0   

Timotej @Timeleven 21. Mar 2007, 15:44

Lep pozdrav vsem. Sem prvič na temu forumu. Pravkar sem v roke dobil očetov KIEV 4A z Jupiter 8M objektivom. Pa me malo več zanima o omenjenem aparatu.
Namreč ta aparat bi rad uporabljal za občasna slikanja (narava ipd).Dela vredu, svetlomer je okej. Zanima me tudi kateri ojektivi pašejo nanj in kje se jih da dobiti.

LP Tim
 0   

Gasper @gash 22. Mar 2007, 16:24

Ta kombinacija je zakon. Je ukrajinska kopija Contaxa. To pomeni, da imaš doma legendo med fotiči (ali pač odlično kopijo legende, kar ne pomeni da je mnogo slabša, saj naj bi bila v 50-ih sestavljena iz originalnih delov. Pa tudi zakaj bi ukrajinci delali slabše?). Objektivi so malo težko dostopni ampak imaš super klasični objektiv (50 mm). Svetlomera ni, zato moraš imet občutek ali pa zunanji svetlomer.
Kaj naj ti rečem. Film not in foto. Preizkusi in se navduši.
 0   

gasper trampus @gtyrant 22. Mar 2007, 16:44

ta kiev je rangefinder ne ? curtain
Musick ta kill for !!! ....
 0   

Timotej @Timeleven 22. Mar 2007, 17:04

gtyrant je napisal/a:
ta kiev je rangefinder ne ? curtain

Hja, bi vedel, če bi vedel kaj to pomeni. bigeek
Kako da ni svetlomera, neka stvarca z majhnim analognim kazalcem je. Se pa spredaj odpre, tako da po moje je to nekakšen svetlomer. Je pa tale letnik 72.
 0   

Blaž Ogorevc @balž 22. Mar 2007, 17:56

Jaz sem imel enakega, potem pa se je zataknil mehanizem in sem preveč napel in se je strgal zaklop (zavesca). Je pa res legenda.


Kolikor so meni povedali gre za enga najbolj zanesljivih aparatov, ki deluje v vseh razmerah (sicer ga verjetno ne boš nosil na himalajo, ampak tudi tam naj ne bi imel problemov).

Glede svetolomera - ga ima - zunanjega (odpreš zavesco in akcija). Je pa seveda čisto analogen - ga znaš uporabljati - občutljivost filma na levi je v DIN in ne v iso (tako da je treba to upoštevati - seveda, če boš uporabljal svetlomer - lahko se zanašaš tudi na splošna pravila o osvetljevanju). Priporočam pa, da seveda najprej preveriš kako deluje svetlomer - recimo da pofotkaš testni film (z recimo sivo kartico) - in daš razvit in boš videl ali deluje svetlomer tako kot treba - aja, v studiju pa povej, naj ne popravljajo.

Glede objektivov - kolikor vem, jih je res kar težko dobit (vsaj pri nas), ker imajo nestandardni (levi) navoj. Jaz imam doma torej rezervne dele in 50 mm objektiv ter navodila za uporabo (v cirilici grin, in mi je bilo aparata zelo žal ko sem ga poklumpal - popravljat pa se gane splača, ker na češkem dobim za 40 eur lepo delujočega in vse. In tudi kak objektiv se gor dobi.
Jaz imam isti jupiter 8m objektiv in je super - zaslonka 2, 9 lamel ...

Aja, rangefinder ima tudi (to je tisto, kar imaš na sredini za ostrenje - omogoča zelo natančno ostrenje - v dobrih svetlobnih pogojih (drugače pa je na aparatu tako ali tako lestvica globinske ostrine in se lahko v sili zaneseš tudi na to, če je tema).

POhvaliti gre tudi zaslonko - zelo natančna - omogoča pa fotkanje od 1/1250 do 1/2 in pa neskončno.

Vsekakor pa veliko sreče pri fotkanju

LP
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

Gasper @gash 22. Mar 2007, 20:42

Seveda je rangefinder! Zato pa legenda, ki je danes malo pozabljena. Ja zaklopi in zavesice pa kdaj grejo in žal se ne splača popravljat. Predvsem pa je pri mojem(no ni bil moj ampak od strica) bil problem, da si moral pazit kako vstavljaš film, ker se je rad zataknu in če si potem na silo kaj vleku se je rado zje...Zato ti tu svetujem natančnost in počasnost.
Svetlomer. Nisem imel v roki 4a, ampak 4, ki je imel svetlomer za zavesico kot ga ti opisuješ (sicer nenatančen) apak kolikor jaz vem je 4a brez svetlomera. navaden 4 pa ga ima. lahko pa sem tudi zamutil kaj. ok če ga imaš toliko bolje, ampak vseeno ti priporočam, da si nabaviš en povprečen svetlomer, ker na tega se ni za zanašat.
Contax navoj res nima dosti robe po svetu. nehvaležno. Večina pa so 50mm. Ampak s 50 lahko marsikaj zanimivega narediš. Poročaj o uspehih.
 0   

iztok @izo 22. Mar 2007, 21:19

no ja, kiev ravno ni kopija contaxa, prej samo izdelava v rokah rusov (vsaj v začetkih), saj so rusi zasegli zeissovo fabriko po vojni in lepo vso mašinerijo in deli lepo prenseli v kiev, kjer so naprej štancali zadevo. baje na prvih kievih, če pogledaš z notranje strani je še vedno videt odtis contax ipd, ker so blili še deli iz zalog nemcev. sčasoma se je seveda to izgubilo, so začeli rusi po svoje pacat zadevo in najbrž je tudi kvaliteta padla, čeprav je optika še vedno zelo fajn.
zaklop iz tistih železnih lamel glih ni ravno višek zanesljivosti najbrž, po mojem je platneni boljši, ampak ne pokvari se ne eno ne drugo kr tako in če pomisliš, da zadeve delajo po 40, 50 letih, je jasno, da ni kr tako, ne vrjamem, če bi današnja tehnologija vzdržala tolk, bo treba počakat, hehe.
največja prednost teh fotičev je po mojem dobra optika in pa jasno prednost rangefinderja (ni tresljajev zaradi udarca špegla, ki ga jasno ni, posledično je zaradi tega slika bolj ostra in fotkaš lahko pr malo daljših cajtih ipd).
optike za contax (rangefinder) navoj se pr nas res malo težje dobi (čeprav sem enkrat vidu oglas na bolhi za original contax z 35, 50 in 80mm objektivom, se mi zdi in ne bila pretirana cena), se pa marsikaj dobi na ebayu ipd.
kr pogumno lepo film notr in nardi kakportret ipd z odprto blendo, bi znal bit zelo pozitivno presenečen z posnetki. nasploh imajo fotke, narjen z rangefinderje en posebn čar, jih takoj pogruntaš, en poseben kontrast, je težko opisat..
je pa pr tako stari opremi ponavadio potrebno kaj preverit, podmazat, zamenjat tesnila za svetlobo na vratcih, skalibrirat rangefinder itd. mogoče pa vse dela perfektno, probaj pač.
tu imaš recimo link za optiko za kieva, plus ostale informacije
http://www.rus-camera.com/lenses.php?lens=kiev234
 0   

Timotej @Timeleven 22. Mar 2007, 21:52

Hvala za odgovore. Imam pa še eno vprašanje na koliko naštimam DIN če je film iso 200? Drugače ste mi pa zelo pomagali. Hvala še enkrat. thumbsup

:edit/ Imam Kiev 4 in ne 4A. Sem očitno malo zamešal.
 0   

Gasper @gash 23. Mar 2007, 11:16

Evo tabelca. Za več pa wikipedio pogledaj, da ti bo jasna fizika in zgodovina tabele. http://en.wikipedia.org/wiki/Film_speed

ISO/ASA DIN
25 15
32 16
40 17
50 18
64 19
80 20
100 21
125 22
160 23
200 24
250 25
320 26
400 27
640 28
800 30
1600 33
3200 36

No super da maš 4 (sem mislu da sem kaj zbrkal), ampak res ta svetlomer je bolj nezanesljiv. Za ČB bo vredu, ker lahko komot kakšno blendo fališ, ampak raje nabavi en svtlomer. Kakšen Leningrad, ki paše zraven.
 0   

Timotej @Timeleven 28. Maj 2007, 17:43

Še enkrat lep pozdrav vsem. Sem dal razvit svoj prvi film in sem nad slikami navdušen. Res čudovite slike. Tud ostrina je zlo dobra pri dalših časih. KIEV dela tip top. Sj bi pokazal kakšno sliko pa nemorem. none Pač ni digitalna. bigeek

Lp Tim
 0   

iztok @izo 28. Maj 2007, 18:52

sem ti rekel..
 0   

Gasper @gash 29. Maj 2007, 10:06

no pa si okužen.
uživaj pri tem ko misliš ko fotografiraš
 0   

Timotej @Timeleven 29. Maj 2007, 11:04

No ko smo že pri rangefinderjih, kupujem si ravno digitalnega pa sm študiru še o epson rd1. Ve kdo kaj več o njem? Kupujem pa takšnga da bi mi služil še veliko let.
Lp Tim
 0   

Timotej @Timeleven 29. Maj 2007, 16:47

Aja, pa glede objektivov. Na eBayu jih je kar veliko za contaxa... to pomeni da paše tudi na kieva? Tale nej bi bil podoben J 8M, Zeiss Opton Sonnar 1:1. Vsaj zdi se mi. Al pašejo samo strogo jupitrovi?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati