0   

Matej @krt 16. Maj 2007, 07:29

Že odkar imam DSLR (Canon 300d) me zelo moti zelo majhen dinamični razpon (dynamic range) za slikanje pokrajine (če se temu tako reče - mislim učinek, da je presvetljeno nebo in pokrajina pravilno osvetljena ali pa nebo pravilno osvetljeno in pokrajina pretemna). Slišal sem, d anaj bi bil ta razpon pri nekaterih digitalcih boljši, pri nekaterih pa slabši; npr. pri prejšnjem kompaktnem digitalnem aparatu to ni bilo tako hudo.
Kateri od dslr-jev je boljši od 300d? Za koliko? Je res, da je ta učinek pri določenih zaslonkah manjši? Sem že poskušal s programi za HDR, ampak se mi rezultati ne zdijo povsem zadovoljivi.
Vnaprej hvala za pomoč!
 0   

Bojan Stepancic @bododo 16. Maj 2007, 07:33

Edini aparat, ki je danes na tržišču in ki ima občutno boljši dinamični razpon pa je Fuji S3 pro in S5 pro po testih nekje do 2.5EV.
 0   

chips @chips 16. Maj 2007, 07:35

Pri S5 (za S3 nevem) lahko celo dolocis percentualno koliko DRja hoces imet. Moznosti so vse do 400%.

Tole funkcijo bi pa rade volje imel.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

Bostjan @Archie 20. Maj 2007, 23:02

Pri S3 je na aparatu nekoliko manj kontrole DR-ja kot pri S5, gre pa do 400%, kar je nekje ekvivaletno 2 blendam. Zadevo je možno potem regulirati s Hyper-Utility porgramom za obdelavo slik ali s Photoshopom. Moje izkušnje s S3 so zelo pozitivne, spet pa je treba vedeti, da ne dela čudežev. Treba se je namreč zavedati, da povečanje DR-ja običajno pomeni tudi nekoliko manjši kontrast, procesiranje v kameri pa traja (še posebej v S3) in precej upočasni kamero in poveča datoteke.
 0   

bockorek @bockorek 20. Maj 2007, 23:17

Za povečanje dinamičnega razpona pri pokrajinski fotografiji se uporabljajo tudi gradualni ND filtri.
 0   

Bostjan @Archie 23. Maj 2007, 18:24

bockorek je napisal/a:
Za povečanje dinamičnega razpona pri pokrajinski fotografiji se uporabljajo tudi gradualni ND filtri.No tole pa ne bo držalo. Gradualni ND (neutral density) filtri so narejeni tako, da potemnijo presvetle dele na motivu in izenačujejo ekspozicijo in torej ne vplivajo na povečanje dinamičnega razpona, ampak ga kvečjemu zmanjšajo na razpon, ki ga senzor brez težav "prebavi"brez prežganin in z vidnimi detajli na temnem koncu.
 0   

bockorek @bockorek 23. Maj 2007, 18:32

Archie, saj si samo bolj na dolgo napisal smile

Seveda ne poveča Grad ND filter dinamičnega razpona samega senzorja, saj nisem tega napisal.
 0   

matej brezovšek @brincelj 23. Maj 2007, 18:34

Ja, Fuji uporablja 2 pixla za "potrebe" enega (različna tako po velikosti kot tipu) in tako eden vidi bolj temno kot drug - rezultat je tak, kot da bi HDR delali vp PS-u - ampak tam je treba imet malo žil'ce za to.

Fuji je nedvomni zmagovalec.

Glede 300D pa... pač je star konj(iček) in žal...
 0   

Simon Koležnik @simonkoleznik 24. Maj 2007, 00:38

Kateri Fuji? S5 bi naj imel 6 mega za DR.

Ga uporablja kdo, ker po tihem razlisljam, da bi raje vzel S5 kot pa D200.
 0   

bockorek @bockorek 24. Maj 2007, 06:15

Simon, če ne boš slikal akcije, športa itd. oz. če ti je sedaj D70 dovolj hiter absolutno vzami S5! Sploh za portrete je super.
 0   

matej brezovšek @brincelj 24. Maj 2007, 07:52

Fuji ima svoje prednosti - najbliže filmu, po moje.
 0   

Matjaž Milharčič @MatH 24. Maj 2007, 10:17

Meni pa se pri vsem skupaj zdi čudno, da
krt je napisal/a:
pri prejšnjem kompaktnem digitalnem aparatu to ni bilo tako hudo
Kolikor vem imajo kompkti znatno slabši DR od zrcalno refleksnih tudi, ko je govora o starosti kot je 300D
[size=10:ac19f3ba61]Kdor kadi sto let, dolgo živi.[/size:ac19f3ba61]
 0   

iztok @izo 24. Maj 2007, 11:24

hja, ni čist simpl tole z dr-jem ipd.so razlike med posameznimi fotiči (ali boljš rečeno senzorji), ampak takšne pa spet ne. 300d rad "skuri" kakšen detajl,, vendar je večja verjetnost da zaradi nepravilnega izbranega ali pa manj natančnega merjenja svetlobe kot premajhnega dr-ja. v močnem kontrastu (po kmečko: v močnem soncu ipd) ga ni fotiča, ki bi zajel vse notr, tudi film ni. ok, če so toni približno enaki, recimo svetel pesek in nebo, brez senc ipd mogoče že, drgač pa ni šans, s5 gor ali dol. najprej se je treba naučit spoznat svetlobo in kako jo fotič vidi, bodo fotke takoj boljše, z bilokaterim fotičem.
za dobr hdr pa je recept simpl, kot sem že dostikrat napisal, izbrat raw, fotič na stojalo in nardit bracketing in na konc ve skupaj zdražit v eno fotko. razne druge finte so lari-fari, razn če vem je všeč tist kičast efekt.
tako da: najprej iskat napake pr sebi, potem pri opremi.
p.s. za boljše barve ipd recimo na pokrajinskih fotka tudio kakšem polarizator pride prav, mam glih en test od prej, kakšne so razlike (sicer bolj notr fotkano).
ni bazen, sorry
 0   

daylight @daylight 24. Maj 2007, 11:35

izo... thumbsup

oh so true... samo kaj ko so vse napake na tem svetu zarad slabe opreme devilish
 0   

Jan Vrhovnik @Palkic 24. Maj 2007, 14:56

se strinjam z izotem! thumbsup
 0   

matej brezovšek @brincelj 24. Maj 2007, 22:32

Zakaj pa "napake", izo? Saj on sprašuje po aparatu z dobro dinamiko..

To se še kako strinjam z daylightom, da mnogi najprej obsodijo opremo in to se dogaja še kako pre-hitro(!), namesto da bi se poslužili stiskanju sposobnosti svojega aparata do maximuma in če potem nebi bilo v redu, šaltat na kaj drugega. Fuji je tukaj "pomagal" takim oz. malo pohitril stiskanje detajlov iz prežganin. Ta HDR tehnika pa mi ne diši najbolj, saj sem videl že veliko zmazkov, ko je bilo še preveč očitno, da je fotka totalno predelana.

Najprej spoznat - potem uporabljat? Se strinjam!!!
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 25. Maj 2007, 05:33

tole sem npr slikal ene 5 x v razponu enega dneva in zmerej je bil nebo total prežgan, razen na tejle. Torej vzet si moraš čas. Al pa stojalo, pa več slikc,kot je rekel Izo sam to ni glih ziher da bo kaj pametnega.
https://www.slo-foto.net/galerija_slika-30990.html

Polarizacijski filter ne pomaga nič, al pa skor nič, sem pa enkrat na enem linku pa tud v živo že videl en kvadratast filter ki ma od zgoraj navzdol gradientno potemnitev od full do 0. To daš pred objektiv pa je.
takole nekako to zgleda:

http://reviews.cnet.com/camera-non-digital-accessories/cokin-x-pro-x120/4507-6720_7-30374238.html?tag=nav
 0   

Matej @krt 25. Maj 2007, 07:29

Ja, seveda se da izogniti prežganinam, ampak pri pokrajinskih fotografijah npr. v gorah si jasno želimo čim bolj (temno) modro nebo, ne pa zgolj svetlo modrega. Uporabljam tudi polarizator, ampak ta potemni tudi spodnji del, tako da le malo pomaga. Enostavno je bil razpon pri filmu precej boljši, zanimivo pa je bil boljši tudi pri kompaktu HP 850. Nekje na eni tuji spletni strani sem zasledil, da so kar občutne razlike med dslr fotoaparati glede tega razpona in sem mislil, da je to že kaj bolj naštudirano.
Mogoče si bom pa res moral nabaviti ta filter za potemnitev zgornjega dela. Hvala.
 0   

iztok @izo 25. Maj 2007, 08:13

temu se reče nd (neutral density) filter, in sicer delni, kjer je le del filtra potmenjen, tako da ga recimo obrneš tako, da je temen del tam, kjer je nebo, svetel del pa na temnejši pokrajini. ker čez temnejši del pade manj svetlobe na senzor, dobiš bolj usklajeno osvetliteve oz. nebo ni prežgano.
to je sicer ok, ampak ni tolk natančno kto delo v digitalni temnici z več posnetki, saj je na filtru prehod med temnim in svetlim delom raven, silhueta pokrajine pa ponavadi ni (vsaj pr nas, ko mamo hribe, hehe).
polarizator pomaga v tem, da dobiš boljši kontrst, temnejše nebo, izniči kakšne odseve na vodi itd. večkrat pride zelo prav, sej ponavadi vsi stremijo za močno barve na pokrajinskih fotkah. in to kontrast dobiš že ne defolt fotki, brez navijanja f fotošopu, kjer izgubljaš tone.
če še vedno ne vrjamete, da je najboljši hdr iz več fotk, pa vam ne morem pomagat..
 0   

Matej @krt 25. Maj 2007, 08:20

Občasno delam HDR, ampak se potem na fotografiji nekako vidi, da je obdelana, izgleda nenaravno (npr. gozd deluje malenkost bolj sivkasto oz. ne znam povedati kako.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati