0   

andrej @kypck 1. Maj 2007, 19:24

Živjo, do sedaj nisem imel problem s čiščenjem, sedaj pa se mi je pojavila potreba da bi nekoliko odpihnil, ali pa celo spucal moj CMOS senzor.
Saj se pojavi kar nekaj temnejših pik, če slikam z manj odprto zaslonko ma uglavnem če mam večje f število, tako da bo čist razomljivo.
Prišel sem do ideje da bi eno veliko aluminjasto vojaško kišto opral in takoj zaprl. potem bi dal kakšen silikagel da bi absorbiral vso vlago ki se bo zadržala, na sprednji strani bi pa napel streach folijo, tako da bi naredil ubistvu eno komoro. potem pa v tej s puhalnikom in morda celo z palčko in papirčkom spucal senzor (podobno kot je tukaj že omenjena tema na forumu ČIŠČENJE SENZORJA, samo da bi to izvajal v tej komori.
Ker bo najbrž veliko manj prahu kot da bi pucal v navadni sobi, kjer videvam da je full prahu.
Mene zanima kakšna se vam zdi ideja o tem? ali je kdo kaj podobnega poizkušal narediti sam, morda kakšna boljša ideja?
Ker prej ali slej bi ga rad spucal, samo ni pa tok prahu da bi moral nesti na servis (un program za odpravo teh pik pa tudi ne mislim uporabljati da bi vsako sliko posebaj rihtal)
No podučite me z novimi idejami
 0   

Sebastjan Medved @bear987654321 15. Maj 2007, 09:22

sam sem se zadeve lotil prejšni teden na alfi. čistil sem le z vatiranimi palčkami. seveda je treba bit nežen in moraš imeti potrpljenje. sam sem za čiščenje potreboval kar nekaj časa, saj sem slike sproti pregledoval na računalniku.

nekaj časa prah le prestavljaš sem in tja. vendar s časom dobiš nekako občutek in z kančkom sreče in pazljivosti lahko komot to sam doma opraviš.

nisem pa nič kompliciral glede prahu v sobi, ga je kar nekaj. samo sem samo čiščenje kr dobro opravil. na f/40(+saturiranje posnetka) ni nikjer več vidnega prahu, torej misija opravljena.

poizkusi
 0   

Andrej @fotokaj 15. Maj 2007, 10:16

A bolj se ne da zakomplicirat?
Jaz dam na bulb, škljocnem, snamem objektiv, spiham s pihalko na CO2, nataknem objektiv nazaj in to je to. Mesečno z D200 posnamem cirka 9-11.000 fotografij, redno uporabljam vsaj 5 objektivov (hočem reči da jih veliko menjam), pa kljub temu nimam potrebe po čiščenju senzorja pogosteje kot enkrat na 2 meseca. V zadnjih štirih letih sem senzor dal čistit na servis dvakrat...Resda sem in tja kako piko najdem na posnetkih narejenih s sigmo 10-20 (zaradi razmerja med goriščnico in vrednostmi zaslonke), sicer pa smeti na senzorju ni.
Če ma kdo s svinjarijo na senzorju težave, naj gre na Fotomehaniko, da 20 eur in delo bo opravljeno kot se šika; ni pa nobene potrebe, da se smešite z raznimi komorami, breztežnostnem stanjem, vakumom in podobnimi pretirancijami.
thumbsup
 0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 15. Maj 2007, 12:11

thumbsup
 0   

andyz @andyz 15. Maj 2007, 12:54

Če se hočeš znebiti praha v okolju je dovolj, če si zadevo pripraviš v kolikor toliko čisti sobi ali prostoru, kjer je čimmanj tkanine (kavči, tepihi, zavese in podobno). Mogoče najbolje v kopalnici.
Daš aparat in vse kar rabiš na mizico in potem naj v tem prostoru vsaj pol ure nihče ne hodi, da se prah v zraku usede. Nato se počasi vsedeš zraven (po prstih hehe!) in zadevo sčistiš (spihaš ali kako drugače).
Ne rabiš nobenih komor.
 0   

Andrej @fotokaj 15. Maj 2007, 13:56

Ja, ja, pa glej da boš to delal ko bo oblačno vreme, ker se tako zaradi nizkega pritiska prah ne bo dvigoval. Za senzorje pucat so najboljši meseci od maja do avgusta, ker v njihovem imenu ni črke R. Prostor, v katerem pucaš, naj bo mrzel, ker toplota tud prah dviguje, če je toplo, se pa uleži na tla in senzor čisti v ležečem položaju, saj je v toplem prostoru prah pod stropom. Če imaš aparat s plastičnim ohišjem, čisti s plastičnim priborom in če imaš aparat z ohišjem iz kake zlitine, uporabi kovinski pribor, da slučajno ne pride do kemične reakcije med plastiko in kovino, saj lahko pride do kake neželjene kemične reakcije ki privlači prah, lahko pa pride tudi do neželjene manjše eksplozije, ki človeku sicer naj ne bi bila nevarna; v slednjem primeru pri čiščenju preventivno uporabljaj masko za švasat. Lahko pa najdeš prostor, v katerem prahu sploh ni in si obenem prislužiš še Nobelovo nagrado za fiziko.
Pri čiščenju senzorja nosi majico z napisom "Ful se matram".
 0   

Jan Vrhovnik @Palkic 15. Maj 2007, 14:26

Hhahahahaahhahhaaha fotkokaj!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Rofl Rofl Rofl laugh 0   

andrej @kypck 15. Maj 2007, 18:29

ma ja sej naum pretiravu, sm tko me je mal zanimal kje čistite. Men se je tud kopalnica zdela najboljša za to.
fotokaj mene zanima kje si kupu un CO2, da naum probu z navadnim, pa fasu kej gor da nau šlo dol. smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati