language of art - photogenic drawing, prints, picturesque views, and so forth – effectively drew art into the orbit of industrial knowledge.

Hvala vnaprej! sunny
 0   

chips @chips 8. Jan 2007, 10:14

slikovito?
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

Ursa @mimosa 8. Jan 2007, 10:22

Hmm ... Najprej sem tudi jaz mislila, da se reče kaj podobnega kot "slikoviti razgledi", ampak ne paše v kontekst. Nekdo mi je rekel, da so picturesque views "slike, narisane s pomocjo svetlobe - kot da bi risala na diaprojekcijo". Žal pa potrebujem strokovni izraz.
 0   

Hakan @Hakan 8. Jan 2007, 12:56

diasvetlobna žarkna slika devilish
 0   

Zdenko @Zlodej 8. Jan 2007, 23:04

V tej navezi ti navadno to pomeni panorame, panoramske posnetke ampak ne nujno tehnično gledano kot dolge in ozke trakce s celo pokrajino ampak kar lepo po vrsti vse pokrajinske (krajinske) posnetke. To so lahko bili dokaj realistični posnetki v tistem času včaih so se pa odločali za dokaj grafične tehnike in celo velikokrat tisti čas za grafike. Še malo prej pa so to bili največkrat kar bakrorezi, skice in še kaj. In upam, da me slavisti ne bodo sedaj začeli preganjati naokrog. smile

Če ne zabadam nosu preveč direktno, za kakšne namene pa prevajaš tole in kje je tak zgodovinski članek. Me zanima prebrati ker sem precej foto zgodovine tudi sam popisal v člankih. smile
 0   

Ursa @mimosa 9. Jan 2007, 09:57

Zlodej, najlepša hvala za odgovor, ti pošljem zs.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati