0   

Uroš @urka 25. Mar 2007, 19:38

Odločam se za nakup enega od omenjenih fotoaparatov. Ker sta še oba precej nova na netu ni veliko testov, zato vas prosim za vaše predloge. Rabim aparat , ki je precej majhen in enostaven za ravnanje, če pa ima še kaj zraven pa še toliko boljše. Sovražim pa aparate, ki slovijo po efektu "red eye". Za ta dva aparata pa sem se odločil, ker jih res ugodno lahko dobim. Do sedaj sem imel Canona power shot a70 a se mi ne zapira objektiv in mi napiše e18.
Hvala za vaše predloge in nasvete. L.P. urka
 0   

Aleksander @discom 26. Mar 2007, 11:30

Pri manjših fotoaparatih je zaradi majhne oddaljenosti med bliskavico in objektivom velikokrat problem efekta imenovan "red eye".
In tudi Sony Cyber-shot DSC-W55 ni izjema.
Manjka mu ročnih nastavitev in tudi za nočne posnetke ni primeren.Drugače pa kar solidno ocenjen na testu.

Test:
http://www.dcresource.com/reviews/sony/dsc_w55-review/index.shtml
Samsung i7 je res novejši model,toda zaradi vgrajenega MP3 predvajalnika in vrtljivega LCD me bolj spominja na kakšen "foto-fon".Tudi majhna leča objektiva in testi prejšnjih modelov ne obetajo visoke kvalitete.Tudi pri Samsungu prihaja do red eye efekta,zato ima vgrajen red eye fix program.Kako dobro deluje pa ne vem.IMA pa 3x optični zum.
Poleg tega je cenovno kar precej višje kot drugi omenjeni (Sony W55)


Če kdo še ne ve kako izgleda:

Uglavnem meni se zdi,da je to bolj nekaj s čemer se postavljaš okoli pred drugimi,kot pa kvaliteten digitalni fotoaparat


Na drugem forumu grin si spraševal tudi za leče ,ki so skrite v ohišju in kako dobro delujejo (in dobil tudi kak napačen odgovorov). deal

http://www.mobisux.com/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/2970240/Main/2970240/

Ni toliko pomembno kje so leče objektiva fotoaparata (skrite v samem fotoaparatu ali ne),bolj je pomembno koliko so velike in sistem delovanja.Seveda je pomembna tudi sama kvaliteta optike v objektivih in svetlobna vrednost,toda pri večini kompaktov ni kakih pretresljivih razlik (cena pač naredi svoje).Obstajajo pa tudi izjeme.
Pri modelih,kjer so skrite v fotoaparatu so običajno manjše in s tem zajamejo manj svetlobe - kar ne more biti boljše kot pri ostalih,ki imajo večje leče (in s tem objektive).In ponavadi so taki objektivi bolj ozko-kotni (ožji kot zajema).
Poleg tega nekatere znamke (tudi pri večjih povečavah) uporabljajo drug sistem z prizmo,kjer se lomi zajem.S tem sicer pridobijo na majhnosti samega fotoaparata,ampak tudi na izgubi svetlobe pri prenosu na senzor.
Primer sistema s prizmo (Panasonic):
Če imaš na voljo samo omenjena bi se osebno odločil za Sony-ja.Drugače pa bi lahko pogledal še za kakšnim "žepnim" fotoaparatom znamke Fuji.Ker imajo boljše senzorje od konkurence,lahko dostikrat narediš fotko brez bliskavice (dvigneš ISO ali uporabiš funkcijo Natural lightning).In ob tem ne pride do efekta "rdečih oči".

Omenjaš ,da lahko omenjena fotoaparata dobiš ceneje,nisi pa povedal kakšne so to cene.Zato sem za primerjavo vzel "naše" cene.

Tvoji modeli

Sony DSC W55.................194,90 € (enaA.com)
Samsung i7.......................369,98 € (enaA.com)

Predlogi

FujiFilm FinePix F20.......261,60 € (Mixi foto video)

Ker si na drugem forumu omenjal tudi več optičnega zuma....:

FujiFilm FinePix F650....286,79 € (5Pik.si)

Z več ročnimi nastavitvami:

FujiFilm FinePix F31......355,50 € (Mixi foto video)

Še obrazložitev:
Fuji F20 ima podobno kot Sony malo ročnih nastavitev (vseeno nekaj več kot Sony) in boljši višji ISO.Majhen soliden fotoaparat.


Fuji F650 ima 5x optični zum,toda prav tako malo ročnih nastavitev,ISO samo do 400.


Fuji F31fd ima ISO do 3200,nekaj več ročnih nastavitev in pri nas ime ceno manjšo kot njegov predhodnik F30.Če kupuješ v tujini bo verjetno F30 cenejši,ker je "starejši" model.Pri nas pa trgovine še ne poznajo tržnega obnašanja (in ob prihodu novih modelov še ne nižajo cene starejšim)


Sony in Samsung imata med vsemi omenjenimi bolj ozkokoten objektiv (38 - 114 mm),kot ostali Fuji (36 - 108 mm),preračunano v Leica formatu (35mm)


Sony ima med vsemi omenjenimi fotoaparati tudi najslabši zaslon (z najmanšo resolucijo,2,5 inch / 115 k pikslov)
Samsung i7.....3 inch / 230 k piksov
Fuji F20............2,5 inch / 153 k pikslov
Fuji F650...........3 inch / 230 k pikslov
Fuji F31............2,5 inch / 230 k pikslov


Seveda v poštev pride še kakšen drug fotoaparat,bodo še drugi kaj dodali. (Just me bo verjetno priporočil Canon S3.... biggrin )
Drugače pa ima Canon (če ne upoštevamo Ixus serije ,ki je malo "zasoljena " s ceno) malenkost večje modele serije Powershot A550,s 4x optičnim zumom,uporabo AA baterij,7 MP....
In ko si ravno omenjal nekaj do 4x optični - citiram izvleček:

....Če na kratko povzamem moje želje pri nakupu: lahek, majhen, dober zoom (po možnosti 4X) ....

Torej:

Canon PS A550......187,68 € (3A)

Prišla pa sta tudi že njegova naslednika A560 in A570,ki imata novejši Digic III procesor,večji 2,5 inch LCD,še nekaj novitet,A570 pa ima tudi že IS (stabilizator slike)

Canon A560..........234,06 € (Mixi foto video)
Canon A570 IS.... 284,05 € (Mixi foto video)

V vsakem primeru pojdi pred nakupom še v trgovino in malo preizkusi fotoaparate,ki te zanimajo.Ne pozabi tudi,da so omenjene cene brez dodatne opreme,ki bo potrebna za uporabo fotoaparata.

thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Uroš @urka 26. Mar 2007, 12:58

Discom res ti hvala za obsežno razlago. Omenjena aparata lahko dobim za cca.180€. Ker pa sem imel sedaj power shot a70 in ker je še vedno kot vidim iz postov zelo v redu aparat sem sedaj zelo v dvomih ali kupiti rajši nazaj Canona za malce več denarja ali Fujija ali vseeno vzeti Sonya, Samsunga sem pa že črtal. Zanima me še ali je po vašem mnenju Sony veliko slabši od mojega starega A70 in v čem?
Hvala in L.P.

p.s. Kaj pa mislite o Olympusu mju 740?
 0   

Aleksander @discom 26. Mar 2007, 15:22

Canon PS A70 je že res malo starejši model (iz 2002/2003).A za tiste čase je bil med kompakti precej napreden model z veliko ročnimi nastavitvami.Ta model je imel že ročni fokus (manual fokus).Predvsem po LCD monitorju pa se vidi da je to starejši fotoaparat (1.5 inch)

Zato se ga verjetno tudi ne splača popravljati,ne glede na to kakšno okvaro ima.

Če si pri svojem starem A70 kaj uporabljal ročne nastavitve,boš to pri Sony pogrešal (ali pri kakšnem drugem fotoaparatu,ki nima ročnih nastavitev).

Če res ne potrebuješ fotoaparata za v žep od srajce,bi ti potem že raje priporočal novejšo PowerShot serijo ,ki sem jo omenjal v prejšnjem prispevku.
Poleg tega si že navajen na Canona (kar pa seveda ni pogoj za nakup)

Osebno pa nobenega od "malih" Olympusov ne bi vzel med možne kandidate za ožji izbor.

Omenjeni Olympus Stylus 740 je isti model kot 750 (samo da nima optičnega stabilizatorja in je zaradi tega tudi cenejši) ampak samo digitalnega.
Slabša Li-ion baterija,problem z red eye,nima ročnih nastavitev,NIMA AF assist lamp (kar otežuje fokusiranje v slabših svetlobnih pogojih)

Eden od testov:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/OS740/OS740A.HTM


Pozanimaj se raje za koliko lahko dobiš omenjene Canon-e.Najbrž je izvor robe iz tujine,ker so bolj ugodne cene kot pri nas (vsaj po cenah,ki si jih napisal)
Mogoče boš tudi za omenjene Canone dobil dobro ceno.

In še enkrat : pojdi v trgovino in si nekaj izbranih fotoaparatov dobro oglej in preizkusi pred nakupom.Saj lahko pogledaš po naših trgovinah in potem naročiš v tujini.Potrebno je dobiti predstavo o fotoaparatu,kako leži v roki,ali so tipke dovolj velike,itd...Poleg uporabnosti in kvalitete samega fotoaparata seveda.

thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Aleksander @discom 27. Mar 2007, 14:38

P.S.: Malo sem še pogledal tehnične podatke in ugotovil,da je tvoj "bivši" Canon PS A70 primerljiv samo z najnovejšim PS A570 IS,ker ima samo ta vse ročne kontrole ( exposure compensation, shutter speed, aperture, white balance, focus)
Ostali Iz serije (A550,A560) nimajo vseh ročnih nastavitev ampak samo nekaj ( exposure compensation, white balance)
Imata pa zato novejša A560 in A570 novejši Digic III procesor,funkcijo odstranitve redeye (ki naj bi dobro pomagala) in višje vrednosti ISO.Kot že prej omenjeno pa ima Canon PS A570 IS tudi optični stabilizator slike.Poleg tega ima A570 edini možnost uporabe konverterjev (tele,wide ali close up)
Seveda vsi ti podatki niso tako pomembni,če nisi pri prejšnjem fotoaparatu veliko uporabljal ročnih nastavitev.

thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Uroš @urka 27. Mar 2007, 19:23

Danes sem bil v Mixiju in Bigbangu in povsod so mi priporočali Olympusa FE 200 ali IXUSA 60 Fujija pa so imeli le enega velikega. Sony mi je kar v redu, vendar mi je Olympus všeč zaradi širokokotnega objektiva ker gre že od 28 mm. Kaj mislite vi? discom zanima me tudi tvoje strokovno mnenje.
Hvala in L.P. urka
 0   

Aleksander @discom 27. Mar 2007, 20:05

urka je napisal/a:
...Kaj mislite vi? discom zanima me tudi tvoje strokovno mnenje.
Hvala in L.P. urkaHe,he urko,ni treba pretiravati.Jaz podam samo svoje mnenje podprte malo s praktičnim,malo s teoretičnim znanjem in nekaj tudi preberem.Še vedno pa je to daleč od strokovnjaka.Tudi sam sem se že kdaj zaj.... z nakupom in sedaj veliko več preverjam in sprobavam zadeve pred nakupom.In to ne samo na foto področju.Vseeno hvala za kompliment,imaš v dobrem.... grin

Trenutno imam doma težave z netom,ker mi Voljatel priklaplja novo linijo.Zato bom jutri v službi kaj več pogledal in napisal (ma ne okol govort'..... grin )

Že zdaj pa lahko povem svoje mnenje.....po mojem stran od FE 200,vsaj kolikor sem jaz slišal in prebral.Pa tudi v trgovini sem ga sprobal.

thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Aleksander @discom 28. Mar 2007, 10:12

Off topic: doma net še vedno ne dela..... sleep


Olympus FE-200 je na več testih bolj slabo ocenjen.Razen nekaj scenskih nastavitev nima veliko ročnih nastavitev (še WB in ISO sta avtomatska)
NIMA AF assist lamp za pomoč ostrenja pri slabši svetlobi,kar se tudi pozna pri delovanju.Stabilizacija slike ni optična ampak samo digitalna (imenovana Blur reduction mode) in ni preveč uporabna (zaradi višjega ISO).Fotoaparat je tudi precej počasnega delovanja.Več podrobnosti si lahko prebereš v testih spodaj.

Pri teh raznih testih velja tako kot pri lastnikih fotoaparatov - pravijo da imajo vsake oči svojega malarja.Se pravi nekje isti model hvalijo in drugje kritizirajo.Mogoče kje tudi niso vedno pristranski.

Pri Olympusu FE 200 ni te dileme,povsod so ga kritizirali.

Nekaj testov omenjenega Olympusa:

http://reviews.cnet.com/Olympus_FE_200/4505-6501_7-31965097.html

http://www.steves-digicams.com/2007_reviews/fe200.html

http://review.zdnet.com/Olympus_FE_200/4505-6501_16-31965097.htmlPotem bi se osebno že raje odločil za Canon Ixus 60
Je bolj osnovni ("oskubljen") model in nima veliko ročnih nastavitev.Toda pohvalijo mu delovanje in hitrost.In tudi on je na večih testih dobil podobne ocene,dobre seveda.
Testi Canon Ixus 60:

http://asia.cnet.com/reviews/digitalcameras/0,39005881,39116523p,00.htm

http://www.letsgodigital.org/en/camera/review/85/page_1.html

http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/sd600.html


Opažam,da očitno gledaš za manjšimi fotoaparati (žepnimi).Veliko pa je odvisno od namena uporabe.Pri manjših boš (razen nekaj dragih izjem) težko našel več optičnega zuma.Ampak sam najbolj veš za kaj misliš fotoaparat največ uporabljati.

thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Uroš @urka 28. Mar 2007, 10:25

Ja najbolj ga bom uporabljal familijarno se pravi pri raznih izletih (je fino da je žepni da ni prevelik in težak) pa za razne roj. dneve, pa tko. Slikam pa največ avtomatsko.
L.P. urka
 0   

iztok @izo 28. Mar 2007, 10:49

ixusi so manjši in bolj fensu, samo po sliki pa niso tako fajn kot recimo A serija. če hočeš spodobne fotke, vzemi kaj iz te serije, sploh če ima še is ipd, tudi video je najbrž kr dobre kvalitete itd.
osebno mam rajš malo večjo zadevo, kot pa slabše fotke, premajhne tipke, slabo odzovnost itd (ni pa nujno, da imajo vsi tisti žepni te minuse, seveda).
v glavnem je tako, da ne moreš falit z zdej že nekaj generacij a serije, so zmeraj ne nekem določenem nivoju, s emi zdi.
 0   

Aleksander @discom 28. Mar 2007, 12:20

Tudi sam sem predlagal nekaj fotoaparatov Canon iz A serije.Seveda sem gledal tudi malo na cenovni razred,ki ga je "nastavil" urka.Canoni A serije uporabljajo AA baterije (kar je zame po eni strani prednost) in zaradi tega so taki fotoaparati večji in težji.Vsi iz A serije (vsaj serije 500) pa tudi nimajo vseh ročnih nastavitev.

Toda,ker je urka napisal...

urka je napisal/a:
... (je fino da je žepni da ni prevelik in težak) pa za razne roj. dneve, pa tko. Slikam pa največ avtomatsko. L.P. urka


....mu bo verjetneje Ixus 60 bolj primeren.

Tudi Ixus serija od Canona je znana po kvaliteti (vsaj višji modeli).Če nimaš res "kmečke roke" so tipke dovolj velike.Večina Ixux-ov ima še vedno optično kukalo (razen nekateri novejši modeli z 3 inch LCD).Kukalo sicer nima 100% vidnega polja,a uporabno vseeno je.Tudi performanse so dobre (npr. continuous shooting speed = 2.1 fps) .Mogoče je tu edini večji problem učinek rdečih oči zaradi bližine med bliskavico in objektivom,toda tudi A serija se ubada z istim problemom.
Zaradi tega se mi zdi Ixus 60 za slabih 250 € kar dober nakup (Big bang cena-mogoče je kje še cenejši).Urka ima pa tako ali tako svoj vir za dobavo grin
Sicer se zaradi majhnosti fotoaparata s tem odpoveš večjemu optičnemu zumu,toda to je pač stvar posameznika in njegove odločitve.
Najprej pa preizkus fotoaparata v trgovini,potem bo tudi odločitev lažja.

thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

iztok @izo 28. Mar 2007, 12:38

ixusi imajo malce manjši senzor kot a serija (kot vsi ti žepni priveski), če se ne motim, nisem pa ziher. to se na kvaliteti kr hitro pozna, sploh če kdaš uporabiš kak višji iso od 100, recimo (pa tudi na detajlih ipd).
ma ok, kompakt je kompakt, ampak so tudi tukaj razlike, jst bi zase verjetno kakšen iz a serije vzel, če bi kopuval za eno splošno rabo, sploh tist z is-jem zgleda zanimivo.
 0   

Aleksander @discom 28. Mar 2007, 14:16

izo je napisal/a:
ixusi imajo malce manjši senzor kot a serija (kot vsi ti žepni priveski), če se ne motim, nisem pa ziher.....Res je izo,motiš se yes

Canon Ixus 60..........Tipalo 1/2.5" CCD , Ločljivost 6.0 mio
Canon PS A550........Tipalo 1/2.5" CCD , Ločljivost 7.1 mio
Canon PS A570 IS....Tipalo 1/2.5" CCD , Ločljivost 7.1 mio

(Serija A 600 pa uporablja 1/1.8" CCD )

Razen A570 IS (in A560),ki uporablja novejši Digic III procesor (ostali še Digic II) imajo ostale podatke primerljive.
Ista velikost senzorja (toda več MP!-kar je lahko slabše),svetlobna vrednost objektiva je primerljiva (Ixus 60 ima boljši podatek a manj optičnega zuma),ima pa Ixus 60 boljši makro (3 cm proti 5 cm)

Tudi LCD zaslon ima ta Ixus boljši:

Ixus 60.............Zaslon 2.5" P-Si TFT, cca. 173,000 pixels
A 550...............Zaslon 2.0” P-Si TFT , cca. 86,000 pixels
A 570 IS...........Zaslon 2.5"P-Si TFT , cca. 115,000 pixels

Višji modeli Ixus serije,ki imajo več funkcij (toda lahko tudi do dvojno ceno omenjenega modela),ponudijo še kaj več.Toda tudi nižji (cenejši modeli) ponudijo dosti za svoj denar.Sicer ne vsi modeli te serije,samo Ixus 60 je definitivno med njimi.Vsekakor pa kot žepni model za družinsko uporabo čisto zadovoljuje potrebe te vrste uporabnikov.

thumbsup


P.S.:Kje so zdaj uvozniki Canon-a?A dobim provizijo,ker opravljam njihovo delo..... grin bigrazz biggrin
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

iztok @izo 28. Mar 2007, 14:31

no, kompakte že lep cajt ne spremljam, sem pa videl fotke iz našega power shota doma (kaj pa vem, en z 3mpix) in z enim ixusom od žlahte in se slednje vidno slabše (detajli ipd). lahko da, je kakšen model izboljšan, vendar lepši dizajn ne nujno pomeni boljših fotk, sploh če recimo šparajo z dimenzijami leč ipd (manjše leče pomenijo tudi manjše senzorje ipd).
canon išče promotorje, kolkr vem, samo je najbrž treba kaj več, kot samo copy pastat podatke po forumih, hehe. grin
 0   

Aleksander @discom 28. Mar 2007, 15:10

Tisti Powershot je bil najbrž A75 (3.2 MP) in so delali res lepe fotke.Ampak že takrat so imeli probleme z red eye. grin
In v nekaj letih od takrat so se tudi že Ixusi izboljšali.Sicer res je da ne vsi (Ixus Wireless je naprimer dosti slabše ocenjen kot Ixus 60).
Treba je vedeti da se pogovarjamo o kategoriji družinski žepni fotoaparat (ki bo uglavnem na auto mode),ranga cca 200 €.Drugače bi seveda bili možni tudi mnogi drugi fotoaparati in znamke.Jaz sem pač samo povedal svojo oceno predlaganih modelov.

thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Uroš @urka 29. Mar 2007, 14:05

Danes sem dobil na probo Samsung Digimax L70 in Sony DSC-W55. Kaj menite o Samsungu glede na ceno 180€.
L.P. urka


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati