0   

Stojan Ferlič @Stojko 8. Maj 2007, 21:48

Imam eno vprašnje. Sem nov pri fotografiranju in komaj raziskujem digitalni fotoaparat. Zanima pa me naslednje. Če prav razumem je od vrednosti zaslonke tudi odvisna ostrina fotografije. Torej če fotografiram pri vrednosti F2.7 je slika zelo ostra ampak samo tam kjer sliko ostrim ozadje pa naj bi bilo zamegljeno. Pri F8.0 pa naj bi bilo nekako enakomerno ozadje in motiv ki ga ostrim (torej bolj ali manj ostro).
Prilagam 2 fotografiji, obe sta bili fotografirani v načinu M (manual)
1. fotografija: F2.7, 1/1600, ISO80
2.fotografija: F8.0, 1/200, ISO80

Fokus je bil v obeh primerih nekje na sredi stebra.

Zanima me zakaj sta obe fotografiji skoraj enaki (razlika je minimalna)
Rad bi naredil fotografijo kjer bi bil predmet ki ga fotografiram izrazito oster, ozadje pa zamegljeno (recimo fotografija portreta).
 0   

iztok @izo 8. Maj 2007, 21:59

stopi bližje stebru, lahko je malo manj zuma. vendar vseeno, čeprav hje kompakt (velik dof) bi vseeno moralo bit razlike med f/2.8 in f/8 blendo, se mi zdi.
 0   

Stojan Ferlič @Stojko 8. Maj 2007, 22:11

zoom ni bil uporabljen.
Problem je da sem naredil stotine fotografij (večina z F2.7 in nato še z F8.0) in vedno sem dobil enake rezultate. Razlike med fotografijami praktično ni. Poskusil sem z predmeti blizu, daleč.....
Ali imate podobne izkušnje z tem fotoaparatom ali pa je mogoče kaj narobe z mojim...ali pa enostavno ne znam fotografirat grin
 0   

Matej Ružič @mat 8. Maj 2007, 22:43

Hja tej neostrini pri odprti zaslonki se reče bokeh(če se ne motim?) in ga je s kompakti težko dobit.

Splošna navodila so čim večji "zoom", odprta zaslonka, razdalja med tabo in fotografiranim objektom mora biti čim manjša, razdalja med tem objektom in ozadjem pa čim večja.

Po domače: stopi približno dva metra vstran od stebra, zoom do konca in zaslonko na 2.7 pa bi moglo funkcionirat, kolk je to s kompaktom pač mogoče.

Lp Mat
 0   

Denis Ferlič @DenisF 9. Maj 2007, 00:02

Tako kot je mat povedal. thumbsup

Ampak z kompaknim fotoaparatom pač žal nemoreš dobit enakega rezultata kot pa z DSLR-jem pri enakih nastavitvah.
[url=http://foto-denis.blogspot.com/][img:230cacb34c]https://www.slo-foto.net/slike/avatars/31vlya.jpg[/img:230cacb34c][/url]
 0   

andyz @andyz 9. Maj 2007, 06:38

Najprej je treba razjasniti pojme.
Eno je globinska ostrina drugo pa ostrina sama po sebi.
Globinska ostrina pomeni, v kolikšnem območju naprej in nazaj od ostrene točke bo nekaj ostro, ostrina pa, kako je izostreni predmet nasploh ostro prikazan.
Oboje je pri bolj zaprti zaslonki bolj poudarjeno - ostrina sama in tudi večja globinska ostrina.
Je pa res, da je pri kompaktih tega znatno manj kot pri DSLR.
Najbolj zamegljeno ozadje dobiš, če stopiš čimbližje k predmetu, ki ga slikaš in ga slikaš z največjim zoomom (kolikor velikost predmeta seveda dopušča) pri najbolj odprti zaslonki.
 0   

Gregor Baric @baro 9. Maj 2007, 07:12

Sam a niso ful slabe kvalitete ti sliki. Jaz bi šel stavit, da je to slikano z telefonom in ne aparatom kot je Canon S3. Plus da je bil sončen dan in še ful majhen ISO. Jaz bi na EOS350 dobil pri iso1600 manj zrnato sliko. Al pa je kompresija jpga na več kot 10.

Drugače pa glede slikanja - tako kot so ti napisali drugi. Edino kar mislim, da je težje pri kompaktih - povedat mu, na kateri točki naj ostri, ker nima takšnega AF sistema, kot ga imajo DSLRji. Torej boš v vsakem primeru moral imeti steber se mi zdi na sredini kadra, da bo on oster, ozadje pa zamegljeno pri velikem zumu.
 0   

sanja @sanja 9. Maj 2007, 09:42

Stojko je napisal/a:
Zanima me zakaj sta obe fotografiji skoraj enaki (razlika je minimalna)
Rad bi naredil fotografijo kjer bi bil predmet ki ga fotografiram izrazito oster, ozadje pa zamegljeno (recimo fotografija portreta).


to ti s kompaktom ne bo uspelo, ker sm tudi jaz imela vcasih ideje da bom to delala z G5
ampak lahko stojis na glavi pa ti ne bo uspelo, jaz mislim da mi je samo na dveh fotkah, pa se to bolj po nesreci grin
 0   

Matej Ružič @mat 9. Maj 2007, 10:30

Mogoče ker G5 nima dovolj "zooma"! laugh

Ne gre tud s kompakti v določeni meri in govorim iz izkušenj ker mam več takih slik narejenih s fujijem s5600, seveda pa efekt ni tako močen oziroma dober kot z DSLR-om kot je bilo že povedano.

Lp Mat
 0   

jernej @ZionExpress 9. Maj 2007, 10:55

ok. tukaj ni kriva samo neuporaba zuma, oddaljenost od motiva itd.. predvsem se mi zdi da je pri kompaktih problem velikost (oziroma bolje rečeno majhnost) senzorja. z velikostjo senzorja namreč tudi pada globinska ostrina.
če recimo primerjamo..7 x 5mm na kompaktu (ali celo manj) in 22.5 x 15mm in več na dslrjih nam hitro da vedet da s kompaktom niti približno ne moremo ustvarit tako majhne globinske ostrine kot z dslrjem. skratka. nič ni narobe s fotoaparatom ali s tvojim znanjem fotografije. gre samo za omejitev fotoaparata.
 0   

Aleš @lial 9. Maj 2007, 11:56

Saj ste že vse zapisali, pa vendar še dodatek:
ker se še spominjam, kako sem pred leti sam blodil v temi neznanja in si poleg tega od 'starih mačkov' nisem pustil dopovedati da razlike SO, sem pravkar udaril nekaj hitrih snapšotov pred hišo, kjer je vidna razlika:
Aparata sta Olympus 7070 in KM 7D z objektivom 50/1.7

Z odprto zaslonko:z zaprto zaslonko:Na levi je Oly, na desni Minolta, res je, da vrednosti niso popolnoma enake, pa je razlika vseeno dobro vidna.

LP

Aleš
 0   

Gregor Baric @baro 9. Maj 2007, 12:21

Ful lepa primerjava. Vsa čast! To so objave vredne pohvale, ker se vidi, da si se potrudil!
 0   

Matej Ružič @mat 9. Maj 2007, 13:11

gre tud malo bolje...

Upam da bo tale link delal!
 0   

Matej Ružič @mat 9. Maj 2007, 13:16

ups preveliko!

No upam da bo vseen ok!

Fotografiji sta bili narejeni v RAW-u in sem ju zdaj na hitro konvertital (pri tem dodal mal kontrasta in nasičenosti) in mal ostril v PS drugo pa nič.

Njun namen je samo pokazati da tud s kompaktom v določeni meri gre (ne pa pokazat šum zaradi ostrenja, purple fringing in vse ostale pomanjkljivosti kamere in mene biggrin ).

Lp Mat


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati