torej sme ti tel ze odgovort prej pa sem pozabil
najprej 1 (ZELO POMEMBEN) stavek,.. stativ ki bi bil poceni, majhen stabilen NE obstaja... torej lahko imas trden oz stabilen stativ, ampak cena bo teza pa se vecji bo ko bo zlozen... in tako naprej..
druga je da se strinjam z maticek-om,.. kupi (skori) najboljse kar si lahko privoscis,.. ce se bos le ukvarjal s fotografijo ker,.. stativ je lahko za zmeti..
povezava med nogami.. to imajo najvecktrat slabsi stativi, to pa zato ke brez tega nebi zdrzali teze in bi se "razcetverili".. boljsi stativi (no razen video stativov k pa majo po 10 kil

) teh poezav nimajo (in posledicno imas lahko za vsako nogo razlicen kot kar je zelo dobrodoslo ce teren ni raven)
naprej.. stativ, mora imeti (spet neko "pravilo" vsaj 2xno maximalno specificirano tezo, kot jo bo nosil (pri tem ne pozabi na glavo, ki je lahk otezja od 1 kile, odvisno kaj bos kupil).. no ravno tako je za glavo pravilo da mora biti max nosilnost 3x od tiste ki jo bo nosil,... to predvem zato da ohrani stabilnost...
zdej stojala so aluminijasta (ce niso kovinskih jaz nebi kupoval ker so ze aluminijasta tezka,.. sploh ce bos kupil takega z visjo nosilnostjo), lahk oso karbonska (lazja a dazja), gitzo dela tudi bazaltna (neki stiskajo magmo ,....) mapak so se drazja (RES drazja) pa se hvalijo jih ne kaj prevec..
se nekaj je ,.. na splosno velja da je stojalo bolj stabilno ce ima manj razdelkov kot vec (tore jtiszo ki ma noge iz 3 delov je bolj taiblno od tistega ki je iz 4 delov, ampak pozor, tisto k je pol bolj stabilno je potem vecje ko je zlozeno)
dodatno,.. center column kot u pravijo (torej tisto stanga ki gre na sredi ven, ce jo imas) spet znizuje stabilnost, tako da recimo tista res stabilna stojala tega nimajo, imajo samo noge, bazo in glavo..
kar se tice glav,..
vsaka firma jih po svoje grupira, glava je ravno tkao vazna kot stojalo (ker ce zaklenes in se ti "setup" povesi za 1 mm bos imel to pri tele objektivu za 2 frame-a nizje.. verjemi i've been there

)
torej glav so tiste ki imajo vsako smer posebi zaklepanje, potem so ti. ballheads in izvedenke le teh (npr joystick od manfrotta), po lso video glave (ki so kot jaz razumem izpeljanka ballheads) pri video in ballheads je bistvo to da lahko z 1 "knofom odklenes glavo in premikas v vse smeri... pri dem se razlikuje jo glave med sabo po nosilnosti in po tem koliko lepo drsijo, ker ce ti sledis npr pticu z tele objektivom se ti ne sme zatikati...
pol so se specialne glave (za panormao pa kaj js vem se kaj)..
ce te zanimajo stvari poglej pri vsakem proizvajalcu posebej, ko ti bom ustrezal ostojalo pa utipkaj v googla to stojalo in review zravn prlimaj .. bo skoraj sigurno kaj vn vrglo..
sam ti priporocam manfrotto, so kar dobra, stabilna, niso pretirano draga,.. aja govoril si se od visine.. tkao racunaj da max visini stojala pristejes se, visino glave (recimo 5.10 cm) in se visino aparata, oz do okularja (pri tem ne pozabi da rabis imeti visino svojega ocesa in ne vrha glave), fajn je tudi a je malo visje ker ce si npr na klancu se mora 1 noga bolj stegniti in ti bo hitro lahko prenizko
aja pri manfortu je to problem da imajo ta quick rrelease sistem tak onastiman standard da dela samo z manfrotto sistemom (nekateri drugi imajo bolj "odprte" standarde in jih lahko uporabljas od razlicnih proizvajalcev..to ti goovrim o ploscicah ki jih prisraufas na aparat da ga vpnes v taquickrelease sistem
upam d sem kaj pomagal.. ce sem kaj spustil ali narobe povedal bo pa ze kdo popravil..
lp
m
tko..