0   

Matej @OKO 13. Jan 2007, 17:29

ola, kako bi najbolje izvedel postaranje lesa, ne mislim računalniško ampak fizično na samem lesu?
če pa ima kdo kakšen link od tutoriala v ps.u pa naj pove
čao
hvala
[b:a0bce5c5bb]kali juga[/b:a0bce5c5bb]
 0   

Žiga Šparemblek @ZiZa 13. Jan 2007, 17:53

a je les barvan, lakiran?
[url]http://photoziga.blogspot.com/[/url]
Remove the front cover from the lens before photographing!
 0   

Matej @OKO 13. Jan 2007, 17:59

les je pac svetel naraven, je smreka, ni ne barvan ne lakiran, če bi bil bi napisal.
je zelo gladek, požlajfan do konca smile .
anybody?
[b:a0bce5c5bb]kali juga[/b:a0bce5c5bb]
 0   

iztok @izo 13. Jan 2007, 18:09

dobi se kamikalije za to. lužilo recimo (vsaj mislim, da sem prav zapisal), ki recimo nardi brazde, lahko tudi delaš titse razpoke na bravi, se namaže z nečim itd. poejt v kakšno art štacuno vprašat, lai pa v prvo mavrico.
ni pa jasno, kaj si hotel povedat z tutorialom v ps..
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 13. Jan 2007, 18:09

Ne razumem... ne želiš da bi ga predelal računalniško, spodaj pa sprašuješ po tutorialu za Photoshop? confused
 0   

Aleš @lial 13. Jan 2007, 18:13

Za iglavce je postaranje najbolj učinkovito z žično ščetko (drat-piršno grin ) in sicer v glavnem v vzdolžni smeri. Tako začnemo.
Efekt starosti se nato lahko dobi z ožiganjem, najprimernejši je plinski gorilnik, kakršnega uporabljajo za polaganje zaščitnih smolatih premazov, uporaben pa je tudi bencinski gorilnik (vodovodni inštalaterji - včasih)
Najbrž ni treba posebej svetovati, da naj se to počne na prostem.
Druga možnost je obarvanje površine, najprimernejši so vodni barvni premazi, rjavi in sivi, ki jih razredčimo, da postanejo obarvana voda.
Trdi lesovi (hrast, jesen, brest) pa se postarajo pod vplivom amoniakove raztopine, močnejše od 25%, ki jo skupaj z lesom zapremo v neprodušno zaprt prostor za nekaj dni. Omenjena kemikalija je bila včasih poznana tudi kakor 'salmiak' in je v tej koncentraciji precej agresivna.

Mogoče nekaj za začetek, če pa te zanima še kaj, kar vprašaj.

LP

Aleš
 0   

milosh @milosh 13. Jan 2007, 18:37

dobis tut razne voske (anglesko wax - wax on, wax off - karate kid) ki nardijo tak efekt
 0   

Tomaž @sixtoo 13. Jan 2007, 18:39

Les je možno postarat s krtačenjem, skoblanjem ali s peskanjem. Pri krtačenju (kolikor vem) se uporabljajo neke sorte žične krtače (dratpiršna smile ) ali pa krtače s smirkovim papirjem (šmirglpapir smile )-to lahko probaš sam doma na nekem kosu. Skoblan les je ročno obdelan z ročnimi skobelniki, kjer površina po obdelavi sicer je gladka, ampak neenakomerno. Peskanje pa se izvaja s posebnim kompresorjem in pištolo iz katere ob pomoči stisnjenega zraka pod velikim pritiskom leti pesek in na tak način "uniči" zgornje plasti lesa. Danes lahko načeloma že "vsak mulc" sam doma peska, saj so pištole in kompresorji dostopni po smešno nizkih cenah (običajen tlačni kompresor in kompresor-kit pištole v Bauhaus, Baumax trgovinah...), za peskalni medij, pa se uporabi kremenčeva mivka. Obvezna primerna zaščita!!!

Nekaj primerov ti bom dal na spodnjih povezavah:
Peskanje lesa
Peskanje lesa-Bekor.si
Naprave za peskanje-tlačno peskanje

za krtačen in skoblan les žal nimam nobenih slik confused , imam pa sliko skobelnika, ki jo najdeš na tej povezavi


To je to na hitro, drugače pa do kakega mizarja, pa boš bolj podrobno izvedel kako in kaj.
 0   

Aleš @lial 13. Jan 2007, 18:42

sixtoo je napisal/a:

Skoblan les je ročno obdelan z ročnimi skobelniki, kjer površina po obdelavi sicer je gladka, ampak neenakomerno.
.

confused
Brez zamere, ampak tale je pa malo debela...

Poleg tega je slika 'skobeljnika' pravzaprav ročni skobljič in sicer profilne izvedbe...
 0   

iztok @izo 13. Jan 2007, 18:49

hehe, fight lesarjev na slo foto..
še vedno mi ni jasn tist tutorial.
 0   

Aleš @lial 13. Jan 2007, 18:50

Izo, ne gre za fight, ampak popravek netočnih navedb.

Tukaj sem doma, precej bolj, kakor v - recimo - digiskopiji.
 0   

iztok @izo 13. Jan 2007, 18:53

sej vem, bil je hec grin
 0   

Matej @OKO 13. Jan 2007, 18:56

hvala za odgovore, ja za tutorial sem vprasal kot alternativa k prvotnemu, ce res nebi slo bi potlej probal se racunalnisko pac kot plakat-fotka.. zdej pa vidim da bo filmcek .
čao

p.s
sj fotka bo tud nastala iz tega.
[b:a0bce5c5bb]kali juga[/b:a0bce5c5bb]
 0   

Tomaž @sixtoo 13. Jan 2007, 19:13

lial je napisal/a:

confused
Brez zamere, ampak tale je pa malo debela...

Poleg tega je slika 'skobeljnika' pravzaprav ročni skobljič in sicer profilne izvedbe...


glej, to sliko sem pobral z interneta, zdej točno kako in s čim to gre boš resda več vedel ti, ker se očitno spoznaš bolj na to in nevem, nikjer ne vidim kakega fighta tesarjev (sam sem namreč daleč od tega da bi se ukvarjal s tem, čeprov mi je poznanih dosti stvari, predvsem v "novodobnem" smislu). čakam pa tvoj popravek in točno obrazložitev kako in zakaj gre pri skoblanju lesa. thumbsup zamera? daleč od tega.

me pa zanima kaj si mislil s tistim obarvanjem površine... razredčevanje barvil z vodo itd. ne zdi se mi to glih neko postaranje lesa no... posebej ne v sivinskih odtenkih. ne rečem pa, da zadeva ni izvedljiva.

sicer pa zame osebno še vedno najlepši efekt, ki ga nardi "nekdo tam zgoraj" (in seveda čas) in sicer tako, kot je vidno na spodnji sliki.
 0   

iztok @izo 13. Jan 2007, 19:13

kaj spet to uč čara, hehe?
 0   

Aleš @lial 13. Jan 2007, 19:36

@sixtoo: me veseli, da se razumeva in da ni zamere!

Zato kar z odgovori: skobljanje lesa je s pravilno naostrenim orodjem gladko, da se sveti. To res pomeni, da so posamezna vlakna kasneje dvignejo, vendar le pri omočeni površini. Na sliki je videti 'valove' na lesu, ki so posledica prehitre obdelave - mizarju (tesarju) se je pač mudilo, lahko pa da so to sledovi žaganja. Vendar je to le efekt pri strojnem skobljanju, z ročnim skobljičem tega ni, za njim ostajajo le dolgi svileni skobljanci, ki lepo dišijo. grin grin

Sive in rjave odtenke razredčene akrilne barve pa sem predlagal prav zaradi tega, kar praviš, da ti je najbolj všeč (meni tudi) Z nerazredčeno sivo barvo bi se naravni videz prehitro pokvaril, ker pa so akrilne barve topne v vodi, jih sam redčim približno 1:1, včasih še bolj. Seveda pa je potem potrebno površino še dodatno zaščititi, najlepše se to naredi z naravnim, čebeljim voskom.

Zakaj sivo-rjava: mehak les iglavcev se namreč pred UV-žarki obrani s sivo prevleko, ki pa jo žal voda spira... Naravno star les je zato zbrazdan (uporaba žične ščetke, lahko tudi peskanja!) in sivo-rjave barve, kakor na tvoji sliki.

LP

Aleš
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 13. Jan 2007, 19:48

izo je napisal/a:
kaj spet to uč čara, hehe?


Revolucija? Rofl

Pustmo temo pri miru, da jo ne zasmetimo.

Besedo prepuščam tistim, ki se na to stroko spoznajo. thumbsup
 0   

andrej @kypck 14. Jan 2007, 12:37

Ej odvisn kaj čš postarat, če čš kšn pohištvo, k je že narjen, pa da ni nč zaščiten še uporab lužilo, ponavad ga kupš v prahu, dodaš vodo pa ga pol skuhaš. Ni nč posebnga, Izbrt pa morš taprav odtenk, k ga hošš, glede na to da maš iglavca ki bi ga lužu, je dobr da les nekoliko najprej navlažiš (greš čez z vlažno cunjo, tko da mal vode vsrka) drgač bo poraba full velika, pa še zlo temno zadevo boš dubu, pa lisast zna bit, tko da najprej začni tm kjer se kej dost ne vid, pol pa pejt na bl vidne dele, pazi tud če boš lužu na prečnem prerezu, kr tm ti lohk kr ornk srkne, pa ti nardi še bl temn odtenek, sploh problem je pr iglavcih, listavci so res nekoliko bolši za to počet.
Drgač pa je še ena varjanta kako nardiš npr. okvir slike, tko da ti ga nau nben povprečnež ugotovu. Lohk ga daš za neki cajta v hlevski gnoj, no to je res bl tak čudn postopk, ampak pol morš to dobr spucat, pa narest, tko da se da z takim postopkom tud kšnga kustosa nafarbat, sm če gre pa zadeva pol v nadalno analizo, pa se izkaže za repliko. No bom poisku še kšn link glede tega in ga bom kasnej prpeu.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati